A szamárium-nikkel-oxid látszólag szembemegy az alapvető fizikai ténnyel, hogy minél melegebb egy tárgy, annál fényesebben izzik.

A Science News tudományos szaklap idéz egy decemberben publikált kutatás, melyben a Wisconsin-Madison Egyetem, a Harvard és az MIT kutatói találták meg a szamárium-nikkel-oxid különleges tulajdonságát, mely elrejti az infrakamerák elől.

Minél több hőenergia, annál több fény

A fizika egyik alapvető szabályszerűsége, a Stefan-Boltzmann törvény szerint a különböző anyagok által leadott hőenergia növekszik a test hőmérsékletének növekedésével. Azaz amikor az elektromos (nem indukciós) tűzhelyet bekapcsoljuk, a benne lévő izzószál a melegedéssel együtt egyre fényesebben izzani kezd.

Ugyanez a szabályszerűség igaz a fény láthatatlan spektrumaira is. Az infrakamerák pontosan ezt mérik: a különböző testek által kibocsátott infravörös hullámhosszú sugárzás alapján képesek következtetni a test hőmérsékletére.

Tehát ha e kettő közötti kapcsot valahogy sikerül megbontani, át lehet verni a kamerákat.

A szamárium-nikkel-oxid nem cáfolja meg ezt a törvényt. Az anyag sajátossága, hogy a hőmérséklet növekedésével együtt egy másik tulajdonsága is változik: az emisszivitása. Az emisszivitás a hőenergia leadására való hajlamosság. Ez a csökkenés az anyag esetében azért lép fel, mert a hőmérséklet változásával szigetelőből fémmé változik.

Így a különböző tulajdonságok együttállása azt eredményezi, hogy a két folyamat kiegyensúlyozódik: bár a hőmérséklet növekedésével több energiát adna le, egy időben csökken a leadásra való hajlama, így az infrakamerák észlelése számára nem változik a leadott infravörös sugárzás mennyisége.

Infrakamerák

A kép felső részén egy normál anyag látható, melyet 100-ról 140 Celsius fokra hevítettek. Az alsó sorozat pedig szamárium-nikkel-oxiddal bevont test ugyanezen hőmérsékleten. Jól látszik, mennyire más a hatás az infrakamerák számára | Kép forrása: sciencenews.com

Gyakorlati alkalmazás

Egyelőre a tanulmány csak a jelenség alapjait ismerteti, és a kutatók is elismerik, hogy a felhasználási lehetőségek köre egyelőre igencsak szűk. Az egyedi tulajdonság ugyanis csak az infravörös hullámhosszok bizonyos frekvenciatartományában működik: ha egy kamera másik tartományt néz, nem álcázza a hőmérsékletváltozást.

Ráadásul az anyag egyedi tulajdonsága olyan magas hőmérséklet esetén lép fel, hogy például emberek elrejtésére eleve nem lenne alkalmas, úgyhogy nem valószínű, hogy a következő Call of Dutyban felbukkanna, mint thermal scope elleni védekezés. A kutatók viszont folytatják a munkát, elképzelésük szerint az anyag különböző ötvözetei esetén a jelenséget kiterjeszthetik más frekvenciatartományokra is.

Úgyhogy lehet, hogy idővel elrejthetitek a Red Dead Redemption 2-t futtató PC-teket, de arra még biztosan várni kell.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×