A Steam felmérés adatai azt mutatják, hogy a felhasználók több mint 37 százaléka használja az egyszerűsített kínai nyelvet a platformon.

A Valve 2019. decemberi Steam Hardware and Software felmérésének eredményei szerint az egyszerűsített kínai nyelv a Steam legnépszerűbb nyelve. Az említett felmérés minden hónapban összegyűjti az alapvető rendszer konfigurációs adatokat a Steam 90 millió aktív havi felhasználójától, kezdve azzal, hogy milyen processzort használnak, vagy épp mennyi szabad hely van a merevlemezükön. Ezeken az adatokon kívül azt is mérik, hogy a felhasználók milyen nyelven használják a platformot. Eddig az angol volt az uralkodó nyelv, általában a nézők 30-40 százalékának köszönhetően.

Kép forrása: Steam

Ez most megváltozott, hiszen decemberben már az egyszerűsített kínai nyelv került az élre. A felmérésben résztvevő felhasználók 37.8 százaléka használja a kínai nyelvet, az angol felhasználók csupán 30.4 százalékot tesznek ki. Ha az adatok pontosak, ilyen először fordul elő a Steam történetében – írja a PCGamer.

A Steam Hardware felmérése sajnos nem mindig megbízható. 2018 áprilisában például a Valve hibát vétett a felmérés során, majd később javította is a tévedést. Pedig a pontos információk igenis fontosak, mivel például a hardver statisztikák eredményei azt is meghatározzák, melyik gyártó, milyen helyen áll a piaci részesedésben. Érdekesség, hogy az AMD vezérigazgatója Scott Herkelman pont ezt vitatja. Véleménye szerint a Steam hardverfelmérése nem a tényleges piaci részesedést mutatja, hiszen a Valve módszertana hagy maga után kivetni valót.

Ha 2019 decemberi eredmények pontosak, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy a kínai felhasználók száma jelentősen növekedett a Steamen. Daniel Ahmad elemző 2018-ban arról számolt be, hogy a Steam kínai felhasználói több mint 30 millióra növekedtek. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy tavaly megjelent a Zhengqi Pingtai, a Steam kifejezetten Kínának szánt verziója. A Steam ugyanis sokáig illegálisan működött a távol-keleti országban, hiszen az azon megvásárolható játékok nem estek a kötelező kormányi ellenőrzés és engedélyeztetés szigorú procedúráján.

Kép forrása: Twitter

Akkor a Valve döntött és közösen a Perfect Worlddel megalkották Stema China-t, ahol ugyan már minden játék engedélyezve van, de a termékpaletta a megjelenéskor csupán 40 játékot jelentett.

A Steam azonban rejtélyes módon talál kiskapukat a nagy kínai cenzúra-tűzfalban. Az elmúlt négy évben a kínai játékosok az eredeti Steam-et használták, hogy cenzúrázatlan játékkal játsszanak, köztük a PlayerUnknown’s Battlegrounds-al, amely óriási jelenséggé vált Kínában, amikor 2017-ben megjelent. 2018 júniusában a PUBG állítólag több mint 50 millió példányban kelt el világszerte, a Steam Spy becslése szerint akkor a játékosok kb. 50% -a kínai volt. (Megjegyzés: ez az információ csak a Steam Spy Patreon támogatói számára érhető el). Ezt már csak abból is lehetett tudni, hogy a szerverrégió szabad választása miatt a random játékosok nagy része kínai volt, vagy épp kínai csaló. A régiózárolást pont a játékosok kérésére vezették be, a kínai laggoló felhasználók visszaszorítására.

Kép forrása: Steam

Ez a két tényező azonban nyilván azt eredményezi, hogy egyre több kínai felhasználó jelenik meg a Steam platformon. Tavaly a Chinese Parents és a Scroll of Taiwu is több mint egymillió példányban kelt el annak ellenére, hogy nem érhetők el angolul. A közelmúltban indult Sands of Salzaar-ból kevesebb mint egy hét alatt több mint 50 000 példány fogyott.

A kínai nyelvet a világon több mint 1,5 milliárdan beszélik, ami azt jelenti, hogy a jelenleg a világon ezt a nyelvet beszélik a legtöbben, függetlenül attól, hogy nem igen létezik egységes kínai nyelv. Az Steamen is használt úgynevezett egyszerűsített kínai írás a kínai írás egyik standard változata. A Kínai Népköztársaság kormányának kezdeményezésére dolgozták ki és vezették be általános használatát az 1950-es években, abban a reményben, hogy ez hozzájárul az akkor még nagy mértékű írástudatlanság felszámolásához. Ma hivatalosan a Kínai Népköztársaságban és Szingapúrban használják.

Te milyen nyelven használod a Steam-et?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×