Kína is belép a processzorpiacra.

Az utóbbi időben két szereplőssé szűkült a PC-s processzorpiac, az éveken át tartó harc során pedig végre ismét fej-fej mellett halad az Intel és az AMD. A kínai kormány és a szebb napokat is megélt Via Technologies közös együttműködésének köszönhetően egy új belépő érkezett a Zhaoxin személyében, akik elsősorban a kínai piacra koncentrálnak.

A Zhaoxin első terméke a KaiXian KX-6780A, ami egy alaplapot és az arra integrált processzort takarja. A kínaiak 8 maggal és 8 MB L2 cache-sel szerelték a KaiXian KX-6780A-t, amiből a dual channel memóriatámogatás sem maradt ki. Az alaplap egyébként teljes egészében modernnek mondható, ugyanis minden szükséges csatlakozó mellett a modern szabványok sem maradt ki a repertoárból ( PCIe, SATA, USB).

A KX-6780A processzora 16 nanométeres gyártástechnológiával készült és egy integrált videókártyát is tartalmaz, amit valószínűleg az S3 szállított, ez az alapfeladatok elvégzésére elegendő.

A kínai processzor állítólag az Intel i5-7500-zal van egy szinten.

 

Egyébként a KaiXian KX-6000 szériás processzorokat még 2018-ban mutatta be a vállalat, viszont csupán most kerültek először kereskedelmi forgalomba.

Mielőtt arra gondolnánk, hogy végre érkezett a nagy gyártók közé egy olcsó variáns, akkor van egy rossz hírünk. A kínaiak ugyanis alaposan megkérik az új processzor árát.

A TaoBao webáruházában 4300 jüanos árcédulát kapott, ami 189 ezer forintos listaárat jelent.

Ennyiért már akár a Ryzen 9 3900X-et  vagy az i9-9900K-t is megvásárolhatjuk, emiatt nem is egészen értjük ezt az árazást.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

Forrás: Anandtech

×