Középkategóriás titánok csaptak össze a 130 ezres kategóriában.

Az utóbbi időben egyre többször kerül elő az AMD vs. Nvidia vita, amely során az észérvek sokszor hátra szorulnak. Ez persze nem új keletű, hiszen a fanok mindig is rivalizáltak egymással, viszont ezeket a vitákat nem érdemes és nem is lehet elvakult szemüvegen keresztül lefolytatni.

Épp ezért szeretném leszögezni, hogy mi egyik oldalon sem állunk, a vásárlás során ugyanis kizárólag az ár/érték arányt vizsgáljuk.

Ezúttal a legnépszerűbb középkategóriás kártyákat vizsgáltuk meg alaposabban. Ezeket a kártyákat már 120 ezer forint környékén beszerezhetjük, a teljesítményük viszont ennek ellenére nem sokkal marad el a felsőkategóriás társaikétól. Épp ezért örvendenek ilyen nagy népszerűségnek.

Nvidia Geforce RTX 2060 Super

Az Nvidia legerősebb középkategóriás kártyája, ami már-már a nagy testvérével, az RTX 2070-nel vetekedik, ugyanis az RX 5700-as széria megjelenését nem hagyta tétlenül az Nvidia.

Ezért előálltak a jól csengő Super sorozattal, amiben strukturális változásokat is eszközöltek a kártyákon, így kapott például több számolóegységet és magasabb órajeleket az RTX 2060. Egyben ez az egyik legolcsóbb Ray Tracing képes kártya és már 121 ezer forintért megvásárolhatjuk, amennyiben fapados hűtéssel is beérjük. A jobb darabok pedig 130 ezer környékétől kaphatóak.

AMD RX 5700 XT

Jelenleg az RX 5700 XT a legerősebb videókártya az AMD palettájából, persze ha minden igaz, már nem sokáig. A kezdetben voltak szoftveres gondjai, mára viszont sikerült helyrepofozni. A teljesítménye rendkívül konzisztens, ezért is lett olyan kedvelt a gamer körökben.

A referenciadarabok helyett érdemes az egyedi hűtésű kártyák közül válogatnunk

Egy ideig csak rendkívül drágán lehetett megvásárolni az egyedi hűtésű darabokat, ami azért volt gond, mert a referenciahűtés eléggé melegedősre sikeredett ennél a szériánál. Mára szerencsére lementek az árak, így remek alternatív lehetőségnek számít.

Specifikációk


Teljesítmény

Mindkét kártyát 8 GB-nyi GDDR6 memóriamodullal szerelték. Az RX 5700 XT lényegesen több számolóegységet kapott, viszont az RTX 2060 Super natívan is képes a Ray Tracing alkalmazások futtatására, ami az RX 5700 XT-ről nem mondható el.  A két architektúra lényegesen egymástól, épp ezért érdemes a teljesítményüket a játékok alatt vizsgálni.

Ezúttal is a Techpowerup tesztjét húztuk elő, amiben 21 játék alatt hasonlították össze a kártyákat, amelyek között olyan címek szerepelnek, mint a Hitman 2, RAGE 2, Far Cry 5 vagy a Witcher 3. Azaz jól látható, hogy elég széles a paletta, viszont mind az újabb, mint pedig a régebbi, de még ma is népszerű AAA kategóriás játékok helyet kaptak a tesztben.

FullHD

A végeredmény a FullHD tesztekben / Kép: techpowerup.com

A grafikonon jól látható, hogy az alapórajelen ketyegő RX 5700 XT is erősebbnek bizonyult az RTX 2060 Supernél. A két kártya között nagyjából 6%-nyi különbség van, viszont ha egy minimálisan tuningolt példányt választunk, akkor már 10%-ra is rúghat ez a különbség. Persze az RTX 2060 Superből is vehetünk OC-s verziót, viszont ott már olyan kevés tartalékot hagyott a gyártó a kártyában, hogy egy MSI Gaming X esetén is csupán 3%-kal leszünk előrébb.

1440p

A végeredmény a 1440p tesztekben / Kép: techpowerup.com

Amennyiben magasabb felbontáson játszunk, úgy egy kicsit még inkább az RX 5700 XT felé dől a mérleg. Egész pontosan 7% különbség van a két kártya között, a tuningolt Nitro SE esetén pedig már 12%-ra rúg a két kártya közötti távolság.

Hőfokok

Persze a 75 fok még nem a világ vége. A cél, hogy 80 fok alatt maradjon a kártya, viszont a videókártyán található alkatrészeknek is előnyösebb és a gépház hőfoka szempontjából is jobb, ha egy kártya hűvösebb. Így ezt a csatát az RTX 2060 Super nyerte.A hőfokok tekintetében a középkategóriás megoldásokat hasonlítottuk össze a TPU tesztjei alapján. Itt jól látható, hogy az RTX 2060 Super nyerte a tesztet, ugyanis habár üresjáratban hasonló értékeket produkált a két kártya (4 fok eltéréssel), amint játékra került a sor, úgy már az RTX 2060 Super jóval kevésbé melegedett. Egész pontosan 11 fokkal volt hűvösebb az RX 5700 XT-nél.

Fogyasztás

A teszt során világosan látszik, hogy nyers erőben egy kicsit elhúzott az RX 5700 XT. Viszont ha hozzávesszük a hőfokokat és a fogyasztást, úgy már árnyaltabb a kép. Az RTX 2060 Super ugyanis ezekben mind jobban teljesít.

Végeredmény

Ennek alapján kell eldönteni, hogy adott esetben számunkra mi a fontosabb.

Ha kizárólag a teljesítmény, akkor nem kérdés, hogy az RX 5700 XT-t kell a kosárba dobni. Amennyiben viszont zavar, ha a 75 fokosra is melegedhet a kártya és ezzel együtt egy kicsit nagyobb étvággyal is rendelkezik, akkor az RTX 2060 Super a jobb választás.  Ehhez pedig hozzátartozik, hogy amennyiben meg szeretnénk ízlelni a Ray Tracing nyújtotta élvezeteket, akkor arra is van lehetőségünk. Azt viszont megjegyeznénk, hogy a hangsúly az ízlelésen van, ugyanis a RT jelentős energiaforrást emészt fel, így a tökéletes élményhez legalább egy RTX 2080-ra lesz szükségünk.

Remélem tudtunk segíteni a döntésben. Ti melyik kártyát választanátok?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×