Meggyűlt a baja a Windows-nak a legújabb Threadripperrel.

Az AMD nemrég dobta piacra a Ryzen Threadripper 3990X-et, amivel sikerült megalkotniuk minden idők legtöbb maggal szerelt HEDT processzorát. Ezzel viszont úgy tűnik, nemcsak az Intel orra alá törtek borsot, hanem a Windows sem igazán tudja helyén kezelni az AMD új szuperprocesszorát.

A 3990X méretében is impozáns / Kép: hotharware.com

A probléma a Windows 10 Pro verziójával jelentkezett, az operációs rendszer ugyanis nem tudta megfelelően csoportosítani a 64 fizikai maggal és 128 szállal rendelkező processzort. A hiba miatt a 3990X logikai magjait két külön részre bontja a Windows és úgy kezeli őket, mintha két külön processzorról lenne szó. Ezzel az a probléma, hogy nem engedi, hogy a programok hatékonyan használják ki a processzor erőforrásait, így lassulás tapasztalható az Arstechnika jelentései szerint.

A hibát viszont a Windows 10 Pro verzióban vették észre, aminek köszönhetően valószínűleg a Home verzióban is jelentkezhet, ellenben az Enterprise és Workstation felhasználókat nem érintik a fentebbi korlátozások.

A képen látható a probléma

Mivel a hír futótűzként terjedt, az AMD is kénytelen volt megszólalni, szerintük viszont minden a legnagyobb rendben van. A techóriás szerint az Arstechnika tesztelői hibás következtetéseket vontak le és a probléma csak az ő rendszerükben jelentkezett, ugyanis a saját méréseik szerint semmilyen különbség nincs az említett operációs rendszerek között.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a hibajelenséget, így az AMD továbbra is vizsgálódik az ügyben. Egyes források szerint viszont a Microsoft már javította a hibát a legújabb frissítésében. Reméljük tényleg csak egy Windows bug okozta a fennforgást.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×