Átnéztük a használtpiacot és összeraktunk egy gamer gépet 100 ezer forintból.

Mielőtt felfalna a dühös komment-szekció, leszögezném, hogy a 100 ezer forintos keret valóban nem a legideálisabb egy gamer gép összeállításához. Ettől függetlenül egyáltalán nem lehetetlen egy olyan gépet összerakni ennyi pénzből, amihez több év után is maximum 1-2 alkatrészt kell hozzácsapnunk. Természetesen egy ilyen géptől nem azt várjuk el, hogy maximum grafikán 4K felbontás mellett 144 fps-sel futtassa a legújabb játékokat. Viszont azt joggal várhatjuk el, hogy FullHD felbontás mellett közepes-magas beállítások mellett is folyamatos, fluid játékélményt nyújtson.

Szokás szerint a Hardveraprót hívtuk segítségül, használt alkatrészek esetén ugyanis itt botlunk a legkisebb eséllyel csalókba. Persze ehhez figyelni kell az eladókról szóló visszajelzéseket.

Processzor

A dobozos i3 /Kép: Hardverapro.hu

Intel Core i3-8100 – 25 ezer forint (újonnan: 40 000 Ft)

Nagy volt a dilemma, hogy Ryzen legyen vagy maradjunk a 8-as szériás Intelnél, de végül az Intel nyert, azon egyszerű oknál fogva, hogy az AMD-ből pang a kínálat. A büdzsénkbe csak egy 4magos Ryzen 3 fért volna bele, amit meg elver az i3-8100 is, ráadásul így az alaplapot is olcsóbban megúsztuk.

Alaplap

ASRock H310M-HDV/M.2 – 12 ezer forint (újonnan: 19 000 Ft)

Ahogyan korábban említettem, az Intelhez jóval olcsóbban szerezhetjük be az alaplapokat. A választásunk pedig azon prózai oknál fogva esett a fentebbi AsRockra, mivel ez fért bele a büdzsébe. Igazából a legalapvetőbb funkciókat tudja, de sajnos a VRM nem kapott hűtést és csak 2 darab RAM foglalattal szerelték. Ettől függetlenül hibátlanul teszi a feladatát, persze egy i7-et már nem bíznánk rá, de egy i5-tel még azért még meg tud birkózni.

Memória

Egy ideig ezzel nem lesz gond / Kép: Hardverapro.hu

Patriot Viper 4 Blackout 8GB DDR4 3200 MHz – 9 950 Ft (újonnan: 14 ezer)

Szándékosan csupán egy modulos kiszerelést választottunk, ugyanis manapság még épp elég 8 GB memória, de a jövőben mindenképp bővíteni kell majd 16 GB-ra, hogy az alkalmazások ne fussanak ki a 8 GB-ból. Mivel az alaplapban csupán két bővítőhely van, így gondoltunk a jövőt állóságra. A jó hír, hogy a második ugyanilyen modullal a Dual Channel segítségével nagyjából 10 %-os teljesítménytöbbletet is kapunk majd, így mindenképp érdemes bővíteni a későbbiekben. Az mondjuk hozzátartozik a történethez, hogy az Intel csupán 2666 MHz-es órajelig támogatja a memóriát, így amennyiben magasabb órajelet szeretnénk elérni, tuninghoz kell folyamodnunk.

Videókártya

XFX RX580 8GB GTS XXX – 37 ezer forint ( újonnan: 63 000 Ft)

Az RX 580 nagyjából a GTX 1060 6 GB-tal van egy szinten, viszont az AMD sorra akciózta a Navik megjelenése előtt, így a használtpiacon is alaposan lecsökkent az értéke a kártyának. Ez persze nem túl jó hír a tulajoknak, viszont nekünk annál jobb, hiszen így gyakorlatilag féláron vásárolhatjuk meg az általunk kinézett gyárilag tuningolt RX 580-at.

Ház

Nem a legmodernebb, de kit érdekel? / Kép: Hardverapro.hu

Aerocool Advance kék – 3 ezer forint (újonnan: 9 000 Ft)

A gépháznál már olyan szinten fogyott a büdzsénk, hogy a legalapabb házakkal kellett beérnünk. Az biztos, hogy nem ezt fogjuk mutogatni a csajoknak, de otthon úgysem látják sokan. Az általunk kinézett AeroCool Advance előlapja ráadásul még össze is van karcolva, de 3 ezer forintot kérnek érte. Ennyit még akkor is nevetve megér, ha elavult felsőtápos kialakítással rendelkezik.

Tápegység

Ennyi pénzért ajándék ez a táp / Kép: Hardverapro.hu

be quiet! System Power 8 500W – 6 ezer forint (újonnan: 16 500 Ft)

A tápegység az az alkatrész, ahol még akkor sem szabad spórolni, amikor 100 ezres keret áll rendelkezésünkre. Ezúttal egy be quiet!-re esett a választásunk, amire egy új gép esetén sem lehet panasz. Természetesen a garanciáról le kell mondanunk, lévén használt termékről van szó. Az 500 wattos kiadás pedig esetünkben bőven elegendő lesz.

Tárhely

Ennyi pénzért korrekt vétel / Kép: Hardverapro.hu

OCZ Vertex 4 128GB – 7 ezer forint (újonnan: 21 000 Ft)

A végére mindössze 7 darab ezresünk maradt, ennyiért pedig egy 128 GB-os SSD fért bele, vagy választhattunk volna 500 GB-os vagy 1 TB-os HDD-t is, ami viszont jelentősen lassabban futtatná a Windows-t. Ráadásul a Vertex 4 a mai TLC-s trendekkel ellentétben még MLC-s technológiát vonultat fel, szóval tartósabb is.

Végösszeg

Összesen: 100 000 Ft
Újonnan: 182 500 Ft

Őszintén nem gondoltam volna, hogy ennyiért egy ilyen kaliberű gépet is össze lehet rakni. Ha újonnan akarnánk ugyanezeket az alkatrészeket megvásárolni, akkor 182 500 Ft-ot kellene kipengetnünk a kasszánál. Persze ezért cserébe némi rizikót is kell vállalnunk, hiszen a hardverek java részére semmilyen garancia nem él már. Így reménykedhetünk, hogy nem hal meg semmi váratlanul.

Na és , hogy hogy futtatja egy ilyen gép a játékokat? 

Valami hasonlóra kell számítani:

 

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×