Hazánkban egyre népszerűbb a G-Wolves Hati, megnéztük miért.

Az Xtrfy M4 után ismét egy lyukacsos egeret kaptunk tesztelésre a Pixeltől. Nem véletlenül, ugyanis manapság ez a forma a legnépszerűbb a gamerek körében. Az ok egyszerű: minél könnyebb egy egér, annál kevésbé terhelődik a csuklónk használat közben. Ezen felül egész jópofán néznek ki ezek a lyukacsos darabok, pedig őszintén megvallva az elején nem jöttek be annyira.

Valószínűleg sokaknak nem mond semmit a G-Wolves név, nos én is ezek közé tartoztam, mielőtt a kezembe vettem először a Hatit. Mindez azért van, mert egy kínai gyártóról beszélünk, akik mostanában léptek be a gamer piacra. Nincs ezzel semmi gond, persze némileg szkeptikusan álltam neki a tesztnek, elvégre egy nem túl tapasztalt gyártóval van dolgunk, ráadásul 24 ezer forintos áron kínálják, „ennyi pénzért azért csak tudhat valamit” – gondoltam.

Doboz, csomagolás

G-Wolves itt durrantott a legnagyobbat. Konkrétan képzeljetek el minden extrát, amit egy gyártó plusz pénzért adhat. Nos, mindezt a G-Wolves ajándékba vágja hozzánk.

Kapunk gripeket, aminek az izzadós kezű gamerek biztosan örülni fognak, ezeket az egér oldalára, tetejére szabadon rátapaszthatjuk, gyakorlatilag egy egyedi skint aggathatunk így a kedvencünkre. E-mellé kapunk extra paracord kábelt, ha esetleg az eredetivel történne valami. De még grátiszba az arany TTC kapcsolókból is csomagoltak 2 darabot, így ha netán elérnénk a 100 millió kattintást, utána ki is cserélhetjük a kapcsolókat. Persze az extra talpak sem maradtak el, ebből két teljes szettet, azaz 8 darabot kapunk, egyébként a tappancsok ránézésre megegyeznek a Microsoft legendás Intellimouse-áéval, így könnyedén beszerezhetünk a piacról utángyártott darabokat.

Ha pedig mindez nem lenne még elég, mellékeltek még egy ütős fémdobozt is, ami tovább növeli az egér presztízsét.

Forma

Engem kilóra megvett a Hati formaterve. Egy G102-nél picit hosszabb, így már a közepes méretű egerek közé sorolhatjuk. Az biztos, hogy a palm-szerető lapátkezűek nem ezt fogják választani. Picit hajaz a Zowie ZA legkisebb változatára, a ZA13-ra, de ebben az esetben egyenletesen középen van az egér legmagasabb pontja. A G-Wolves mérnökei a mi verziónkat matt műanyaggal látták el, amin szerencsére csak minimálisan látszódik a por, viszont az ujjlenyomatokat egyáltalán nem gyűjti a Hati.

Az viszont nem igazán volt szimpatikus, hogy a főgomboknak van egy kis mozgástere, így kedvünk szerint minimálisan balra-jobbra mozgathatjuk ezeket. Használat közben addig a pontig nem zavaró, amíg rá nem jövünk erre a kis hiányosságra, utána viszont eléggé zavaró tud lenni.

A görgő alatt egy TTC e-sport encoder teljesít szolgálatot, viszont a fokozatai jól elkülöníthetőek, így valószínűleg egy minőségibb típussal van dolgunk. Na, de hogy mitől lesz egy encoder esport kompatibilis? Arra egyelőre mi is keressük a választ.

A „híres” TTC Golden switch

A főgombok alatt nem a szokásos Omront találjuk, hanem itt is TTC kapcsolók teljesítenek szolgálatot. Nem mellesleg a TTC a G-Wolves kiemelt partnere, legalábbis a cég weboldala szerint. Épp ezért kapta meg a Hati az aranyozott „TTC Dustproof Golden Switch-eket”, amelyek állítólag 100 millió kattintásra vannak hitelesítve. Összevetésképp a Japán Omronok is 50 millió klikkre vannak hitelesítve, így erősen megkérdőjelezhető a TTC által ígért 100 millió kattintás, de ezt mindenkinek a fantáziájára bízom. A kapcsolók nyomásérzékenysége egyébként a puha és a kemény között nagyjából félúton helyezkedik el. Nekem személy szerint bejöttek.

Kis érdekesség, hogy a TTC Golden switch elnevezés nem véletlenül foglalja magába az arany szót, a mikrokapcsolók ugyanis egy 24 karátos aranyozott lapkán keresztül érintkeznek, állítólag emiatt bírják ki a 100 millió kattintást, hiszen ugyanerre a célra a konkurensek egy „sima” fém lapkát használnak.

Szoftver

Na jöjjön a fekete leves! Mikor rátaláltam a G-Wolves hivatalos oldalára, eléggé meglepődtem, hiszen amíg a csomagolás tekintetében elárasztottak az extrákkal, addig a weboldalt látva ismét a 2000-es évek elején éreztem magam, amikor a Microsoft FrontPage hódított.

Íme egy kép a weboldalról

Na körülbelül akkor csináltunk hasonló weblapokat az általános iskolás informatikai órákon. A gond, hogy azóta eltelt 20 év. Na sebaj, leszedtem az oldalról a szükséges drivert, ami nem ment egyszerűen, ugyanis hirtelen a saját jelöléseiket kezdték el alkalmazni. A Hati feliratot meg sehol sem találtam, de végül mint kiderült a HT-M3360-as jelöléssel illették eme darabot.

