Fontos döntést hozott az Európai Unió, amellyel mindannyiunk életét megkönnyítik.

Biztosan sokan emlékeznek még a 2000-es évek elejére, amikor is minden egyes telefonhoz külön csatlakozó tartozott. Ez nemcsak a hétköznapokban okozott fejtörést, hanem típusváltáskor is dobhattuk ki a korábbi töltőket, adatkábeleket. Épp ezért próbálta egységesíteni az Európai Unió pár éve a töltők típusát. A rendelet azonban lehetővé tette, hogy amennyiben a gyártó készít átalakítót a töltőihez, abban az esetben kínálhatja egyedi típusú csatlakozójával a telefonjait. A legtöbb gyártó betartotta az utasításokat, persze az Apple nem volt hajlandó, de ezúttal már nem lesz kibúvó, a törvényt ugyanis tovább szigorítják.

Amikor a gyártók még külön csatlakozókat használtak

Az Európai Parlament képviselői szerint ugyanis még mindig nem ideális a helyzet, ezért most az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy végre kötelezzék a gyártókat úgy, hogy azok semmilyen módon te tudjanak kibújni a határozat alól. Maroš Šefčovič európai bizottsági elnökhelyettes pedig biztosította a képviselőket, hogy az Európai Bizottság mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az egységes töltési technológia minden fogyasztó számára valósággá váljon.

Az új egységes csatlakozó pedig a Type-C lesz, amivel a korábbi microUSB-t váltják.

Az új határozat értelmében az Apple-nek is Type-C csatlakozóval kell majd ellátnia a termékeit, amennyiben szeretnének értékesíteni azokat az Európai Unió területén.

Az új törvény környezetvédelmi szempontokból is előnyös, ugyanis az uniós számítások szerint így legalább 51 ezer tonnányi e-szeméttel termelnénk kevesebbet éves szinten.

Forrás: HVG

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×