Nemrég kiderült, hogy az Apollo-missziók során használt számítógépek teljesítménye akkora, mint egy mai mobiltöltőé. Durva.

Szoktunk mondani, hogy milyen gyorsan repül az idő, vagy hogy milyen gyorsan fejlődik a technika. Ez még meglepőbb olyankor, mikor nyilvánvalóvá válik, hogy néhány éve még milyen eszközök játszottak szerepet a világ fontos pillanatainál.

Ezzel kapcsolatban, pontosabban a mai töltők teljesítményével kapcsolatban készített kutatást az Apple egyik fejlesztője, amiből kiderül számunkra, hogy mekkorát fejlődött a technika. A napjainkban használt egyszerű eszközöket összehasonlították az 1969-es Apollo-missziók által használt fedélzeti számítógépek kapacitásával. Az akkori rendszer persze elég izmos volt ahhoz, hogy segítsen landolni a Holdon, de ezt a teljesítményt elérni ma már nem nagy kunszt. Érdekes.

Apollo Guidance Computer – Kép forrása: Wikipedia

Az Apple mérnöke, Forrest Heller kiderítette, hogy még a legegyszerűbb ma használt mobiltöltők teljesítménye is nagyobb, mint az Apollo számítógépe, mely az emberiség egyik jelentős mozzanatát segítette.

Az összehasonlításhoz Heller három töltő, a Google Pixel 18W Charger, a Huawei 40W SuperCharge és az Anker PowerPort Atom PD 2 technikai paramétereit vette alapul. Ami talán kevesen tudnak, hogy ezekben a készülékekben is található processzor, melyek magasabb órajelen pörögnek, mint az Apollo számítógép processzora. Arról nem is beszélve, hogy az 1969-ben használt gép 32 kiló volt, egy töltő pedig mennyi? Pár gramm?

Google töltő – Kép forrása: Androidpolice

Heller szerint ha ez a technika már az Apollo-program idején elérhető lett volna, az óriási előrelépést jelentett volna az akkori űrprogramban. Az Apollo fedélzeti számítógépe mellett szól viszont, hogy szerencsétlennek a mai szemmel kis teljesítmény ellenére számos fontos számítást kellett elvégeznie, miközben a töltök csak egy faladatra fókuszálnak: tölts!

Az Apollo számítógépe navigált, irányította a szenzorokat és a repülést. Már csak azért is kitüntetést érdemel, mert elvitt embereket a Holdra és vissza is hozta őket. Ezt csinálja meg egy töltő!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×