Sokan gyengének, inkonzisztensnek, vagy egyenesen Gyűrűk Ura koppintásnak érzik a Battle for Azeroth kiegészítő lezárását.

A cikk legelején szögezzük le, hogy innentől SPOILEREK következnek a 8.3-as frissítésre és az egész Battle for Azeroth lezárásra vonatkozóan.

Ion Hazzikostas, a World of Warcraft vezető fejlesztője a múlt héten tisztázta, nem lesz több új frissítés a Shadowlands kiegészítő érkezéséig (leszámítva minimális rendszer frissítéseket, bugfixeket, stb.). Így most már biztos, hogy a 8.3 zárja a Battle for Azeroth kiegészítő történetét.

Tekintsünk most el egy pillanatra az új gameplay elemektől (ezeket összesítettük még a bejelentéskor itt, aztán később itt és itt), és fókuszáljunk egy picit csak a történetre. Ugyanis az a maroknyi új cinematic sok játékos számára unalmas, értelmetlen, de az a vélemény is felmerült, hogy egyenesen szembemegy azzal, amit eddig a játék lore-ja felépített.

Negatív visszajelzések

A háborúnak vége, Sylvanas elmenekült valahová (persze a Shadowlands előzetesből mi tudjuk, hová, de a világ vezetői nem), ám egy új fenyegetés ütötte fel a fejét. N’Zoth, az utolsó Ősi Isten vissza akarja építeni a Fekete Birodalmat, az Ősi Istenek uralmát.

Úgyhogy az egyetlen frissítésnyi tartalomban megküzdhetünk N’Zoth megszálló seregeivel Uldumban és a Vale of Eternal Blossomsban, megnézhetjük, milyen jövőt szán Orgrimmarnak és Stormwindnek, valamint betörhetünk Ny’alothába, és leszámolhatunk N’Zoth-tal.

Ez utóbbi raid lezárása az a cinematic, ami a legtöbbeknél kiverte a biztosítékot. Amint Ny’alotha elérhetővé vált, és az első csapat le is nyomta, a Blizzard hivatalos youtube csatornája fel is töltötte a videót. A játékosok erőteljesen fejezték ki elégedetlenségüket, 1,5 ezer like-kal szemben 12 ezer dislike érkezett. A reakció hatására nagyon hamar listázatlanná, azaz csak linkkel elérhetővé tették a videót.

 

Tesco gazdaságos Gyűrűk Ura

De mi is a probléma? A cinematicban a Heart of Azeroth segítségével (amit az egész kiegészítő alatt fejlesztgethettünk) legyőzzük N’Zoth-ot. A nagy raid boss már eleve hasonlított Sauronra a hasított pupillás szemnek köszönhetően, ám halála után még a tornyok is hasonlóan dőlnek össze, mint a Király visszatér végén. 27 másodpercnyi összedőlés után pedig… fehér képernyő. Ahogy az egyik reddit felhasználó fogalmazott: „ez a lezárás ugye egy rosszkor elsütött április elsejei poén?” visszautalva a kérdésre, amit a Blizzard annak idején a Diablo Immortal bejelentésekor kapott.

Megint mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a lore-ba sem teljesen fér bele ez a lezárás. Annak idején a történet leszögezte, hogy amikor a Titánok Azerothra érkeztek, és legyőzték az Ősi Isteneket, bebörtönözték őket, mert attól tartottak, hogy megölésük Azeroth pusztulásához vezetett volna. Ehhez képest most pedig a Titánok által kovácsolt fegyverekkel mi most könnyedén legyőzzük N’Zothot és gyakorlatilag semmi negatív következményt nem tapasztalunk. (Bár jegyezzük azért meg, hogy már C’Thunt és Yogg Saront is megöltük egy-egy raid keretein belül, úgyhogy ezt már rég felrúgta a történet)

Plusz összességében kicsit aránytalannak tűnik, hogy annak idején Deathwing egy egész kiegészítőt kapott, ahol végig minden ponton az ő pusztításával kellett szembesülnünk, mígnem a végén legyőzhettük személyesen is. Ehhez képest most a „főnökét”, aki végig irányította, egyetlen frissítés során ismerhetjük csak meg? Természetesen annak is igaza van, aki úgy gondolkozik, hogy gyakorlatilag az egész kiegészítőben közvetetten találkoztunk N’Zoth követeivel és szép lassan épült a története – de mégis furcsa, hogy relatíve mennyivel kevesebbet foglalkoztunk az Ősi Istennel, mint annak idején a Pusztítóval.

Még a fan theory-k is megnyugtatóbbak

Sokan nem hajlandóak elfogadni, hogy ennyi lenne a vége a történetnek. Egyes elméletek szerint a raid mythic változatának a végén más lesz majd a cinematic, ami jobban köthető a Shadowlandshez. Arra volt már példa, hogy egyes harcok más lezárást kaptak a mythic nehézségben (vagy heroicban, amikor még nem volt mythic), ám egy esetben sem volt példa arra, hogy teljesen új cinematic érkezzen egy nehezebb raid végén.

Mythic Ny’alotha Ending from r/wow

Megint mások egyre komplexebb történeteket találnak ki, melyek szerint a Shadowlands kiegészítőben kiderül majd, hogy teljesen félreértelmezzük a mostani történéseket. Ki fog derülni, hogy csak képzeltük N’Zoth legyőzését. Amikor a következő kiegészítő végén legyőzzük a Jailert, kiderül, hogy ő volt az egyetlen erő, aki vissza tudta tartani N’Zothot, most pedig, hogy meghalt, N’zoth visszatérhet teljes erejében, és előkészülhet egy Fekete Birodalom kiegészítő.

All According to plan. from r/wow

Van, aki egyszerűbb kiegészítéssel is megelégedne. Ha már csak egyetlen mondat belekerülne a raid legvégébe, átírhatná a történetet: „a hosszú ciklus véget ért”. Megkérdőjelezhetné a döntéseinket, felvetné, hogy lehet, hogy N’Zoth megölésével valami sokkal rosszabbat szabadítunk a világra.

The N’Zoth cinematic could have been dramatically improved with six words from r/wow

A valóság azonban az, hogy ennyi a lezárása a történetnek. Ahogy a fent linkelt teóriák alatti kommentelők is megjegyzik, a legvalószínűbb, hogy tényleg ilyen lezárást szántak a történetnek. Gyakorlatilag másodszor is ugyanúgy végződik a kiegészítő: a hatalmas főgonoszt egy nyakláncból kicsapó lézer segítségével elpusztítjuk, a világ megint boldog. Aztán a Horda és a Szövetség megint egymásnak esik, harcolgatnak, amíg nem jön a következő fenyegetés, és összefognak megint.

Ti mit szóltok a kiegészítő lezárásához? Örülnétek, ha valamivel többet jelentene N’Zoth halála, vagy elégedettek vagytok a történettel így, ahogy van?

×