Avagy mi rejlik a lyukacsos RGB színpompa mögött.

Mindössze pár éve próbált szerencsét az Xtrfy a gamer perifériák piacán. A svéd gyártó nem csupán a mérnökeire támaszkodik, hanem a népszerű CS:GO csapat, a Ninjas in Pyjamas véleményét is kikérték a gyártás során. Így ismerkedhettünk meg korábban az M2, M3 Heaton, majd az M1 nevezetű egereivel, amelyek távolról sem voltak tökéletesek. Az M2 esetén a kínai Newmen gyártó egerét adták ki kicsit más köntösben, amivel nem is lenne gond, de valamilyen érthetetlen okokból plusz fémsúllyal nehezítették a kicsikét és az ára is meglehetősen borsos volt a tudásához képest. Az M3 esetén egy meglehetősen megosztó (de legalább egyedi) formával jelentkeztek, amibe szintén pakoltak plusz súlyt és akadt némi probléma, amit nem sikerült javítaniuk.

Ezek után kissé szkeptikusan vettem kezeimbe az M4-et, de szerencsére ezúttal már sokkal jobban figyeltek az apró részletekre.

A minimalista csomagolás

A doboz rendkívül minimalista, ami a hozzáadott extrák mennyiségére szerencsére nem nyomta rá a bélyegét. Ajándékba ugyanis kapunk pót teflon talpakat, illetve két Cherry mechanikus billentyűzetekhez illeszkedő gombot.

Hátulról is megkívánja az ember

A mai trendeknek megfelelően az Xtrfy M4 külseje is lyukacsos dizájnt kapott, aminek őszintén én nem vagyok túl nagy híve. Az alapkoncepció persze nem rossz, ugyanis eredetileg a súlycsökkentés miatt kezdték el farigcsálni a burkolatot,

ami abszolút érthető, hiszen az alacsonyabb súly nem csak az egerésző mozdulatainkat teszi könnyebbé, hanem a csuklónkról is óriási terhet vesz le hosszabb távon.

Így fest oldalról

Az Xtrfy mérnökeinek sikerült 70 gramm alá vinni az egér súlyát, amivel azonnal bekerült a világ legkönnyebb gamer egerei klubjába, ami azért elég erős érv a kicsike mellett.

Amikor felvillan az RGB

Az egér formája leginkább meglehetősen egyedi, valahol a kicsi és a közepes méret határán helyeznénk el, egy Razer Deathadder óriásinak tűnik mellette, de a vezetékes Logitech G Próhoz (G203/102 forma) képest valamivel nagyobb.

Xtrfy M4 vs Logitech G203

Az biztos, hogy azoknak nem igazán fog bejönni, akik nagyobb kézzel rendelkeznek, a kis-átlagos
kezűek könnyedén szerethetnek bele. Én speciel az utóbbiak táborába tartozom és úgy éreztem,
mintha az én kezemre öntötték volna, imádtam.

A rágcsáló alja szintén lyukacsos, de nem ez az, amire felkaptam a fejem, hanem a 100%-os tisztaságú PTFE teflon talpak. Ilyen papucsot gyárilag még soha sem láttam. Ez óriási plusz pont, hiszen azon túl, hogy a kedvencünk úgy csúszik, mint a villám, nem kell plusz pénzt talpakba ölni. Aki nem használt még teflon talpakat, az valószínűleg most furcsán ráncolja a szemöldökét, de ez egyszerűen olyan, hogyha megszokjuk, akkor a gyári gagyi műanyagokat nulladik percben kukázzuk majd ki. Itt találjuk egyébként a DPI, illetve a polling rate állító kapcsolókat, így nem kell attól félni, hogy menet közben véletlenül átállítanánk valamit.

Ez a piacon kapható legjobb kábeles megoldás

A kábel pedig a másik olyan sarkalatos pont, amivel a gyártók hajlandóak kevés figyelmet szentelni, pedig a használat során folyamatosan „útban van”, akár tetszik, akár nem. Nos, itt nem a manapság trendi harisnyázott (cipőfűző) kábelt találjuk, hanem a modderek körében jól ismert parakábelről van szó.

Erről azt kell tudni, hogy szinte habkönnyű, az egér mozgását a legkevésbé befolyásolja, gyakorlatilag a lehető legjobb kábeles megoldás, jár érte a pont.

A főkapcsolókra nem lehet panasz, ugyanis kínai, 20 millió kattintásra hitelesített Omront kapunk. Ez persze messze áll az 50 millió kattintást bíró japán Omronoktól, de tapasztalatból mondom 3-4 évig nem lesz problémánk vele. Utána pedig jöhet a kapcsolócsere, vagy az új egér beszerzése. Szomorúan tapasztaltam, hogy némi „post travel” is megfigyelhető a főgombok lenyomása után. Ez azt jelenti, hogy a mikrokapcsoló benyomása után még tudjuk lejjebb nyomni a főgombot, de szerencsére minimálisan jelentkezik (nem úgy, mint mondjuk egy Deathadder esetén).

