Több, mint 250 embert vert át B. Norman az évek során, a rendőrség mégis tehetetlen.

A használt hardverek vásárlása esetén különösen észnél kell lenni, ugyanis egyre több csaló vadászik a gyanútlan áldozatokra. Sokaknak büdös a munka, ez pedig egy olcsó megélhetési forma, amit B. Norman is életvitelszerűen folytat, immáron 9 éve, a hatóságok mégis engedik, hogy szabadon garázdálkodjon. Ahogyan a  „Mikor és hogyan vegyünk használt videókártyát?” című cikkben is külön kiemeltük, a használt hardver vásárlás mindig tartogat egy egyfajta rizikót, épp ezért az előreutalást mindig alaposan meg kell fontolnunk.

Dávid 240 ezer forintot utalt egy laptopért, ami azóta sem érkezett meg / Kép: Tenyek.hu

Az átverésekből élő B. Norman is a szokásos receptet alkalmazza: gyanúsan olcsón kínál jó minőségű használt hardvereket, illetve telefonokat. Mindemellé Norman igazi úriemberként reagál, attól sem riad vissza, ha meg kell adni a hivatalos igazolványait, ami utólag persze érthető, hiszen minden adata megvan a rendőrségen.

A Prohardver fóruma szerint 2011-ben követte el az első csalását a Hardveraprón, ami persze nem azt jelenti, hogy más platformokon ne tevékenykedett volna régebb óta. Azaz 9. éve veri át a magyar internetezőket. A hozzászólásokból ugyanis kiderült, hogy nemcsak a Hardveraprón, hanem a Jófogáson is ugyanúgy megtalálhatóak a hirdetései.

Milyen szimpatikus, ugye? / Kép: Tenyek.hu

A 9 év alatt több milliós kárt okozott a gyanútlan vásárlóknak, akik közül sajnos sokan elkövették azt a hibát, hogy nem jelentették fel a csalót a rendőrségen.

Persze sok jóra azok sem számíthatnak, akik feljelentik, hiszen a pénzt csak a legritkább esetben látják viszont. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ennyi év után miért nem történt vele semmi? Sajnos a csalókat ugyanúgy megilleti az ártatlanság védelme, így egy-egy csalási ügy évekig is elhúzódik, az ítélet pedig többnyire csupán annyi, hogy meg kell térítenie az okozott károkat. Börtönt csak a kirívóbb esetekben osztanak ki.

Egy prohardver felhasználó részletesen is beszámolt tapasztalatairól:

„Pár hónapja talált be (Jófogáson). Neki van termék, írjak rá mailben. Persze gyanús volt, gondoltam miért ne, legfeljebb húzom egy kicsit az idejét. Amit kaptam:
-kedves, segítőkész modort
-képeket a termékről, amik valódi képek, nem marketinganyagból összeollózott (Persze kiderült hamar, hogy lopott képek, de az eredeti hirdetést megtaláltam és meg is vettem onnan, köszi Normi)
-egy szarul megírt adásvételit
-fényképes igazolványt, ami elvileg tényleg az övé
-meg persze egy halom ígérgetést és kifogást, hogy miért csak előre utalva jó

Amit nem kaptam:
-nyilván a termék, pedig megírtam neki, ha elhozza, vendégem egy sörre, dehát nem

Szerintem az átlag aprós vásárlót ezekkel simán megtéveszti. Aki egy kicsit is nincs képben, nincs ebben rutinja, teljes jóindulatot feltételez, simán megjárhatja (és sokan így is járnak). Szoktam néha én is előre utalni, nyilván kis összegben és nem túl gyakran, de ennél többet én se tudnék az adott emberről lekérni. Ahogy rólam sem kap ennyi infót senki, mégis adtam már el pár dolgot előre utalás után mindenféle probléma nélkül.”

Nemrég pedig a TV2 is készített egy riportot, amiben az áldozatok is megszólaltak:

 

Reméljük előbb-utóbb győz az igazság, B. Norman pedig megkapja az őt megillető büntetést.

Borítókép: A Wall Street Farkasa

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×