A téli átigazolási időszak lezártával, az EA is frissíti adatbázisát. Összefoglalónkban segítünk, hogy pontosan milyen hatással is lesz a játékra.

A Winter Refresh minden évben Februárban érkezik rögtön azután, hogy a téli átigazolási időszak lezárul. Ilyenkor megjelennek a legújabb Non-Inform kártyák (röviden NIF), melyek tartalmazhatják egy adott játékos új klubját, ha például a téli átigazolási időszak alatt igazolt át. Emellett akkor is új NIF kártyában részesül egy focista, ha a szezon kezdete óta változott a besorolási értéke. Ez azért is fontos, mert a különböző NIF kártyák hatással lehetnek a hozzájuk tartozó speciális lapokra. Nézzük is meg, hogy pontosan hogyan is működik ez!

Mi alapján fejlődik egy játékos, és mennyivel?

A Sofifa folyamatosan montírozza a játékosok jelenlegi valós értékéit, melyet összevet a FIFA FUT-on kívüli módjaival, és folyamatosan frissíti azokat. Az oldalon a játékosok különböző ratingjei mellett, a weak foot, valamint skill moves is megtalálható, melyet az EA változtathat a Winter Refresh során, de ezek a változások nem feltétlenül maradnak meg februárig, mivel az adatbázis folyamatosan frissül. Erre példa a tavalyi End of an Era Hamsik is, mely 3 csillagos skillel rendelkezett, míg FUT-on kívül az összes többi játékmódban Hamsik 5 csillagot kapott. Erre számíthattak az SBC elkészítői is, hogy lapjuk fejlődni fog. Azonban januárban visszaállították három csillagra a SM-jét, így a szlovák játékos lapja nem fejlődött télen.

Az új téli NIF kártya befolyásolni fogja a speciális lapokat? És ha igen melyikeket?

Azt, hogy a FIFA 20-ban, hogyan fog változtatni az EA azt pontosan még nem tudjuk, de az eddigiekből már ki tudunk indulni. Egy játékos speciális kártyája akkor fejlődik, ha az újonnan kiadott NIF kártya értéke megegyezik, vagy meghaladja a játékos számára korábban kiadott speciális lapot, vagy az egyik fő értéke a hatból fejlődik, akkor a speciális kártyája is változásban részesül. Az eddigi években a Scream lapok nem fejlődtek, mivel azok értékei máshogy alakultak, DE mivel idén azok is fix értékekkel rendelkeznek így elképzelhető, hogy ők is kapnak upgradet.
Erre példa Torreira lapja, aki a tavalyi FUTMAS során egy 82-es lappal büszkélkedhetett. Az újonnan kiadott NIF lapja +4-es OVR ratinget kapott(78-ról 82-re), amely a FUTMAS lapját 86-os értékűre változtatta.

De nem feltétlenül az OVR rating fog változni.

Példa erre Alexander Lacazette, akinek a téli 85-ös NIF kártyáján 83-as pace, és 74-es physicality szerepelt, mely megegyezett a 86-os lapjának értékeivel, emiatt az erősebb lapja is fejlődött. Andy Robertson 83-as téli NIF lapjára 76-os physicality került, így megegyezett a 86-os lapjával, ezért azon a lapon is fejlődött a physicality.

Azonban nem feltétlen minden játékos speciális lapja kapja meg az upgradet. Lucas Digne 81-es téli NIF lapja, minden értékében alacsonyabb volt 82-es InForm lapjával szemben, így a 82-es nem változott. Egy másik példa Son, aki +1 OVR ratinget kapott, de ennek ellenére minden értéke alacsonyabb volt 86-os lapjánál. Hiába egyezett meg több helyen is a két lap (interception, stb.), nem volt elég ahhoz, hogy kiváltsa a fejlődést a speciális lapból. Viszont, ha legalább egy helyen megegyezett volna a két lap értéke a 6 fő értékből, akkor Son többi lapja is fejlődött volna.

Van, hogy az EA hibázik?

Érdemes feltenni ezt a kérdést egyáltalán? Persze, hogy előfordul. Tavaly João Cancelo 81-es lappal kezdte meg az idényt, melyet a Winter Refresh után 83-ra növeltek. A 83-as lapja 1 értékkel volt kisebb első speciális lapjánál ( 84-es IF), és mind a 6 értékben gyengébb volt. Ennek ellenére az EA úgy gondolta felturbózza a speckó lapjait is, így minden lapjához, +2 értéket hozzádobott. Bár nem volt semmi indoka, hogy fejlődjenek a lapjai, mégis megváltoztak.

A TOTY Nominee lapok befolyásolhatják a változást?

Nem. A téli lapok, kizárólag az első speciális lapot befolyásolják (vagy FUTMAS lapokat). AZ UCL és az InForm lapok, mivel értékeik megegyezhetnek így nem feltétlen befolyásolják egymást. Son tavaly egy UCL TOTGS lapban részesült, melynek értéke 85-ös volt. A 85-ös téli NIF lapja emiatt fejlesztette az UCL lapját, 86-os értékűre, de ez nem volt befolyással a 86-os InForm lapjára. A TOTY Nominee lap ettől függetlenül változhat, a téli lapjához képest, de semmilyen hatással nem lesz az adott játékos többi speciális lapjára.

És mi a helyzet az átigazolással?

Halaand a tavaszi szezont a Dortmundban folytatja. A Sofifan jelenleg 79-es értékkel rendelkezik, mely megegyezik első IF lapjával. A korábbi lapjai fejlődni fognak, viszont a klubja ennek ellenére nem lesz Dortmundos. Abban az esetben változik egy játékos klubja, ha azok alapvetően fejlődő lapok, mint az RTTF lapok.

Lesznek új OTW lapok?

Igen, mindig a téli átigazolási időszak legjobb igazolásai kapnak OTW lapot új klubbukkal.

Bekerülhetnek új játékosok?

Igen, tavaly is volt rá példa, így a Barca tehetsége Ansu Fati is részese lehet a játéknak.

Reméljük a legfontosabb kérdésekre mindenki választ kapott. Bármi felmerül még bennetek, kérdezzetek bátran a kommentek között!

×