A görgő a Zowie érához hasonlóan optikai, amivel nem volt probléma. A Zowie egerekkel ellentétben itt nem volt nehézkes a görgetés, a fokozatok jól elkülöníthetőek, egyszóval állta a sarat.

Az eredmények 800 DPI, illetve 1000 Hz-es interpoláció mellett

 

800 DPI 500 Hz társaságában

1600 DPI, 1000 Hz társaságában

7200 DPI, ill. 1000 Hz

A maximálisan elérhető 16 000 DPI mellett

Az egér nyers teljesítményét a magyar fejlesztésű OxyPlot Mouse Tester 1.5.3-mal teszteltük. Egy QcK+ PUBG Edition egérpadon próbáltuk a lehető legnagyobbat rántani. Ez össze is jött, ugyanis az 5 m/s-os gyorsulást is sikerült lekövetnie a PixArt PMW3389-es szenzorának, ez persze hétköznapi játék során ritkán fordul elő. Az egeret nyugodtan használhatjuk bármelyik fokozaton, ugyanis ugyanúgy hibátlan volt 400 DPI-n, mint 16 000-en, persze ember legyen a talpán, aki az utóbbi felbontáson szeretne játszani. A polling rate-et 500 és 1000 Hz-en teszteltük, mindkettő esetén stabil volt a kapcsolat, így bátran választhatjuk az 1000 Hz-es értéket.

Az OxyPlot tesztje mellett a játékok során sem tapasztaltunk anomáliákat, az egér remekül tette a dolgát. Egyedül a közepes LOD-ra (lift off distance) kaptuk fel a fejünket, azaz ha megemeljük az egeret, akkor pár milliméterről még érzékel a szenzora, hiába tartjuk az egeret a levegőben. Ez már csak azért is érthetetlen, mert a PMW3389 esetén a LOD szoftveresen személyre szabható, csak ugyebár az Xtrfy csapata nem készült szoftverrel, így az állítás lehetőségéről is le kell mondanunk, de ezt egyébként firmware-esen is javíthatják, de erre elég kevés esélyt látunk.

 

 

Köszönjük a Pixelnek, hogy rendelkezésünkre bocsátották a terméket!

Xtrfy M4 

Méret: 
120 mm x 68 mm x 39 mm 
Szimmetrikus?: 
Nem 
Tömeg: 
69 g (kábel nélkül) 
Gombok száma: 
6 (a görgővel együtt) 
Főkapcsoló: 
Omron D2FC-F-7N (OF) (20M) 
Görgő encoder: 
Optikai 
Szenzor: 
PixArt PMW3389 
Felbontás: 
400-16,000 DPI 
Polling Rate: 
125/500/1000Hz 
Kábel: 
1.80 m, parakábel 
Szoftver: 
Nincs 
Ár: 
19 990 Ft 
Garancia: 
év 

 

Összefoglalás

Tökéletes vagy csak annak tűnik? – Xtrfy M4 teszt


Szerzői értékelés

9

Az Xtrfy végre megcsinálta! Sikerült egy igazán jó egeret összerakniuk, amire egyetlen forintot sem kell pluszba költenünk, hiszen a kábel mellett a talpai is tökéletesek. A lyukacsos dizájnt könnyű megszokni és ugyanilyen könnyű beleszeretni is. Az RGB színpompa ezúttal sem maradt el, de ezt persze ki is kapcsolhatjuk. Persze nem minden, ami fénylik. Egyetlen egér sem tökéletes, így az Xtrfy M4-nek is vannak negatívumai. Az egérhez nem kaptunk szoftvert, így elfelejthetjük a makrókat és az egyes gombok átbindelését. A felhasznált mikrokapcsolók lehetnének tartósabbak és a LOD (lift off distance) is egészen magas (1-2 CD), de ezt utólag firmware frissítéssel még javíthat a gyártó. Mindent egybevéve az ajánlott, 20 ezer forintos árát simán megéri az M4, ami nemcsak egy remek egér, de hamar az asztal díszévé is avanzsál. Egyszerűen nem lehet nem szeretni!

az elérhető legjobb szenzor
ultrakönnyű
parakábel
teflon talpak
egyedi dizájn
gyönyörű RGB színek

nincs szoftver
közepes LOD
szerelhették volna jobb mikrokapcsolókkal
némi post travel a főgombok esetén

Olvasói értékelés

7

×