Az Apple most biztosan nem bontott pezsgőt.

Pénteken döntött az Európai Parlament az egységes telefontöltők bevezetéséről, melyet 582 igen és 40 nem szavazat mellett azonnal el is fogadtak. A most elfogadott javaslat hamarosan az Európai Bizottság elé kerül, ahol elkészülhet az a jogszabálytervezet, ami után az Európai Unióban csak úgy lehetne forgalomba hozni mobiltelefont, hogy annak egységes, más készülékeknél is használható töltője van. A parlamenti képviselők ezt is megsürgetnék, szeretnék ugyanis, ha a tervezet már idén nyárra elkészülne.

Noha még a törvénytervezet vár magára, valószínűleg a Type-C csatlakozó kerül majd ki győztesként, ugyanis a MicroUSB már a múlté, a Lightning pedig az Apple védjegye alatt áll. Így vélhetően a jelenlegi legmodernebb csatlakozó lesz a befutó: a Type-C.

Ez egészen biztos fájni fog az Apple-nek, akik az iPhone 5 óta Lightning csatlakozót használnak. Korábban fel is szólaltak a határozat ellen, de úgy tűnik, ez nem igazán érdekelte a parlamentet.

A törvény előterjesztésekor nem mellékesen az elektronikus hulladék visszaszorítását is szem előtt tartották, amire az Apple szimplán annyit mondott, hogy nem éri meg az ezzel járó többletköltséget.

A Lightning port is változhat hamarosan

A korábbi egységes töltőcsatlakozó törvény elől sikerült kibújnia az Apple-nek, de ezúttal ez nem fog összejönni, így nincs más hátra: változtatniuk kell a telefonjaik töltőcsatlakozóján, ha azokat értékesíteni kívánják az Európai Unió területén.

Szerinted jó ötlet az egységes töltők bevezetése?
https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×