Túlbonyolított párkapcsolati dráma pokoli vetélkedővel fűszerezve - Ilyen lett a Sabrina 3. évada

Chilling Adventures of Sabrina címmel 2018-ban indította útjára a Sabrina, a tiniboszorkány kalandjain alapuló sikersorozatát a Netflix. A széria hirtelen akkora népszerűségre tett szert, hogy a második évad már nem is sokat váratott magára. Hosszú várakozás után nemrég érkezett csak meg a folytatás, a harmadik évad azonban kezdi elveszíteni a varázsát.

0
 

Chilling Adventures of Sabrina címmel 2018-ban indította útjára a Sabrina, a tiniboszorkány kalandjain alapuló sikersorozatát a Netflix. A széria hirtelen akkora népszerűségre tett szert, hogy a második évad már nem is sokat váratott magára. Hosszú várakozás után nemrég érkezett csak meg a folytatás, a harmadik évad azonban kezdi elveszíteni a varázsát.

Amikor a Netflix először bejelentette, hogy feldolgozást készít a ‘90-es évek egyik klasszikus tinisorozatából, a Sabrinából sok rajongó fogadta kétkedve a hírt. Az Archie Comics képregényein alapuló széria Melissa Joan Hart, Beth Broderick és Caroline Rhea főszereplésével hét évadot ért meg és könnyed, humoros családi kikapcsolódást nyújtott a ‘90-es évek gyerekeinek. A sztori elég kerek volt a felnőtté válással és saját maga kettősségével küzdő Sabrinával, a beszélő Salemmel és a vicces nagynénikkel együtt. Ezt az alapot még megfűszerezték egy kis varázslattal, meg pár hihetetlen kalanddal és kész is volt a sikerszéria receptje.

Kevesen hitték, hogy a Netflix újragondolt verziójának sikerül majd az eredeti sorozat nyomdokaiba érnie. Roberto Aguirre-Sacasa szárnyai alatt, Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto és Michelle Gomez főszereplésével mégis sikerült friss fordulatot vinni a sztoriba. A 2018-ban bemutatott első évad népszerűségében nagy szerepet játszott, hogy a történetet kiragadták kicsit az idő megszokott vonalából. A szereplők öltözködése, az általuk használt technikai eszközök, a bemutatott autók és az időről időre felcsendülő zeneszámok alapján az ötvenes évektől napjainkig bármikor játszódhatna a sztori.

Chilling Adventures of Sabrina Part 3

Kép forrása: nme.com

Az egy órás epizódokat úgy lengi körül a misztikum, mint a sorozat helyszínéül szolgáló álmos kisvárost a köd, ez pedig nemcsak a boszorkányos történetnek köszönhető. Mindezt enyhén horrorisztikus elemek, nem kevés vér és némi groteszk humor is kiegészíti. Ahogy egyre jobban megismerjük főhőseinket, úgy látunk bele egyre mélyebben a történet vázát alkotó mitológiai elemekbe is, amikből bizony van bőven. A Chilling Adventures of Sabrina legalább annyit merít a különböző néphiedelmekből és ősi vallások legendáiból, mint a Bibliából. Így jelenhet meg benne az ördög mellett a familiárisok jelensége, a természeti mágia és a jövőbe látás is, ez pedig rendkívül érdekessé teszi a szériát.

Az első évad végére még épp csak lehetőségünk adódik megismerni az új oldalukról bemutatkozó szereplőket, a cselekmény pedig a második évadra csúcsosodik ki igazán. Végre nagyobb hangsúly kerül Sabrina sötétebb oldalának bemutatására is, miközben a Church of Night nem várt fenyegetéssel kell, hogy szembenézzen. Mielőtt belevágna a harmadik szezonba, a sorozat egy gyors áttekintés keretében vissza is idézi az előző évek legjobb pillanatait. Talán ezért fájdalmas annyira, ami ezután történik.

Harvey, Sabrina, Nick

Kép forrása:thedigitalwise.com

A harmadik évad ott veszi fel a fonalat, ahol az előző végén elengedtük. Sabrina és barátai energiát és varázslatot nem kímélve kutatnak egy módszer után, hogy szegény csapdába esett Nicky-t (Gavin Leatherwood) kimentsék a Pokol legmélyebb bugyraiból. A készítők nem győzik hangsúlyozni, hogy a főszereplő mennyire szenved kedvese elvesztésétől. Sabrina lelki világába rémálmokon, valamint aggódó családja és barátai szemén keresztül kaphatunk egy kis bepillantást. Ezt addig készek is lennénk elfogadni, talán együtt is érezni vele, amíg kétségbeesett barátnőből hirtelen nem válik ugrándozó pom-pom lánnyá az első tíz percben.

Az évad hangulata ezután is rendszeresen csapong, a feszültséggel teli jelenetek sorát pedig olykor indokolatlan zenés részek szakítják meg. Ebben közrejátszik Sabrina és legjobb barátnője, Roz (Jaz Sinclair) csatlakozása a szurkoló lányokhoz és a Harvey (Ross Lynch), Theo (Lechlan Watson) és Roz által alapított “rockbanda” is. Nem mondom, hogy rossz lenne a Run-DMC It’s Tricky-je, a The Knack My Sharona-ja, vagy a Wheatus Teenage Dirtbagje a színészek előadásában, csak épp teljesen kilóg a sorozat hangulatából.

https://www.youtube.com/watch?v=3lXXykP0JHM

 

A zenés betétek az Archie Comics másik nagysikerű feldolgozásával engednek azonban párhuzamot vonni, méghozzá a CW-n futó Riverdale-lel. A KJ Apa, Lili Reinhart, Cole Sprouse és Camila Mendes főszereplésével készülő széria több musical-epizóddal is rendelkezik. A főszereplők időnként ezeken a zenés részeken kívül is dalra fakadnak, ha a hangulat úgy kívánja, de az mindig bele van szőve a cselekménybe. A Sabrina esetében a zenélés ugyanakkor erőltetettnek tűnik és megtöri a sztori vonalát.

