Végre fejlődés érkezik memória fronton.

Immáron 6. éve vannak szolgálatban a DDR4-es memóriamodulok, amiből már sejthető, hogy hamarosan jön az újabb generáció. Jó hír, hogy a Micron már megkezdte az első DDR5 DIMM modulok mintapéldányainak gyártását, amelyek akár 87%-kal nagyobb teljesítményre képesek a DDR4-es példányokhoz viszonyítva, amennyiben a DDR4 3200 MHz-es modulokat hasonlítjuk a DDR5 4800 MHz-es darabokhoz. Nem mellékesen azonos órajelen is 36%-ot vert elődjére a DDR5-ös modul.

DDR4 vs DDR5 a Micron mérései szerint / Kép: Micron

Az amerikai gyártó DDR5-ös lapkái 1 znm-es gyártástechnológiával készülnek, ami jelentős előrelépésnek számít az iparban, gyakorlatilag egy új mérföldkő a PC-k történelmében.

leet.hu DDR4 DDR5
Adatátvitel 1600-3200 MT/s 3200-6400 MT/s
Sűrűség 2 GB – 16 GB 8 GB – 64 GB

A fentebbi táblázatban összefoglaltuk a Micron által kiadott DDR5 specifikációit, amelyen jól látszik, hogy az adatátvitel terén a DDR4-nél maximálisan elérhető 3200 MT/s (megatransfers per second) az új technológia esetén akár 6400 MT/s-ra is rúghat. Ez 6,4 millió adatátvitelt jelent másodpercenként.

További jó hír, hogy az adatátvitel mellett a chipsűrűség is emelkedett, így a jövőben akár 64 GB-os memóriamodulokat is találhatunk majd a boltok polcain, de a legolcsóbb modellek is 8 GB-tól indulnak majd.

Mikor láthatjuk majd a gépeinkben az újdonságokat?

Jelenleg még a mintadarabok gyártásánál tartanak, amivel első körben a csúcshardvereket célozzák. Az AMD nemrég hozta el a PCIe 4.0-át a Ryzen 3. generációjával, ahhoz pedig, hogy a DDR5 modulok használhatóak legyenek, minimum PCIe 5.0-ás verzióra lenne szükség. Ehhez természetesen további kutatásokra van szükség, így az óvatosabb becslések szerint is 3-4 év, mire megérkezik a hétköznapi gépekbe az újítás.

Forrás: Micron
A borítókép csupán illusztráció

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×