A MIBR esport szervezet tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy az esport versenyek után hónapokat kell várni arra, hogy a szervezők kifizessék a nyereményt.

A korábbi CS:GO szakártő és az Immortals esport szervezet alelnöke, Tomi ‘Lurppis’ Kovanen a Twitteren tette közzé, hogy egy-egy verseny után mennyit kell várnia arra, hogy megkapják a versenyek után járó nyereményt – írja a Dexerto.

A kompetitív Counter-Strike világ jelenleg nem az egyetlen, ami versenyenként óriási nyereményalappal büszkélkedhet, de azért mindig van pár millió dollár, ami évenként eloszlik a legjobb csapatok és játékosok között. Az esport egy folyamatosan fejlődő iparág, így újabb és újabb ligák jelennek meg. Ilyen például az ESL Pro Tour és a BLAST Premiere is, ahol a nyereményalap egyre csak növekszik.

Kép forrása: Twitter

Ugyanakkor jelen van az esport, az esport szervezetek és játékosok életében egy olyan probléma, amiről ellenben keveset hallunk. Tomi ‘Lurppis’ Kovanen, volt CS:GO elemző és az Immortals Gaming Club jelenlegi pénzügyi és üzleti fejlesztési igazgatója szerint a nyeremények kifizetése továbbra egy valós probléma.

„2019-ben a MIBR a verseny napjától számítva átlagosan 150 napot volt kénytelen arra várni, hogy megkapják a pénzt. Még jelenleg is van olyan esemény, amit nem fizettek ki” – írta Lurppis.

A MIBR (Made in Brazil) esport szervezetet 2018 januárjában vásárolta fel az Immortals. Most azt állítják, hogy tavaly több olyan esemény is volt, melyek esetében a kifizetésre 5 hónapot kellett várni, sőt még most is vannak olyan versenyek, melyekért nem kapták meg az őket megillető összeget.

Persze nem ez az első és egyetlen ilyen eset. Tavaly decemberben Henry ‘HenryG’ Greer kommentátor szintén leírta, hogy bár nagyon lelkesen dolgozott, A StarLadder Berlin Major után hónapokkal sem kapta meg a beígért összeget. HenryG kijelentette, hogy nem szeretne többet velük dolgozni.

HenryG – Kép forrása: Twitter

Lurppis persze kitért arra is, hogy bár ez nem jelent óriási problémát a nagy esport szervezeteknek, mint a MIBR, ahol a játékosok nem szenvednek hiányt, de mindez óriási problémát okozhat a kis szervezeteknél/csapatoknál, melyek nem az élvonalban szerepelnek. Főleg abban az esetben, ha egy induló szervezetről/csapatról van szó, mely jelenleg egyáltalán nem rendelkezik más bevételi forrással. Ha ez még nem lenne elég, Lurppis arról is írt, hogy a játékosok ráadásul nem is a teljes összeget kapják.

„Még ha az összegeket időben ki is fizetik, a játékosok akkor is jelentős pénzmennyiségtől esnek el, mivel általában kb. a 90 százalékát kapják meg a nyereménynek. Ez közvetlenül a játékosokat érinti” – fogalmaz Lurppis.

Kép forrása: MIBR

Az esportsearnings.com elemzője válaszában azt írta, hogy a jelenség lehetséges oka, hogy a versenyek szervezői sok esetben a szponzorok kifizetéseire várnak. Ezeknek az összegeknek az útja pedig változó, így sok esetben a szervezők nehézségekbe ütköznek.

Az biztos tehát, hogy bár a versenyek alkalmával mindig óriási nyereményalap kerül elő, és a győztesek általában óriási összeget „vihetnek haza”, néha előfordul, hogy hónapokkal később sem látják azt. Íme a MIBR legutóbbi eredményei és a nyeremények összege. Fontos, hogy a kifizetések csúszása nem feltétlen ezeket a versenyeket érinti, hiszen azokat Lurppis nem nevezi meg pontosan.

2019-11-24 3rd – 4th S-Tier Offline CS:GO Asia Championships 2019 1 : 2 $50,000
2019-07-21 3rd – 4th S-Tier Offline Intel Extreme Masters XIV – Chicago 1 : 2 $25,000
2019-05-24 1st A-Tier Online Esports Championship Series Season 7 – North America 2/0/0/0 Series $24,000

A MIBR egyébként legközelebb az ESL Pro Tour és a BLAST Premier versenysorozaton is részt vesz, sőt a Challengers színpadon versenyeznek hazai közönség előtt az ESL One Rio Majoron májusban.

Szerinted mennyire okoz problémát a kései kifizetés az esport szervezetk számára?

×