Az amerikai hatóságok most tartóztattak le először valakit, aki bitcoinnal próbált pénzt mosni.

Az utóbbi években már valószínűleg mindenki találkozott a bitcoin fogalmával. Ha máskor nem is, akkor a 2 éve kitört bitcoin-láz idején biztosan, amikor a videokártyák ára az egekig szökött. A kriptovaluták terjedésével a pénzmosó szolgáltatások is elkezdtek terjedni. Egy ilyet üzemeltetett az ohiói Larry Harmon a darkneten, akit az amerikai hatóságok sikeresen lebuktattak. Most pedig pénzmosás vádjával néz szembe a 36 éves férfi.

A hatóságok szerint nem kevesebb, mint 300 millió dollárnyi, azaz 92 milliárd forintnyi tőkét mosott tisztára Harmon az évek során.

A szolgáltatás Helix néven volt ismeretes a darkneten és 2017-ben látta meg a napvilágot. Működésének alapja, hogy a bitcoinban őrzött tőkét rengeteg apró részletre osztják, majd ezeket véletlenszerű mikrotranzakciókon keresztül futtatják, hogy azokat ne tudják követni a hatóságok.

Nos, valahogy mégsem jött össze, ugyanis az illetékes rendvédelmi szervek is folyamatosan fejlesztették tudásukat. Ennek köszönhetően sikerült eljutniuk a 36 éves ohiói férfihoz, aki mint kiderült, a darkweben népszerű Grams keresőmotort is működtette. Ennek segítségével a felhasználók a lakhelyükhöz legközelebb eső, legolcsóbb drogforrásra tudtak rákeresni.

„Harmon az a pénzmosó szeretett volna lenni a sötét neten, akihez mindenki fordulhat, de nyomozóink újfent megakadályozták, hogy a bűnözők folytathassák tevékenységüket”  -közölték a hatóságok.

Most az illetékesek szerint Harmon hosszú éveket fog rács mögött tölteni. A pontos részletek persze a bíróságon derülnek majd ki.

Forrás: IndexZdnet , Justice.gov

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×