Az MIT kutatói vázolták a legrealisztikusabb terveket arra az esetre, ha egy úgynevezett „bolygógyilkos” aszteroida száguldana felénk.

A legnagyobb veszélyt az emberiségre azok az aszteroidák jelentik, melyek pályája keresztezi a Föld keringési pályáját, azaz becsapódnak a bolygónkba. Bár tény, hogy sokkal több közvetlen veszély is leselkedik ránk, az aszteroidák azok, amelyek nagyon hirtelen bukkanhatnak fel, és iszonyúan súlyos következményekkel járhatnak.

Ezek közül is a legveszélyesebbek azok, amelyek hatalmas méretük kapcsán a „bolygógyilkos” becenevet is megkapják. Ebben a névben nagyjából minden benne van arról, mi is a következményük: a Föld teljes élővilága rövid időn belül kipusztulna ezek következményeképp.

A TweakTown számolt be arról, hogy az amerikai MIT kutatói vázolták tervüket arra az esetre, ha esetleg felfedeznénk, hogy egy ilyen égitest közeledik felénk. Szerencsére a csillagászok tudják, hogy mielőtt egy ilyen aszteroida becsapódna a Földbe, már néhány keringéssel korábban meg tudjuk jósolni. A terv tehát az, hogy még ekkor térítsük le a pályájáról az aszteroidát.

aszteroida

Azért reméljük nem jön ilyen közel a Földhöz, mielőtt odaérünk… | Kép forrása: TweakTown

Háromfajta küldetéssel készülnek: az úgynevezett „zéró típusú” küldetésben egy sima ütközőrakétát küldenek, amely kilöki a pályájáról az aszteroidát. Az „egyes típusban” először egy felderítő rakétát küldenek az aszteroidához. Miután az megtudta a test részletes tulajdonságait, később egy pontosan megtervezett ütközőrakéta téríti ki pályájáról az aszteroidát.

A „kettes típus” esetében egyszerre küldenek egy felderítő- és egy ütközőrakétát. Az első ütközőrakéta csak úgy nagyjából téríti ki az aszteroidát, és a felderítőrakéta által gyűjtött adatok alapján egy később küldött ütközőrakéta fejezi be a munkát.

Hát, azért reméljük hogy erre soha nem lesz szükség, de azért jó tudni, hogy fel vagyunk készülve!

×