Leteszteltük az Adata MIL-STD-810G 516.6-os szabványnak megfelelő strapabíró SSD-jét. Az árra biztosan nem lehet panasz.

Az Adata az egyik legtermékenyebb adathordozó-gyártó a piacon annak ellenére, hogy maguk semmilyen komponenst sem gyártanak. Az utóbbi években viszont folyamatos láthattuk az Adata jelenlétet a piacon, kivételesen jó ár/érték aránnyal rendelkező termékeikkel. A márka már jól ismert az adathordozók, memóriák gyártása terén, most pedig olyan termékkel rukkolt elő, amivel nem csak biztonságosan tárolhatunk adatokat, de azok elérése is egyszerűbbé válik.

Volt szerencsénk kipróbálni az Adata SD600Q adathordozóját, annak is a 480 GB-os modelljét, a legújabb szériából.

A termék három különböző színű gumírozással érhető el, maga a váza fekete színű. A gumiborítás levehető, ezzel egy semlegesebb kinézetet kölcsönözve az SSD-nek. Méreteit tekintve: 75x75x15 mm, súlya 60 gramm. Az ABS műanyag használatának köszönhetően könnyű, ráadásul kisebb eséllyel jelennek meg rajta külsérelmi nyomok.

 

Tartozéknak csak az USB csatlakozó jár hozzá, más viszont nem. Az Adata tájékoztatása megfelel az Egyesült Államok katonai MIL-STD-810G 516.6 szigorú szabványának, ennek köszönhetően ellenáll egy 1,2 méter magasságból való leejtésnek is. IP68 -as szabvánnyal nem rendelkezik, így nem áll ellen a víznek.

Felépítését illetően egy 64 cellarétegű 3D QLC NAND alapon nyugszik, valószínűleg az Intel-től. Az SSD kontroller majdnem biztosan egy Maxio Technology MAS0902A.

adata-sd600q-belso

Nézzük a sebességet:

  • Olvasás: 419 MB/s (40000 IOPS)
  • Írás: 437 MB/s (65000 IOPS)
Atto Disk Benchmark - ADATA SD600Q

Kép forrása: ATTO Benchmark

Ezzel a sebességgel egy 4K-s filmet (45-50 GB) 2 percen belül át tudunk másolni a tárolóra, amiből akár 10 darab is elfér a 480 GB-os variánson. A csatlakozóit illetően egy, már régebbi típusú Tybe-B csatlakozóval rendelkezik. Ez külső merevlemez-tulajoknak ismerős lesz. Valószínűleg a jövőben a gyártó ezt Type-C-re fogja lecserélni a nagyobb írási és olvasási sebesség elérése érdekében.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

Összefoglalás

A strapabíró külső SSD, verhetetlen áron – Adata SD600Q


Szerzői értékelés

8

Az ember nem az elérhető legnagyobb írási és olvasási értékekkel rendelkező külső adathordozó mivolta miatt fogja megvenni az Adata termékét, hanem a verhetetlen ára miatt. A 480 GB-os változat mindössze 24 489 Forint (Árukereső szerint). Nem olyan gyors, mint egy Samsung T5 vagy egy Sandisk Extreme Hordozható SSD, de lényegesen olcsóbb. (Az 500 GB-os Sandisk Extreme Extreme 37 990 Forintról indul az árukeresőn.) A design tekintetében szintén fejlődés látható a korábbi modellekhez képest (SD700). A 96 cellarétegű NAND chipek érkezésével valószínűleg már csak a következő modellekben lesz számottevő változás az elődökhöz képest. Szimplán a designjának köszönhetően erősebb, könnyebben elérve az IP68-as besorolást. A Type B csatlakozó helyett pedig szívesen látnánk egy Type-C portot.

Ár/teljesítmény

MIL-STD-810G 516.6 szabvány

Type B csatlakozó a Type-C helyett

Olvasói értékelés

0

×