A két sorozat szereplői egyébként rendszeresen említést tesznek az egymással szomszédos kisvárosokról. Arra is volt már példa, hogy át is lépjék egymás városhatárát, habár crossoverre még nem került sor köztük.

Tinisorozat lévén a Sabrina kiemelkedő hangsúlyt fektet az érzelmekre is. Amíg az előző évadok megtalálták a tökéletes egyensúlyt a családi, párkapcsolati és egyéb dráma, valamint az izgalom között, addig a legújabb erősen elcsúszott az előbbi irányába. A baj mégsem az érzelmek megjelenítésével van, hanem azzal, hogy semmit nem tudunk belőle komolyan venni. Annyi minden kerül a főszereplő, vele együtt pedig a néző asztalára is, hogy a szerelmesek szenvedése jelentéktelen időhúzásnak tűnik, ami viszont túl sok időt vesz el a tényleges akciótól.

Caliban - Sabrina Netflix

Kép forrása: cbr.com

Az akciótól, amit egy pokoli erőpróba szolgáltat Sabrina és az alvilág egyik uralomra törő hercege, Caliban (Sam Corlett) között. A három feladat, amit az évad során végre kell hajtaniuk nemcsak a Biblia hírhedt eseményeihez kalauzol vissza minket, de groteszk, sőt, hátborzongató figurákkal is szolgál. Főszereplőnk mindegyik után bölcsebb lesz valamivel, ám az, hogy a leckét jól sikerült-e megtanulnia minden nézőnek magának kell eldöntenie.

Annak ellenére, hogy az erőpróbákat nagyon eltalálták az írók, Caliban karaktere meglepően egysíkú lett. Gonosz, mert annak kell lennie, mégsem jelenthető ki, hogy ő lenne az évad antagonistája. Erre a címre két másik karakter is számot tart, illetve az ősi vallás egy egész csoportja, akiket szitokszóval csak pogányoknak neveznek a széria készítői.

Michelle Gomez - Sabrina

Kép forrása: collider.com

Ezeknél a szereplőknél még mindig izgalmasabb Michelle Gomez játékát vizsgálni, aki ismét két szerepben tűnhetett fel a képen. Lilithként Sabrina kelletlen tanácsadójának képében egy talpraesett, mindenre kész, erős nőt láthattunk, akit továbbra sem hagyott cserben sötét humora. Mellette visszatért azonban Ms. Wardwell is, a Baxter High erkölcsös és persze hithű katolikus tanárnője is, akinek fogalma sincs, mit csinált az előző hónapokban Lilith irányítása alatt, de azt érzi, hogy semmi jót.

A másik izgalmas páros Prudence (Tati Gabrielle) és Ambrose (Chance Perdomo), akik együtt indultak útnak, hogy levadásszák a számkivetetté vált Blackwood atyát (Richard Coyle). A lány meglehetősen sokat változott az első évad óta, ha pedig bármit is lehet adni a felépített karakterívére, akkor a jövőben még többet fog. Ennek a Spellmanek nem feltétlenül örülnek majd, nézni viszont annál izgalmasabb lehet.

Prudence & Ambrose Sabrina

Kép forrása: elitedaily.com

A Sabrina harmadik évadát, bár vártunk rá egy évet és határozottan vannak jó pillanatai, átgondolatlannak éreztem. A zenés részek rendszerint kizökkentik a nézőt a cselekményből, amit már amúgy sem egyszerű követni. A nyolc epizódba legalább három történetszálat sűrítettek bele a készítők, az egyes mellékszereplők saját drámáját pedig még nem is említettük. Ezek között helyet kapnak a különböző párkapcsolati viszonyok, az eltérő vallási- és világnézetek, meg az egyszerű élni akarás is. A megosztottság miatt egyikre sem marad elég idő, egyikkel sem tudunk együtt érezni és végső soron az a katarzis is elmarad, amit a második évad végének például sikerült kiváltania.

Összefoglalás

Túlbonyolított párkapcsolati dráma pokoli vetélkedővel fűszerezve – Ilyen lett a Sabrina 3. évada


Szerzői értékelés

6

A rajongók számára nem fog csalódást okozni az évad. Visszatérnek a kedvenc szereplők, mindenki megkapja a maga tizenöt perc hírnevét, Sabrina karaktere egyre jobbá és árnyaltabbá válik az epizódok során. Ha azonban egy összeszedett, logikusan felépülő sztorira számítunk, ahol a problémák még egy mágiával rendelkező világban sem oldódnak meg egy csettintésre, akkor lehet, hogy nem ez lesz a kedvencünk.

Michelle Gomez bármikor, bármilyen szerepben
A szentségtelen regáliák

Csapongó történetvezetés
Súlytalan főgonoszok
A zenés betétek
Még mindig nem kapunk eleget Salemből

Olvasói értékelés

0

×