Megnéztük, hogy mire elég ma egy átlagos középkategóriás PC.

Az utóbbi időkben egyre drágább lett a konfigépítés, persze abban az esetben, ha valaki szigorúan mindenből új, bontatlan terméket szeretne vásárolni. A használt termékekkel ugyan rengeteget lehet spórolni, de ezzel együtt vállalnunk kell a kockázatot is, ha esetleg valami tönkremenne.

Ezúttal egy vérbeli középkategóriás konfigot teszteltünk a partnereinknek köszönhetően, ennek örömére pedig természetesen megnéztük azt is, hogy hogy futtatja a gép a legnépszerűbb játékokat.

Nézzük az alkatrészeket!

Processzor

AMD Ryzen 5 2600 – 39 000 Ft

Noha már megérkezett egy ideje a Ryzen 3. szériája, továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a Ryzen 5 2600. Mindez nem véletlen, ugyanis az új generációért 20 ezer forinttal többet kér a gyártó, ennyivel viszont nem tud többet, hiszen az IPC teljesítménye valóban nőtt, de a különbség 5-10% közé tehető. Ennek megfelelően a Ryzen 5 2600 továbbra is best buy-nak számat a maga 6 mag/12 szálas kialakításával.

Alaplap

ASRock X570 Creator – 175 000 Ft

A partnerünk nem igazán fukarkodott, így az alaplap terén megkaptuk az AsRock legfullosabb X570-esét. Gyakorlatilag minden földi jóval felszerelték az X570 Creatort, ami nem igazán az átlagos gamereknek terveztek, hanem az overclock megszállottak a cég elsődleges célcsoportja. Nekem maradt is egy kis hiányérzetem, amikor a gép összeszerelése után nem kezdtük tuningolni a Ryzen 5-öt. (Persze ami késik, nem múlik!) Az biztos, hogy a Ryzen 5 2600 nem fog semmiféle limitekbe ütközni az X570 Creator mellett.

Memória

 

ADATA XPG SPECTRIX D60G 2x8GB DDR4 3000MHz – 30 000 Ft

Memória tekintetében az XPG SPECTRIX D60G került a gépbe, ami egyszerűen gyönyörű. Nincsenek rá szavak, hogy mennyire fel tudja dobni a gép belsejét egy hasonló RGB-s memóriamodul, persze elkérik érte a felárat, de egyáltalán nem megfizethetetlen manapság. A tesztben természetesen Dual Channel módban üzemeltek memóriamodulok, a 16 GB pedig elegendő volt mindenre.

Videókártya

ASRock Radeon RX 590 Phantom Gaming X 8G OC – 74 000 Ft

Ezelőtt nem igazán volt még dolgom ASRock kártyával, noha az alaplapok terén nagyon összeszedték magukat, így érdekelt, hogy milyen videókártyát sikerült összehozniuk a gyárban. A Phantom Gaming X dizájnja engem annyira nem fogott meg, a külső műanyag burkolat nem a tipikus csilli-villi darab,  ami szerencsére egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatot. A képeken nem igazán látszik, de a gyártó brutális hűtőbordákkal szerelte fel a kártyát, ami ennek köszönhetően rendkívül jó hőfokok mellett tette a dolgát. Az RX 590 egyébként a GTX 1060 6 GB-ot is lehagyja nyers erőben, nagyjából a GTX 1660-nal van egy szinten.

Ház

FSP CMT350 – 21 000 Ft

Az FSP CMT350 gyakorlatilag minden általában felmerülő igényt kielégít. Letisztult, mégis elegáns a külseje, amiből az RGB sem maradt ki. Edzett üveglappal szerelték, a kábelmenedzsmentre is gondolt a gyártó, viszont a belső anyaghasználatra figyelhettek volna jobban, legalábbis ami a fémet illeti. Ennyi pénzért picit jobbat várna az ember, viszont 3 ajándék ventilátort is csomagoltak a gép mellé, ami jó fej dolog volt az FSP-től.

Tápegység

FSP Hydro G 750W – 40 000 Ft

A partnerünk a tápegységből is felső kategóriás darabot biztosított, a Hydro G személyében. Az FSP Gold fokozatú, moduláris tápegysége rendkívül népszerű a gamerek körében, ugyanis egyrészt megfizethető áron kínálja a gyártó, az alkatrészek terén pedig a legjobb minőséget kapjuk. Japán kondenzátorokkal szerelték, a ventilátora is egy rendkívül csendes darab, ami ráadásul kikapcsol, ha nem éri nagyobb terhelés a gépet.

SSD

ADATA XPG SPECTRIX S40G – 30 500 Ft

A gépbe már nem került HDD sem, a tárhelyről ugyanis az ADATA RGB-s m.2 SSD-je gondoskodott. A gyártó 5 év garanciát vállal rá, szóval már innen is sejthető, hogy nem egy tucat olcsó darabról van szó. A sebességről az NVMe vezérlő gondoskodik, aminek köszönhetően akár a 3 500 MB/s-os olvasásra és 3 000 MB/s-os írásra is képes az SSD. Sajnos 3D TLC NAND Flash-sel szerelték, ami nem olyan megbízható, mint a korábbi MLC-s technológia, viszont cserébe olcsóbban elérhető.

A gép

Végösszeg: 379 000 Ft

Megjegyeznénk, hogy egy ilyen géphez egy 20-30 ezer forintos alaplap is bőven elegendő. Esetünkben nem tudtuk megválogatni a hardvereket, így került az ASRock felsőkategóriás X570 Creatora a gépbe, ami sajnos jelentősen megdobta a végösszeget.

Teszt

A teszt során a népszerűbb multiplayer játékokat vettük elő elsődlegesen. FullHD felbontás mellett (az Apex Legends kivételével) magas grafikai beállításokkal néztük meg, hogy mit tud a középkategóriás AMD konfig a játékokban.

Az remekül látszik, hogy 144 Hz-es monitoron nem fogunk tudni magas grafikai beállítások mellett játszani, úgy hogy meglegyen a fix 144 fps. Így ha ilyen tervünk van, akkor bizony lejjebb kell venni a grafikából, viszont egy RX 590 mellett ez várható volt. Ennek ellenére egyetlen esetben sem okozott csalódást a Ryzen 5 2600+RX 590 kombó.  Persze kicsikarhatunk jobb értékeket is, amennyiben tuningra adnánk a fejünket, viszont az RX 590-ből már így is kisajtolták a legtöbbet az ASRocknál, tekintve, hogy egy OC-s verzió járt nálunk.

Vélemény

Őszintén valami hasonló teljesítményre számítottam egy 250 ezer forintos konfigtól, ugyanis nagyjából ennyibe kerülne a gép, amennyiben nem a 175 ezres Asrock X570 Creator teljesítene benne szolgálatot. Ehhez képest pedig minden játékot remekül vitt magas felbontás mellett is. Persze az újabb AAA kategóriás játékok esetén már nem várható el a 100 feletti fps szám, viszont ott sem kellene félteni ezt a konfigot.

Óriási köszönet a termékekért 360 PRSolution-nek!

A borítókép csupán illusztráció, forrás: Reddit.com

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×