Érdekes információk láttak napvilágot a Jon Peddie Research műhelyéből.

Még mindig rengetegen kapják fel a fejüket a JPR, azaz a Jon Peddie Research jelentéseire, ezúttal az elemzők nagy fába vágták a fejszéjüket. A legutóbbi kutatásuk során a gamerek vásárlási szokásait vizsgálták, a tanulmány keretei között pedig kiderült, hogy a válaszadók 55%-a használ Nvidia videókártyát, amiből egyenesen következik, hogy a maradék 45%-ot az AMD kaparintotta meg, más gyártó ugyanis nem árul játékra alkalmas dedikált videókártyát.

Az Nvidia kártyák generációs elolszlása / Forrás: JPR

Az elemzők arra is fényt derítettek, hogy az Nvidia tulajdonosok 39%-a már a legújabb „Turing” generációs kártyával rendelkezik. Ezek közül 27%-a RTX, azaz Ray tracing képes kártyát birtokol, a maradék 12% pedig a Ray tracing mentes darabot tudhat a magáénak. Az Nvidia tulajok 61%-a pedig a „Turing” szériánál régebbi grafikus gyorsítóval rendelkezik.

Valami mégsem stimmel…

A hasonló elemzések alapja a megfelelő minta kiválasztása. Ez egyben az egyik legnehezebb feladat is. A JPR viszont az egészet rábízta egyetlen weboldalra mindezt. A szavazás történetesen a hardver pletykáiról ismert Wccftech oldalán zajlott, ahol mindössze 4 477  válasz érkezett.  Ez gyakorlatilag a piac töredéke, ráadásul a minta közel sem reprezentatív jellegű.

Elég, ha odatesszük hozzá a Steam statisztikáit, ami mindenki számára elérhető és máris látjuk a különbséget.

Íme a Steam legfrissebb statisztikái / Kép forrása: Valve, Steam

A Valve hardverelemzésből világosan kiderül, hogy a Steam felhasználói körében 80,51 % használ Nvidia kártyát, az AMD tulajok pedig mindössze 11,89%-ot harapnak ki a tortából. Ráadásul decemberben gyarapodott az Nvidia használók száma, az AMD ekkor még ugyanis 15%-on állt.

Persze mondhatjuk, hogy nem minden gamer használ Steamet, és jó páran nem engedélyezik, hogy a gépük szerepeljen a statisztikában, de ez még mindig nagyobb merítés, mint a Wccftech oldalon válaszolók száma.

Ezek után már csak hab a tortán, hogy a JPR 5 000 dollárért árulja a teljes tanulmányt.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/Borítókép: wccftech.com

×