Az MSI szerint a partnerek szívják meg az AMD utólagos OC-jét.

Az utóbbi hetek felforgásai mögött szinte minden esetben az AMD állt,  legalábbis amennyiben a tech ipart vizsgáljuk.  Minden azzal kezdődött, hogy a CES-en úgy mutatták be az RX 5600 XT-t, hogy az mindenben erősebb a nagy vetélytársától, a GTX 1660 Ti-tól, ráadásul még olcsóbb is nála. Az Nvidia erre berágott és lejjebb engedték a középkategóriás kártyáik árait, amire az AMD órajelnöveléssel reagált.

Az RX 5600 XT a tesztekben bizonyított, még az RTX 2060-at is maga mögé utasította, viszont az MSI most új tényezőt hozott be az ügybe. Állításuk szerint az RX 5600 XT gyártása során olyan memóriachipeket használtak, amelyek tökéletesen üzemelnek 12 Gbps mellett, viszont nincsenek hitelesítve 14 Gbps-ra. Így tehát nem biztos, hogy képesek hibátlanul üzemelni ilyen magas órajel mellett. Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos darabok ne mehetnének hiba nélkül, de így a gyártók teljes mértékben rábízzák magukat az úgynevezett „szilikon lottóra”.

Mi az a szilikon lottó?

A gyártás során egyes chipek jobb, míg mások kevésbé jobb minőségben látnak napvilágot. Értelemszerűen a jobb darabok magasabb órajelen képesek üzemelni, ezért nagyobb teljesítményt tudnak nyújtani.

Az MSI szerint mindez nagy kockázatot jelent az AMD partnerei számára az RX 5600 XT OC-je. Ugyanis jelentősen megnőhet a hibás kártyák száma, amit a partnereknek kell majd cserélni hiba esetén. Az AMD tehát szerintük jól jár a felhajtással, a partnerek viszont sokat szívnak majd a cserék miatt.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×