A The Turing Test című különleges sci-fi puzzle game Nintendo Switch portot kap februárban. A játék majdnem 4 éve jelent meg.

Még 2016 augusztusában jelent meg a The Turing Test PC-n és konzolokon, és nagy hatást gyakorolt azokra, akik szeretik az érdekes témájú sci-fi játékokat, melyek rengeteg megoldandó kirakóst, feladatot tartalmaznak. Hamarosan a Switch felhasználók is élvezhetik, hiszen februárban kapható lesz a konzol eShopjában – írja a TheGamer.

A játéknak persze köze az eredeti Turing teszthez, melyet Alan Turing hozott létre annak megállapítására, hogy egy gép képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember.

Turing-teszt

A teszt során úgy teszik próbára az AI-t, hogy egy hétköznapi ember chat-programon keresztül kérdéseket tesz fel neki, és egy másik embernek egyaránt, anélkül, hogy a kérdező tudná, hogy kivel beszél. A kérdezőnek a végén el kell döntenie, melyikük volt élő ember és melyikük gép. Ha a kérdező nem tudja egyértelműen megállapítani, a gép átment. Sokan persze kritizálják ezt a módszert, ugyanis szerintük ez nem teljesen alkalmas az AI azonosítására, mivel akkor is lehet intelligens egy gép, ha nem tud emberi módon kommunikálni. A Turing-teszten még 100 százalékosan egyetlen AI sem ment át.

Eugene Goostman, egy 13 éves kisfiút szimuláló program 2014-ben a sajtó szerint sikerrel járt: a bírák 33 százalékát győzte meg. Ezt azonban kevesen tekintik teljes sikernek. Jóslatok szerint, ha egy gép átmegy majd a teszten, az az emberiség uralmának a végét fogja jelenteni.

A játék:

 

A Turing Test című játék alaptézise tehát igen érdekes, a játék során ugyanis mi magunk is egy Turing teszt részesei leszünk. Miközben próbáljuk kitalálni hogyan tovább, végig ott motoszkál a kérdés: ki ember és ki nem? A játékban Ava Turingot irányítjuk, a Nemzetközi Űrügynökség mérnökét.

The Turing Test a Nintendo Switch eShopjában február 7-én lesz elérhető. Te megveszed?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×