Az internet legértékesebb valutája a felhasználói adatok, a mi adataink. A weboldalaknak ebből kifolyólag nem érdekük átláthatóvá tenni a rendszert, a csata azonban még nem ért véget.

A személyes adataink védelme az egyik, ha nem a legégetőbb kérdés manapság az online jelenlétünkben. Az internetes adatbázissal rendelkező cégek legértékesebb valutájává nőtte ki magát a felhasználóik adatai, melyet a legkülönbözőbb módszerekkel tudnak gyűjteni, sok esetben még akkor is, ha meg sem nyitjuk az oldalt.

Kép a facebook adatvédelmi beállításairól

Amint az a képen is látható, a Facebook „Adatvédelmi beállítások” menüpont alatt nem kínál túl sok lehetőséget arra, hogy valóban megvédhessük az adatainkat kvázi előlük. Sokan nem is tudják, de a kék óriás, a teljesség igénye nélkül, hozzáfér ahhoz, hogy mire keresünk rá az interneten, vagy, hogy milyen weboldalakat keresünk fel és ezeket szépen el is tárolja, szorosan csatolva a profilunkhoz és a többi tömérdek infóhoz, amit már elmentettek rólunk. Teszi mindezt úgy, hogy meg sem kell nyitnunk a weboldalt.

Milyen kis szorgosak, nem igaz?

Persze nem csak a Facebook pályázik az adatainkra, az Android operációs rendszer szíve, a Google, vagy a Twitter, de akár említhetném az Instagramot is, mindegyik platform szeret visszaélni a felhasználók tájékozatlanságával a témában.

Itt jön képbe a barátságos elefánt, Jumbo!

Jumbo egy iOS-re és Android-ra is elérhető alkalmazás, mely a személyes adataink védelmében próbál segítséget nyújtani.

Az app működése pofon egyszerű. Indítás után felajánlja az összes platformot, melyet már megtanult kezelni, hogy jelentkezzünk be, ez által hozzáférést adva neki a beállítások átböngészéséhez.

Intuitív, gyors és hatékony biztonsági szolgáltatás. Ez a Jumbo.

A bejelentkezés után azonnal elkezdenek megjelenni a kis buborékok, melyek jó tanácsokkal és funkciókkal látnak el minket, amivel nem csak biztonságosabbá tehetjük az online adatvédelmünket, de könnyen formálhatjuk is azt, hogy mit látnak belőlünk mások. Rendkívül hasznos funkciója a Jumbonak, hogy néhány kattintás után törölhetjük is a meghatározott hónapnál idősebb posztjainkat.

De természetesen nem ezért vagyunk itt…

…hanem azért, mert a Jumbo azonnal szól, ha például a Facebook, az oldal megnyitása nélkül követi az internetes tevékenységünket és ezt egy kattintással le is tilthatjuk az alkalmazásban. Ugyan ez igaz persze a Google-re és minden platformra, amihez hozzáférést adunk az appnak.

A teljesség igénye nélkül a Jumbo szolgáltatásai:

  • Facebook-os keresési előzmények törlése
  • Netes nyomkövetés tiltása minden szolgáltatónak
  • Google keresési előzmények törlése
  • 2FA telepítése az elérhető platformokon

A Jumbo ezen felül képes az interneten lenyomozni, hogy az email címünk érintett-e valamilyen adatszivárgásban. Ha ilyet talál, azonnal szól, hogy melyik az érintett oldal és milyen jelszavunk és adataink kerültek ki. Ezzel nagyon sok fejfájás takaríthatunk meg magunknak, hisz ki akarná, hogy a bankkártya száma a nagyérdemű elé táruljon. Ezzel a szolgáltatással időben reagálhatunk, mielőtt baj lenne.

A Jumbo elérhető iOS-re és Android-ra a linkekre kattintva. Biztonságos és tudatos netezést kívánunk nektek.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×