Upsz… Egy rossz próbálkozást látható a fentebbi képen. Mint kiderült, teljesen mindegy, hogy a weboldalról melyik drivert töltjük le, mindenképp a fentebbi képen is látható univerzális letöltőprogramot hívjuk elő. Ezt követően kell kiválasztani, hogy a Skoll vagy a Hatihoz tartozó 3360 vagy 3389-es szenzorral szerelt darabhoz kívánjuk letölteni a drivert.

Nem túl felhasználóbarát és akkor még finoman fogalmaztam.

Íme a driver

Nos a driver viszont nem okozott csalódást. A gombok könnyedén átbindelhetőek az általunk kívántakra. Gyakorlatilag minden beállítási lehetőséget megtalálunk benne. Nekem még a vírusirtót sem kellett kikapcsolni, hogy működésre bírjam, pedig a weblapon ezt tanácsolta a gyártó.

Kedvünkre makrózhatunk is, a kívánt kombinációkat teljes mértékben testreszabhatjuk. Gyakorlatilag mindent lehet, amit a nagyobb gyártók egereinél.

Az egér nyers paramétereit is testreszabhatjuk a saját szájízünk szerint. Ami viszont üdítő változás, hogy a gyártó gyakorlatilag mindent a kezünkbe ad, így a LOD-on és a Polling Rate-en túl a Debounce Time-ot is állíthatjuk, amivel elvileg további milliszekundumokat nyerhetünk, mármint válaszidő terén. Őszintén én nem igazán éreztem különbséget az 1 ms és a 16 ms között, persze ez nem jelenti azt, hogy nincs is.

Teljesítmény

A mérésekhez a MouseTester v1.5-öt hívtam segítségül. Ezúttal 400-800-1200 és a maximális 12 000 DPI-on teszteltem az egeret. Nos, a Hati egyetlen esetben sem okozott csalódást. A fentebbi grafikonokon jól látható, hogy az egér még a 4-5 m/s-os rántást is képes volt hibátlanul lekövetni. A 12 000 DPI-n már kicsit romlott a teljesítménye, itt 3,5 m/s-os gyorsulást sikerült mérni, ami még mindig bőven elegendő a mindennapok során, hiszen egy játékokban átlagosan 2 m/s-os rántásokkal szoktak a felhasználók operálni.

Kivételesen örültem neki, hogy ezúttal egyáltalán nem jelentkezett a post-travel jelenség, amit mondjuk egy Razer is eltanulhatna a G-Wolves-tól, ott ugyanis a Deathadder esetén a mai napig előjön ez a hiba. Gyakorlatilag a post-travel jelenség azt takarja, hogy az egerünk gombját azután is tovább nyomhatjuk, miután az érintkezett a mikrokapcsolóval.

A kínaiak szerencsére kihagyták az angle snapping funkciót, így az egér sehol nem javít bele a mozdulatainkba, így kellően nyers érzetű az egerészés a Hatival. Többek között CS:GO és PUBG alatt teszteltem a kicsikét, és egyszer sem éreztem azt, hogy bármiben lenne szégyenkezni valója. Ezt a PMW 3360 szenzorának köszönhetjük, ami már rengeteg alkalommal bizonyított az évek során. Gyakorlatilag 90%-ban ez a típus rejlik a top egerekben, csak a gyártók szokás szerint szeretik ezeket saját elnevezések mögé bújtatni, ezzel is megtévesztve a vásárlókat.

Amivel nem igazán voltam megelégedve, azok az egér talpai. Legutóbb az Xtrfy M4 meglepett a hipergyors teflon talpaival, a Hatin viszont a tömegplasztik teljesített szolgálatot. Ezt persze utólag mi is cserélhetjük teflonra, amit bátran ajánlok minden Hati tulaj számára.

 

 

A tesztterméket köszönjük a Pixelnek!

Összefoglalás

Új versenyző a nagyok között – G-Wolves Hati teszt


Szerzői értékelés

8

Noha a gyártónak még van hova fejlődnie, ettől függetlenül az egér egyben van. Nincsenek anomáliák,a LOD kellően alacsony, a legvadabb rántásokat is leköveti az amúgy is minőségi szenzor. Extrák tekintetében gyakorlatilag felülmúlhatatlan a Hati. Noha nem ez a világ legjobb parakábele, de veri a piacon lévő legtöbb vetélytársát. Az RGB nekem egy kicsit hiányzott, de az Xtrfy M4-gyel ellentétben ez egy szolid bajtárs a mindennapokra. Érthető egyébként, hogy miért fogott ilyen vastagon a kínaiak ceruzája, hiszen gyakorlatilag ~5 ezer forint értékű extrát adtak az egér mellé, ennek ellenére egy alacsonyabb árcédula mellett valószínűleg többen választanák az amúgy egyébként remek egeret.

minőségi szenzor

parakábel

kellemes anyaghasználat

aranyozott 100 millió kattintásra hitelesített TTC Golden mikrokapcsolók

jó forma

elképesztő mennyiségű extra

 

 

a driver telepítés katasztrófa

nincs RGB

indulómárkához képest magas ár

a főgomb balra-jobbra mozgatható

Olvasói értékelés

0

×