Az Undaunted klán közel 85%-a valamilyen szinten hallássérült, így a raidelést teljesen hangkommunikáció nélkül oldják meg.

Az amerikai Ner’zhul szerveren játszó Undaunted klán már többször felhívta magára a figyelmet sajátos játékmódjuknak köszönhetően. A klánban vegyesen vannak teljesen siket, részlegesen hallássérült és teljesen ép hallású tagok is. Viszont tekintve, hogy a tagok nagyjából 85%-a küzd valamilyen hallássérüléssel, a hangalapú chatet nélkülözik játék közben.

Márpedig aki valaha is raidelt WoW-ban, tudja, hogy mennyire fontos a jó vezető és az ő gyors és egyértelmű utasításai. Az Undaunted viszont csak és kizárólag szöveges megbeszélés alapján dolgozik, ami önmagában is nagy teljesítmény lenne. Ehhez azonban hozzájön az, hogy sikerült a szerverükön elsőként elérni az AOTC achievementet a legutóbbi frissítés Ny’alotha raidjében. Ez az achievement azoknak jár, akik azelőtt haladnak végig legalább Heroic nehézségen egy raiden, mielőtt annak a következő szintje megjelenne.

Makrók és szöveges chat

A legutóbbi teljesítményüket bejelentő reddit poszt alatti kommentekben sokat mesélnek arról, hogyan is sikerül ezt elérniük. Elsősorban chat makrókat alkalmaznak a gyorsabb kommunikáció érdekében, valamint mindenkinek jó előre be kell magolnia a saját feladatait.

Korábban az Engadget interjút is készített a guild akkori vezetőjével. Ebben az interjúban mesélte el, hogy minden egyes raid előtt tisztázzák, kinek mi a feladata, és azt mindenkinek hiba nélkül kell végrehajtania. Általában segítségükre vannak addonok is a makrók mellett, de fontos, hogy a játék képe minél letisztultabb, minimalistább legyen, hiszen rengeteg fontos információt kell a vizuális jelekből kiolvasniuk.

Ahogy a kommentelők is megjegyzik, többen vannak olyan hallók is, akik szívesen kiszállnának a hangalapú kommunikációból. Ahogy a klán tagjai elmondják: őket is szívesen várják, sőt, több tagjuk épp ezért lépett be hozzájuk. Tekintve, hogy amerikai klánról beszélünk, kicsi az esély, hogy Magyarországról valaki jó pinggel rendelkezne, hogy csatlakozzon hozzájuk. Bár érdemes megjegyezni, hogy egyik tagjuk így is az Egyesült Királyságból játszik velük, neki inkább az időzónák tesznek keresztbe, hiszen legtöbbször hajnali háromkor kell játszania.

Mindenképp szép teljesítmény ez az Undauntedtől, és további sikereket kívánunk nekik a Mythic raidekben is!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×