Átnéztük a használtpiacot és összeraktunk egy gamer gépet 100 ezer forintból.

Mielőtt felfalna a dühös komment-szekció, leszögezném, hogy a 100 ezer forintos keret valóban nem a legideálisabb egy gamer gép összeállításához. Ettől függetlenül egyáltalán nem lehetetlen egy olyan gépet összerakni ennyi pénzből, amihez több év után is maximum 1-2 alkatrészt kell hozzácsapnunk. Természetesen egy ilyen géptől nem azt várjuk el, hogy maximum grafikán 4K felbontás mellett 144 fps-sel futtassa a legújabb játékokat. Viszont azt joggal várhatjuk el, hogy FullHD felbontás mellett közepes-magas beállítások mellett is folyamatos, fluid játékélményt nyújtson.

Szokás szerint a Hardveraprót hívtuk segítségül, használt alkatrészek esetén ugyanis itt botlunk a legkisebb eséllyel csalókba. Persze ehhez figyelni kell az eladókról szóló visszajelzéseket.

Processzor

A dobozos i3 /Kép: Hardverapro.hu

Intel Core i3-8100 – 25 ezer forint (újonnan: 40 000 Ft)

Nagy volt a dilemma, hogy Ryzen legyen vagy maradjunk a 8-as szériás Intelnél, de végül az Intel nyert, azon egyszerű oknál fogva, hogy az AMD-ből pang a kínálat. A büdzsénkbe csak egy 4magos Ryzen 3 fért volna bele, amit meg elver az i3-8100 is, ráadásul így az alaplapot is olcsóbban megúsztuk.

Alaplap

ASRock H310M-HDV/M.2 – 12 ezer forint (újonnan: 19 000 Ft)

Ahogyan korábban említettem, az Intelhez jóval olcsóbban szerezhetjük be az alaplapokat. A választásunk pedig azon prózai oknál fogva esett a fentebbi AsRockra, mivel ez fért bele a büdzsébe. Igazából a legalapvetőbb funkciókat tudja, de sajnos a VRM nem kapott hűtést és csak 2 darab RAM foglalattal szerelték. Ettől függetlenül hibátlanul teszi a feladatát, persze egy i7-et már nem bíznánk rá, de egy i5-tel még azért még meg tud birkózni.

Memória

Egy ideig ezzel nem lesz gond / Kép: Hardverapro.hu

Patriot Viper 4 Blackout 8GB DDR4 3200 MHz – 9 950 Ft (újonnan: 14 ezer)

Szándékosan csupán egy modulos kiszerelést választottunk, ugyanis manapság még épp elég 8 GB memória, de a jövőben mindenképp bővíteni kell majd 16 GB-ra, hogy az alkalmazások ne fussanak ki a 8 GB-ból. Mivel az alaplapban csupán két bővítőhely van, így gondoltunk a jövőt állóságra. A jó hír, hogy a második ugyanilyen modullal a Dual Channel segítségével nagyjából 10 %-os teljesítménytöbbletet is kapunk majd, így mindenképp érdemes bővíteni a későbbiekben. Az mondjuk hozzátartozik a történethez, hogy az Intel csupán 2666 MHz-es órajelig támogatja a memóriát, így amennyiben magasabb órajelet szeretnénk elérni, tuninghoz kell folyamodnunk.

Videókártya

XFX RX580 8GB GTS XXX – 37 ezer forint ( újonnan: 63 000 Ft)

Az RX 580 nagyjából a GTX 1060 6 GB-tal van egy szinten, viszont az AMD sorra akciózta a Navik megjelenése előtt, így a használtpiacon is alaposan lecsökkent az értéke a kártyának. Ez persze nem túl jó hír a tulajoknak, viszont nekünk annál jobb, hiszen így gyakorlatilag féláron vásárolhatjuk meg az általunk kinézett gyárilag tuningolt RX 580-at.

Ház

Nem a legmodernebb, de kit érdekel? / Kép: Hardverapro.hu

Aerocool Advance kék – 3 ezer forint (újonnan: 9 000 Ft)

A gépháznál már olyan szinten fogyott a büdzsénk, hogy a legalapabb házakkal kellett beérnünk. Az biztos, hogy nem ezt fogjuk mutogatni a csajoknak, de otthon úgysem látják sokan. Az általunk kinézett AeroCool Advance előlapja ráadásul még össze is van karcolva, de 3 ezer forintot kérnek érte. Ennyit még akkor is nevetve megér, ha elavult felsőtápos kialakítással rendelkezik.

Tápegység

Ennyi pénzért ajándék ez a táp / Kép: Hardverapro.hu

be quiet! System Power 8 500W – 6 ezer forint (újonnan: 16 500 Ft)

A tápegység az az alkatrész, ahol még akkor sem szabad spórolni, amikor 100 ezres keret áll rendelkezésünkre. Ezúttal egy be quiet!-re esett a választásunk, amire egy új gép esetén sem lehet panasz. Természetesen a garanciáról le kell mondanunk, lévén használt termékről van szó. Az 500 wattos kiadás pedig esetünkben bőven elegendő lesz.

Tárhely

Ennyi pénzért korrekt vétel / Kép: Hardverapro.hu

OCZ Vertex 4 128GB – 7 ezer forint (újonnan: 21 000 Ft)

A végére mindössze 7 darab ezresünk maradt, ennyiért pedig egy 128 GB-os SSD fért bele, vagy választhattunk volna 500 GB-os vagy 1 TB-os HDD-t is, ami viszont jelentősen lassabban futtatná a Windows-t. Ráadásul a Vertex 4 a mai TLC-s trendekkel ellentétben még MLC-s technológiát vonultat fel, szóval tartósabb is.

Végösszeg

Összesen: 100 000 Ft
Újonnan: 182 500 Ft

Őszintén nem gondoltam volna, hogy ennyiért egy ilyen kaliberű gépet is össze lehet rakni. Ha újonnan akarnánk ugyanezeket az alkatrészeket megvásárolni, akkor 182 500 Ft-ot kellene kipengetnünk a kasszánál. Persze ezért cserébe némi rizikót is kell vállalnunk, hiszen a hardverek java részére semmilyen garancia nem él már. Így reménykedhetünk, hogy nem hal meg semmi váratlanul.

Na és , hogy hogy futtatja egy ilyen gép a játékokat? 

Valami hasonlóra kell számítani:

 

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

A termékhez nem tartozik leírás.

3 990 Ft

Kosárba

A termékhez nem tartozik rövid leírás.

Bár nem egy hosszú videó, de kiválóan jellemzi a videojáték-karakterek mozgását. A paródia igen népszerű lett a Twitteren.

Gyászol a filmes és a videojátékos világ. Elhunyt az egyik legkiemelkedőbb zeneszerző, az olasz Ennio Morricone. Több nagy sikerű videojátékba is készített zenét.

Ben Yedder twitteren reagált az új TOTSSF lapjára, ez alapján pedig biztosra vehetjük, hogy pontosan tudja, mennyire nem szeretik a játékosok a FUT lapjait.

×