Újabb rés a pajzson, ami tovább ronthat az Intel processzorok teljesítményén.

A Spectre és Meltdown után újabb kritikus biztonsági kockázatot fedeztek fel az Intel processzorok architektúrájában. A szakértők ennek a CacheOut nevet adták, ami a legtöbb Intel processzorra veszélyt jelent, ugyanis ezen keresztül a támadók hozzáférhetnek még akár az operációs rendszer kerneléhez is, így az adataink nincsenek biztonságban. Ezen felül az Intel Software Guard Extensions (SGX)-t is sikeresen ki tudják kerülni a sebezhetőség kihasználásával.

Az Intel elismerte a CacheOut létezését, szerintük közepesen veszélyes a biztonsági rés. A vállalat CVE-2020-0549 kódnévvel jelölte az új veszélyforrást. Ezen túl megígérték, hogy hamarosan eljuttatják mindenkihez a szükséges javítást, vélhetően BIOS frissítés formájában.

A CacheOut az Intel összes 2019-ig gyártott processzorát érinti, egyedül az új Atomot nem fenyegeti veszély. Ellenben az AMD processzorok esetén nincs mitől tartanunk. Az IBM és ARM processzorait még vizsgálják egyelőre.

 

Az új sebezhetőség a felhőszolgáltatókat is fenyegeti, ugyanis a virtuális gépekből is kiszivároghatnak az adatok. Szerencsére a kutatók a nyilvánosságra hozatal előtt konzultáltak az Intellel, így a felhőszolgáltatók már korábban felkészülhettek az óvintézkedésekre.

Az érintett Intel processzorok teljes listáját itt találjátok.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×