Az FBI nem szórakozik a swattingolókkal, újabb gyanúsított került rendőri kézre.

A streaming szolgáltatások terjedésével egy időben egyre népszerűbbé vált a swatting, ami az internet egyik legundorítóbb hozadéka. A swatting alatt azt értjük, amikor valaki kitalált indokkal indít segélyhívást, helyszínnek pedig az általában népszerűbb streamerek lakcímét adják meg.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=409&v=VD9pB-wjYdQ&feature=emb_title

 

Így járt korábban Andrea Rovenski, aki épp a Spyro 2-t nyüstölte streamjében, amikor váratlanul kommandósok tucatjai jelentek meg. Rovenski így emlékszik vissza a történtekre:

„Kimentem és akkor láttam meg, hogy 5-6 rendőrautó áll a ház előtt és 10-15 kommandós céloz a házunkra. Borzasztó félelmetes volt az egész. Egy kamu vészhívás miatt azt hitték terrorista vagyok.”

Rovenski csupán egy az áldozatok közül. Az FBI-nak viszont rendkívül nehéz elkapni az elkövetőket, azok ugyanis szinte mindenre gondolnak, hiszen tudják, hogy ez egy rizikós „vállalkozás”, amit a bíróságok börtönnel jutalmaznak. Épp ezért VPN mögött, jól átgondolva tervezik meg az eseteket, persze így is elég egyszer megcsúszniuk valamin.

A terrotámadásokat borzasztó komolyan kezelik az amerikai hatóságok / A kép csupán illusztráció, forrás: AFP/FREDERIC J. BROWN

A hatóságok Rovenski esete után egy újabb hasonló vészhívást kaptak, ám ezúttal egy virginiai egyetem volt a célpont, ahol a hívó bombatámadással fenyegetőzött. Természetesen ennek sem volt semmi alapja, csupán ismét szórakozott az elkövető. Az FBI viszont nem hagyta annyiban, ez volt az az eset ugyanis, amikor John William Kirby Kelley először hibázott és nem az interneten keresztül intézte a hívást, hanem a saját telefonját, aminek köszönhetően a hatóságok egy csapásra beazonosították és már indultak is a megadott címre.

Az elkövető, John William Kirby Kelley

Kelley gépén megtalálták a korábbi támadások dokumentumait, amit gondosan összekészített, illetve rátaláltak az elkövetők titkos csatornájára, ahol az áldozatok lakcímeit gyűjtötték egy csokorba. A szálak mögött egy neo-náci hálózatot sejt az FBI, többek között Kelley telefonján is találtak erre utaló jeleket.

https://www.youtube.com/watch?v=zPWCD-LjkR0

 

A swatting már csak azért sem szórakoztató, mert az áldozatok számára rendkívül megterhelő, főleg lelkileg. Rovenski például a mai napig rémálmokkal küszködik és a mentális állapota azóta sem jött helyre. Ezen felül a terrortámadásokat véresen komolyan veszik a hatóságok, akiknek minden egyes esetnél a legrosszabbra kell felkészülniük. Épp ezért komoly erőforrásokat emésztenek fel a kamubejelentések, arról nem is beszélve, hogy ha pont egy igazi terrorcselekmény történik, akkor nem biztos, hogy egyszerre több helyzetet is megfelelően tudnak kezelni.

2017-ben egy haláleset is kapcsolódott egy swatting bejelentéshez. Ennek elkövetője 20 év börtönbüntetést kapott.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

A borítókép csupán illusztráció
Kép: special-ops.org

×