Visszatekintő interjú készült a politikai véleménynyilvánításáért eltiltott Hearthstone játékossal.

A People Make Games (amit a korábban Eurogamertől ismerhető Chris Bratt csinál) Hongkongba utazott, hogy meginterjúvolja Chung „blitzchung” Ng Wai-t. A profi Hearthstone játékos tavaly ősszel híresült el a játékot nem követők számára is. Az egyik mérkőzés utáni interjúban ugyanis kiállt a városában zajló tüntetők mellett, és védőszemüvegben, maszkban annyit mondott csak „Szabadítsátok fel Hongkongot, ez korunk forradalma”.

Ennek következményeképp a Blizzard egy évre eltiltotta Blitzchungot a Hearthstone bajnokságokon való részvételtől, valamint az adott szezonért járó nyereményeit is megtagadta tőle. Később ezt a büntetést enyhítették, 6 hónapra, és a pénzjutalmait is megkapta. Azonban a Blizzard eltiltotta a két tajvani közvetítőt is a munkájuktól, ez az egy éves eltiltás azóta is él.

Blitzchung eltiltása áprilisban fog lejárni, és egy új csapat, a Tempo Storm tagjaként fog visszatérni a Hearthstone színtérre. Chris Bratt most részben annak apropóján látogatta meg a játékost Hongkongban, hogy így, hosszabb idő távlatából tekintsenek vissza az esetre.

Jobban érdekli a közvetítők sorsa

Blitzchung már számtalanszor nyilatkozott interjúkban, hivatalos közleményekben arról a napról. Most megint felelevenítette a történteket. A versenyt hétvégén rendezték, miközben a városban épp a kínai kiadatási törvények elleni legnagyobb tüntetések zajlottak. Nem előre megfontoltan állt ki a tüntetők mellett, csak egyszerűen aznap jött az ötlet. Zavarta, hogy ő bent ül egész nap és játszik, és így próbált meg valahogy ő is segíteni a tüntetésért.

A média persze azonnal felkapta az ügyet, és annak idején nagy Blizzard-bojkott is indult. Ahogy Blitzchung fogalmazott, ez ott helyben nem volt olyan hatalmas hír. „A hongkongiaknak bőven volt mivel foglalkozniuk, az én történetem relatíve apró volt azokhoz képest.” Igazán nagynak csak nyugaton számított, ahol valóban sokak számára felhívta a figyelmet a hongkongi tüntetésekre.

Blitzchung arra is kitért, hogy mennyire rosszul érezte magát a két tajvani közvetítő sorsa miatt. Novemberben el is utazott hozzájuk, együtt játszottak, átbeszélték a történéseket. Ahogy elmesélte, egyikőjükön látszott, jobban aggódik érte, mint saját magáért. Kölcsönösen jobban féltették egymást a történtek során, mint magukat.

blitzchung

Blitzchung és a két közvetítő az ominózus interjún

Nincs benne megbánás

Arra a kérdésre, hogy kapott-e közvetlen bocsánatkérést, nemleges volt a válasz. A Blizzard csak a publikus csatornákon kért bocsánatot: bár jegyezzük meg, akkor sem Blitzchungtól kértek bocsánatot, csak a rajongóktól, hogy túl gyorsan, és rosszul reagáltak. A büntetést, ahogy említettük, enyhítették, de továbbra is fenntartották.

És hogy jogosnak érzi-e a büntetést? Az enyhített változatát részben jogosnak érzi, ám itt is újra megjegyzi, hogy jobban örülne annak, ha a két közvetítő büntetését is megváltoztatnák.

Röviden kitérnek arra is, hogy miért is zajlanak a tüntetések. Blitzchung visszafogottan fogalmaz, és csak általánosságban beszél a „szabadságról”, meg azokról a dolgokról, amik korábban elérhetőek voltak, és most már nem. Kitér arra, hogy még egy ilyen interjúban is van félnivalója, és jobban meg kell választania a szavait. Ez szerinte általános lett Hongkongban, hogy olyan helyzetekben is félniük kell, amelyekben korábban nem.

Blitzchung úgy fogalmaz, nem bánta meg, amit csinált.

„Ha visszautazhatnék az időben, még akkor is újra megtenném.”

Hogy miért? Mert kötelességének érzi, egyszerűen nem érzi, hogy ne kellene megtennie.

Kell-e politikai vélemény az esportba?

Az interjú után Chris Bratt kitér arra is, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le ebből az esetből. Blitzchung is azt ígéri, áprilistól, amikor visszatér majd a profi játékhoz, minden személyes véleményét a személyes csatornáin keresztül közli majd, nem a versenyeken.

A botrány kirobbanásakor más nagy esport címek fejlesztői, így például a Riot Games is nyilatkozott, arra kérve a munkatársait és a versenyzőket, hogy a személyes véleményeket tartsák a személyes csatornákon, a hivatalos versenyek csak a játékról szóljanak.

Az már egy sokkal komplexebb kérdés, hogy ez jól van-e így. A videó is kitér arra, hogy lehetetlen elkerülni itt a hagyományos sportokkal való összehasonlítást. Ezeken a rendezvényeken ugyanúgy a szabályokkal szembemegy a politikai véleménynyilvánítás, ám a sportolók mégis újra meg újra kiállnak a számukra fontos ügyek mellett.

Elég csak az olyan legnagyobb esetekre gondolni, mikor az 1968-as olimpián Tommie Smith és John Carlos öklüket felemelve álltak ki az otthonukban zajló emberjogi mozgalmak mellett, vagy amikor Colin Kaepernick és még számos NFL-játékos letérdelt az amerikai himnusz közben, a rendőri túlkapásokra való figyelemfelhívásként.

Próbálhatják a szervezetek korlátozni, hogy miről beszéljenek a sportolók a rendezvényeken, de kicsit reménytelen ez a harc. Ugyanis bármivel is próbálkoznak, mindig lesznek olyanok, akik ezt a platformot fogják választani, hogy kiálljanak a számukra fontos dolgok mellett. Ahogy Blitzchung is fogalmazott, néha ez egy belülről jövő kötelesség.

Ha pedig az ilyeneket büntetik és visszaszorítják, akkor sokszor a közösség haragját is vállalják – kérdés, hogy ennek van-e bármi valós, hosszú távú hatása.

Nektek ennyi idő távlatából mi a véleményetek a témáról? Jogos volt a Blizzard döntése, vagy még ennél is enyhébb büntetést kellett volna adniuk?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×