Az orosz Vaevictis Esports csapatát Február 12-én eltanácsolták az LCL induló csapatai közül. Valamivel azonban mégis sikerült kitűnniük.

Lányok az esportban? Persze, miért is ne! Nemtől és kortól függetlenül mindenki szerepelhet az esportban, a kérdés az, hogy a versenyszférába beférnek-e? Február 12-én az orosz Riot Games úgy döntött, megválik a Vaevictis Esports csapatától, és kirúgják a kizárólag lányokból álló esport alakulatot. De itt nem arról van szó, hogy azért tanácsolták el őket, mert lányok, szimplán nem ütötték meg a szükséges színvonalat.

Összeszedtük azokat a tényezőket, amik miatt inkább negatív mintaként maradnak meg a történelemben.

Én, a sebesség

Mindenkivel előfordul, hogy rossz mérkőzése van. A felső tierekben van olyan, hogy a first blood után openelik midet, mondván csak legyünk túl rajta. A 20 perces feladási határt lecsökkentették 15-re, így néha nagyon gyorsan pörögnek a mérkőzések. A profi szférában is láttuk példát arra, hogy egy-egy mérkőzés igen egyoldalúra sikerül. A Vaevictus azonban ezt is képes volt túlszárnyalni. A 28-ból 7 mérkőzésük a top 50-es listába is bekerült.

A leggyorsabb meccsük 13 perc 4 másodpercig tartott.

Ennyi idő alatt még a mirelit pizza se készül el.

Mészárlás az LCL utcában

Az, hogy egy normal mérkőzésen a csapatunk meghal több mint ötvenszer nagyjából már megszokott tényező. Az, hogy egy profi esport mérkőzésen ez előfordul, az már fájdalmas. A Vega Squadron ellen nem csak a leggyorsabb meccsét jegyezheti a hölgycsapat, hanem a legtöbb halállal járó meccsüket is. 30 perc alatt 52x szürkült be a képernyő. Ez sajnos már a fizikai fájdalom határait súrolja.

Csak vereség és más semmi

Rossz mutatókkal rendelkező csapatokból sok van. Nézzük meg akár az LEC tabelláját. Ott is előfordul, hogy egy csapatnak mindössze 2 győzelmet sikerül összehozni, de olyat, hogy egyet se, azért az ritka. A Bo1 meccsek szépsége, hogy bármikor meg lehet lepni az adott ellenfelet, így egy érdekes taktikával, szépen bezsebelhetünk egy mérkőzést. Ehhez az is kell, hogy akaratunk legyen, ami a lányokon sajnos egyáltalán nem látszott. 28 meccsből 28 vereséget szedtek össze, ami a legrosszabb rekordokat is képes volt túlszárnyalni. Negatív rekordként sajnos biztos megmaradnak.

Jöttem, láttam, support lennék

A lányok mindig supportolnak – tartja egy bölcs dakotai közmondás. Az információ hibás, hiszen van olyan lány ismerősöm, aki high tier mid laner. Ezek a lányok azonban tényleg mind supportok voltak. Ezért olyan pozíciókba voltak beerőszakolva, amivel nem csak, hogy nem voltak komfortosak, de még rosszul is játszották. Az eredményt nehéz úgy elvárni, ha olyan személyek ellen kell lanelni, akik ismerik a csínját-bínját az ösvénynek. Az a baj, hogy még ellesni se tudtunk tőlük semmit.

Vesztesek klubja

A Vaevictus próbálkozása, hogy egy olyan esport csapatot hozzanak létre, ami kizárólag hölgyekből áll, csúfosan elbukott. Nem azért, mert a lányok ne tudnának játszani, hanem azért, mert a többi sportágban se eresztem össze a lányokat a fiúkkal. Lehet, hogy ha egy olyan brigádot verbuváltak volna össze, ahol mindenki a saját posztján magas szinten játszik, esélyesebbek lettek volna, de így, hogy belekényszerítették őket a különböző role-okra, esélytelen volt. Mivel példa olyanra, hogy egy lánycsapat fiúcsapatokkal versenyezzen kevés van, nem is lehet megmutatni pontosan, hogy mi a két nem közötti különbség esport szinten. Sajnos az ellenfél csapatok se vették komolyan ezeket a meccseket, és inkább púpként könyvelték el a hátukra.

Reméljük  a legközelebbi hasonló próbálkozás tudatosabban lesz előkészítve, hisz nők vannak az esportban, gondoljuk csak a Royal Youth csapatában helora.

Ti mit gondoltok a Vaevictis projektről?

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×