Megnézték, hogy milyen élményt nyújt a Geforce Now, amikor még a minimum gépigény sincs meg.

Nemrég indította el új felhőszolgáltatását az Nvidia, aminek segítségével a gyengébb gépeken is kipróbálhatjuk a legújabb AAA játékokat. Az ötlet nem újdonság, gyakorlatilag arról van szó, hogy a játékot nem az aktuális gép, hanem egy távoli szerver futtatja, így leginkább az internetsebesség számít. Persze van egy minimum ajánlott gépigény, amit jelen esetben a videók készítői figyelmen kívül hagytak.

A RandomGamingHD csatorna készítője egy Quadro NVS 295 videókártyával nézte meg, hogy mire képes a Geforce Now. Még hírből sem ismeritek ezt a kártyát? Nos, nem véletlen, ugyanis annak ellenére, hogy 11 éve adta ki az Nvidia, a maga korában is egy rendkívül gyenge kártya volt, mindössze 256 MB GDDR3 memóriával szerelte a gyártó és a Geforce 210 teljesítményével vetekedett, de még egy őskori Geforce 9400 GT is mérföldekkel jobbnak számít nála. Erről az is árulkodik, hogy a GTA 3 is csak szaggatva, 20 fps-sel fut. A gyenge, 10 Mbites internet pedig szintén nem segítette a helyzetet.

 

Nos ennek ellenére a rém gyenge gépen simán futott a PUBG, a Metro Redux vagy a Fallout: New Vegas, mindez pedig a Geforce Now-nak köszönhető.

A multiplayer játékok esetén persze nem az igazi a felhőszolgáltatás, hiszen jóval nagyobb a késés, mint alapból, így sajnos elég nagy hátrányban vagyunk, viszont a single player játékoknál nem volt semmi probléma.

Varga Balázs is készített egy hasonló videót, ő viszont nem arra ment rá, hogy minél gyengébb géppel tesztelje a szolgáltatást. Helyette a magyar internetviszonyok között vizsgálta meg, hogy mire képes a Geforce Now.

 

A videóból kiderült, hogy nagyban függ a játékélmény az internetszolgáltatás minőségétől. Jó net esetén természetesen nincs gond. Viszont, ha a mobilnetre hagyatkozunk, akkor sajnos az is jelentősen befolyásolja az élményt, hogy milyen a lefedettség. Míg Budapesten nem volt semmilyen különösebb probléma, addig Sopronban például többször is megakadt a játék a gyenge szolgáltatásnak köszönhetően.

Nem igazán van szükség még csak egy közepes gépre sem, ahhoz hogy élvezhessük a Geforce Now előnyeit, a stabil internetelérés viszont elengedhetetlen, ha nem akarunk idegeskedni.

A borítókép csupán illusztráció, forrás: reddit.com

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×