Az egyedi processzorhűtők eladásai nemsokára szárnyra kaphatnak.

Az utóbbi időben annyi szivárgás történt, hogy ha ez Pakson ment volna végbe, már nem biztos, hogy e sorokat írnám. Legutóbb kikerült egy pár dia a hivatalos Intel prezentációból, amiben az új 10. szériáról rántotta le a leplet a gyártó. Érthető módon ebben olyan pozitívumok szerepeltek, amire büszke lehetett a kék gyártó, de valami olyasmi érzésünk támadt, mint legutóbb a 9900K meghamisított játéktesztjei esetén.

Egy belsős informátor szerint ugyanis az i9-10900K, nemcsak hogy kicsivel fog többet fogyasztani terhelés alatt, mint az Intel által megadott 125 watt, hanem egész pontosan a dupláját mérték, azaz 250 wattal kell számolni PL2 (Power Level 2) esetén, ami még nem is a legdurvább terhelés, ugyanis bizonyos esetekben a fogyasztás akár 300 wattig is elkúszhat.

Ez egész pontosan a 2,4-szerese az Intel által megadott értéknek, ami már csak azért sem mindegy, mert ha egy közepes hűtőt rakunk a processzorra, akkor az könnyen limitbe ütközhet, ekkor pedig közbeszól a throttling, ami egy felsőkategóriás processzor esetén eléggé kellemetlen.

Az i9-10900K felépítéséből adódóan, már eleve lehetetlennek tűnik a 125 wattos TDP, tekintve, hogy az Intel még mindig a 14 nanométeres gyártástechnológiát tapossa a Skylate megjelenése óta. Az előző generációs i9-9900K is megette a 300 Wattot játék közben, pedig ott még két maggal kevesebb volt a burkolat alatt és hivatalosan csupán 95 Wattos TDP-vel rendelkezett.

Az AMD viharos időszakából visszamaradt FX 8120

Az immáron 9 éve megjelent FX-8120, – aminek köszönhetően az AMD neve sokáig egybeforrt a kazán jelzővel – is „csupán” 150-200 watt közötti áramfelvételt produkált. Így az efajta mémelések már finoman szólva is idejét múltak.

A fű zöld, az ég kék, az Intel pedig folytatja a trükközést.

Forrás: Computer Base

 

×