A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács szerint mobilon játszott a sofőr, miközben a Tesla önvezető módban volt.

Az Apple mérnöke, Walter Huang 2018 márciusában hunyt el, mikor a Tesla Model X SUV önvezető módban az autópálya sávelválasztó betonkorlátjának ütközött. Az Associated Press jelentése szerint, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület (NTSB) napokban tartott meghallgatásán Robert Sumwalt elnök kijelentette, hogy a járművezető figyelmét valószínűleg videojáték vonta el, melyet mobilján játszott – írja a Gamerant.

A testület szerint az elhalványuló sávvonalak és az erős napsütés, illetve a normálisnál közelebb eső járművek kombinációja zavarta meg a Tesla rendszerét. Ezért a sofőrt nem figyelmeztette a Tesla ütközéselkerülő rendszere, az automatikus fékezés nem aktiválódott, az autópálya szélén lévő ütközést enyhítő tartályok pedig megsérültek egy korábbi balesetben. Mivel a sofőr figyelmét pedig elvonta a videojáték, kész is volt a katasztrófa.

Kép forrása: Gamerant

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Teslasnak csak részben automatizált rendszerei vannak, és az NTSB munkatársai szerint Huang nem próbált maga kormányozni a baleset elkerülése érdekében. A tárgyaláson Sumwalt elmondta, hogy a sofőr nem olvashat, nem nézhet TV-t és nem játszhat videojátékokat, miközben önvezető módban használja az autót. Mindezt annak ellenére, hogy a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egyre több játékot épít a járművekbe.

Kép forrása: Gamerant

Sumwalt olyan kormányzati rendeleteket szorgalmazott, amelyek korlátoznák az elektronikus eszközök használatát a járművezetők számára. Szerinte az is szörnyű, hogy ez nem történt meg az elmúlt két évben, amióta a baleset történt.

Az autók egyébként más problémákkal is szembesülnek, amikor az önvezető módban használják őket. Ilyen például az útjelző táblák téves értelmezése. Noha nem egyértelmű, hogy mi lesz a jövőben az önvezető autókra vonatkozó rendeletek sorsa, az NTSB rendkívül fontosnak tartja, hogy a járművezetők ennek ellenére figyelmesek legyenek.

Időközben persze Elon Musk azon van, hogy egyre több videojáték legyen elérhető a Tesla autóiban.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×