A Project Artemis online beszélgetéseket elemezve szűrné ki azokat az eseteket, amikor egy felnőtt egy gyereket próbál behálózni.

Ahogy arról az Engadget is beszámol, a Microsoft egyik új projektje a gyermekek védelmére irányul. A szoftverfejlesztő ráadásul ingyen elérhetővé teszi majd a Project Artemis névre keresztelt mesterséges intelligenciát, felkínálva azoknak az oldalaknak, akik chatszolgáltatást is nyújtanak.

A projekt még 2018-ban kezdődött, a Microsoft 360 Cross-Industry Hackathon rendezvényén. Azóta a Microsoft, a The Meet Group, a Roblox, a Kik és a Thorn közösen dolgoztak a szoftver finomhangolásán. Tegnaptól pedig nyilvánosan és ingyenesen elérhetővé tették. Ahogy a Microsoft is fogalmazott a bejelentő blogposztban:

„A gyermekek online szexuális kihasználása és zaklatása és az erre való behálózás felfedezése nem könnyű feladat. Minket viszont nem térít el a probléma bonyolultsága és összetettsége. Épp ellenkezőleg, azért tesszük közzé ingyenesen a technológiát, hogy meghívjunk mindenkit, minden fejlesztőt és céget, hogy hozzájárulásukkal fejlesszék és tökéletesítsék a fejlesztést.”

Egyre több nagy tech cég küzd hasonlóan a gyermekek zaklatása ellen. A Youtube több száz csatornát és több tízmillió videó kommentjét törölte, amikor kiderült, hogy egy online gyermekpornó hálózat működött az oldalon. A Facebook is már beszámolt arról, hogy gépi tanulással küzd a gyermekek zaklatása ellen, a Tumblr pedig egy időben teljesen törölte az alkalmazását, amikor néhány gyermekpornó kép is átjutott a szűrőiken.

Természetesen azért jegyezzük meg: nem biztos hogy a legszuperebb dolog, hogy egy mesterséges intelligencia olvassa az üzeneteinket. Persze amíg csak arra használják, hogy pedofilokat vagy toxikus játékosokat szűrjenek ki, az mindenképp üdvözlendő. Viszont az ilyen technológia mindig veszélyes, hiszen sosem tudhatjuk, kinek a kezébe kerül, és mire akarja használni. Csak remélni tudjuk, hogy a Microsoft és a többi fejlesztő ezzel a veszélyben is tisztában van – meg persze azt is, hogy nem akarják valahogy titokban még több személyes adatunkat ellopni és továbbadni a legmagasabbra licitelőknek.

Szerintetek jó ötlet, hogy egy AI olvassa az üzeneteket, ha jó cél érdekében teszi?

×