Egy japán gokart cég jogtalanul használta fel a Mario Kart koncepcióját, ráadásul a nevük is erősen hasonlított a Nintendo termékére. A per véget ért, a Nintendo nyert.

A Nintendo még évekkel ezelőtt, 2017-ben indított pert az ellen az akkor még MariCar, később Mari Mobility nevű gokart üzemeltető ellen, mely jogtalanul használta a Mario Kart sorozat elemeit, például ruháit és annak nevét. A játékgyártó a szellemi tulajdonjogok megsértésével vádolta a céget, a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy a Nintendónak igaza volt – írja a Kotaku.

A közelmúltban a gokart szolgáltató át is nevezte magát Street Kart-ra, az autókat, a ruhákat pedig szuperhős témára cserélték.

„A Street Kart továbbra szokásos módon nyújtja szolgáltatásait és teljes mértékben a japán törvényeknek megfelelően működik. Az Street Kart nem tükrözi a Nintendo játékát, a „Mario Kartot” – írták a közleményben.

Kép forrása: TheGamer

Korábban 2018-ban határozták meg, hogy a Mario jelmezek jogtalan használatáért 10 millió jent ki kellett fizetniük (kb. 28 millió forint). Az akkor még Mari Mobility néven futó cég megfellebbezte az összeget, sajnos sikertelenül, így a kártérítés összege megnőtt. Az Inside szerint végül a bíróság 50 millió jent határozott meg kártérítés gyanánt, ami 140 millió forintnak megfelelő összeg.

Lehet jobban jártak volna, ha fizetnek és tovább lépnek. Persze sok hasonló eset van Japánban, amikor valaki jogtalanul használ fel ismert márkákat, a MariCar azonban túl népszerű volt ahhoz, hogy ne tűnjön fel.

A Nintendo hivatalos nyilatkozatában kijelentette, hogy a jövőben is lépéseket tesz majd a szellemi tulajdon megsértése ellen, hiszen ezeken sok éven át keményen dolgozott.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×