„DV ott van mögötted.” Ez volt az a mondat, ami miatt majdnem be****tam, mikor kipróbáltuk a Démonblokk VR szabadulószobát.

Nemrég a budapesti Démonblokk szabadulószobában járhattunk, aminek lényege, hogy csapattal vethetjük bele magunkat a VR világba úgy, hogy a játékban együtt próbáljuk ki a kihívásokat. A játékok tulajdonképpen olyanok, mint egy jól ismert szabadulószobák, vagyis feladatokat teljesítve kell kijutni helyekről. Itt viszont minden a virtuális valóságban történik.

Ennek persze nem csak a közös élmény a célja, de az is, hogy akik nem rendelkeznek VR eszközzel, vagy éppen együtt szeretnék kipróbálni az élményt, megtehetik. Mivel a csapatmunka igazán fontos, így nem csak barátok, de munkatársak hasznára is lehet, hiszen csapatépítő jellege is van.

Néhány héttel ezelőtt szerkesztőségünkből Hemi, Cloud és DV próbálták ki az egyik játékot. Természetesen a Démonblokknál több tematikával rendelkező szobából lehet választani, vannak például Ubisoft szobák is, melyek egy-egy játékhoz kapcsolódnak, például az Assassin’s Creed Origins-hez.

Mi magunk a House of Fear nevű szabadulószobát próbáltuk ki, amit kisebb-nagyon nehézségek után végig is vittünk. Persze azért ehhez 40 percig üvöltöznünk kellett egymással.

Kép forrása: House of Fear

A Démonblokknál úgy kell elképzelni a játék menetét, hogy beállunk egy bizonyos térbe, fejünkre húzzák a HTC Vive-ot, majd együtt belépünk a virtuális valóságba. A HTC Vive kontrollereinek segítségével tudunk nagyobb távolságokat megtenni a térben, azzal veszünk fel tárgyakat, nyitunk ki ajtókat. Ahhoz, hogy a csapat össze tudjon dolgozni, ahhoz folyamatos kommunikáció kell, így a VR rendszeren belül mikrofon segítségével is halljuk egymást. Ha ez még nem lenne elég, ahogy minden szabadulószobában, egy operátor segítségünkre van. Ő segít abban, ha elakadunk a játékban, illetve akkor is, ha a forgolódás közben a nyakunkra tekeredik a headset kábele.

Hogy a játék pontosan miről szól, azt nem áruljuk el, elég hozzá annyi, hogy egy hátborzongató házban kell kiutat találni, ahol világítani csak gyertyával, illetve egyetlen zseblámpával lehet. Fegyverek is rendelkezésre állnak, amiből sejteni lehet, hogy ellenfelek is lesznek a házban. Utóbbi ellenfelek megjelenését egyébként szintén az operátor irányítja, így ha akar, könnyen megszívathat minket. Ezúton is köszönjük Diának, hogy ezt nem tette meg olyan gyakran.

Hemi, DV, Cloud – Kép forrása: Démonblokk

Az egyik legizgalmasabb momentum az volt, mikor nem mertem elvenni egy könyvet az ablakból, mivel odakint egy bezsákolt hulló lógott és mocorgott. Amikor megfordultam, a többek rám kiabáltak: „Fordulj meg DV, most jön be mögötted!”. Ez volt az egyetlen pillanat, amikor kissé megijedtem, egyébként természetesen álltam a sarat.

A Démonblokk VR szobák egyébként a Hős utcában érhetők el, tavaly december óta. A hely különlegessége, hogy látogatói, a Blokkerek Magyarországon elsőként tehetik próbára magukat a világ egyik vezető játékfejlesztő vállalata, a Ubisoft VR szabadulószobáiban. A Démonblokk az év minden napján várja a kalandor játékosokat.

Kép forrása: Démonblokk

A VR szabadulószoba ötletét egy rocker pár találta ki, amikor is egy közös bécsi nyaralásukon találkoztak a Ubisoft vállalat VR technológián alapuló csoportos szabadulószobáinak élményével. A páros régóta célként tűzte ki, hogy különleges, eddig még nem látott szabadulószobát hozzon létre a városban. Alapos piackutatás és tervezési időszakot követően végül elszánták magukat, és barátaik, családjuk és támogatóik segítségével kevesebb, mint két hónap alatt megnyitották a Démonblokkot.

„Győzd le a démonjaidat! Ez egy olyan jelmondat, amely leírja, hogy mit tartunk fontosnak, és mi hogyan próbálunk élni. Nekünk is vannak démonjaink, nekünk is kell fejlődnünk a hétköznapokban, szeretnénk kiszabadulni a monotonitásból és részt venni egy rendkívüli kalandban” – magyarázza az alapító, Lincz Béla. – „A hozzánk látogató játékosok, akiket mi csak Blokkereknek nevezünk, kuriózum élmény mellett egy rendes közösségi térben találják magukat, társasjátékozó szobával.”

Kép forrása: Démonblokk

A Démonblokk a Hős utca 1-es szám alatt az év összes napján 13 és 23 óra között várja a látogatókat többek között az említett House of Fear, a Szabadulás az Elveszett Piramisból, a Cyberpunk és A Medúza Kapuján Túl című kalandokkal. Eddig összesen 9 játék érhető el. A játékot egyszerre 2 vagy 4 fő játszhatja csapatban, egymással szorosan összedolgozva. A játék időtartama a játékosok ügyességétől függ, kb. 60 perc, legfeljebb 75 percig nyúlhat.

Szeretnénk ezúton is megköszönni a Démonblokk munkatársainak a meghívást és a kedves fogadtatást! Te is kipróbálnád a VR szabadulószobákat?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×