Mostanában sokakat aggodalommal tölt el a koronavírus terjedésének kérdése. Akár az is felmerülhet, kell-e félnünk a Távol-Keletről érkező csomagok kapcsán?

Valljuk be: szeretjük kihasználni a jó akciókat, így gyakran rendelünk az interneten kiegészítőket, akár PC hardvert vagy épp telefontokot. Sok termék viszont Kínából érkezik, még akkor is, ha nem kínai oldalon rendeljük meg. A koronavírus az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdése, ami aggodalomra adhat okot. Ha valaki azon tűnődött, elkaphatja-e a vírust a Kínából érkező csomagokkal, azt szeretnénk megnyugtatni.

Dr. Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ orvosa szerint a koronavírus nem fertőz meg csomagokat, szóval nincs ok az aggodalomra.

„A termékeket és csomagolást körülvevő levegő hőmérséklete nem segíti elő a vírus életképességét. Azt gyanítom, hogy még akkor sincs ok pánikra, ha a csomag egyetlen éjszaka alatt ér el Kínából a címzetthez. Ahhoz, hogy a vírus életképes maradjon, bizonyos környezeti feltételek kellenek: speciális hőmérséklet, fajlagos páratartalom stb. Ezt a szállítás során nem könnyű fenntartani. Az a fajta aggodalom, hogy a vírus a csomaggal fertőz meg valakit, teljesen felesleges” – mondta Adalja a Tom’s Hardware-nek.

Illusztráció – Kép forrása: EWNS

Az Amerikai Járványvédelmi Központ szerint a 2019-nCoV koronavírus cseppfertőzés útján terjed, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus importált áruk által is terjedt volna. Mint tudjuk, több típusú koronavírus is létezik, például a SARS, a MERS vagy a HCoV, amikkel kapcsolatban már kimutatták, hogy akár 9 napig is életképesek lehetnek különböző élettelen felületeken, mint a műanyag vagy a fém – írja a Forbes. Bár feltételezhetjük, hogy a 2019-nCoV is képes életben maradni, erre egyelőre bizonyíték nincs, ráadásul a környezeti feltételek teljesen mások egy légi csomag esetében.

Ezen túlmenően ezen felületek fertőtlenítése egyszerű. A WHO szerint a felületek alapos tisztítása vízzel, mosószerrel, általános fertőtlenítőkkel elpusztítja a vírusokat, hasonlóan vélekednek a 2019-nCoV-al kapcsolatban is.

Ha bizonytalanok is vagyunk, Adalja szerint nincs ok arra, hogy ne vegyünk meg valamit az aggodalom miatt.

„A járvány túlreagálása sok kárt okoz. Sokat tudunk a koronavírusokról általánosságban, ezeket az ismereteket pedig az új koronavírusra is alkalmazhatjuk” – mondta.

Te rendeltél az utóbbi időben Kínából?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×