A pénzmosás bizony sok területen megjelenhet, még az olyan ismert játékokban is, mint a CS:GO vagy a Fortnite.

A Counter-Strike: Global Offensive című játékot azt gondolom senkinek nem kell bemutatni. Ahogy még októberben írtunk róla, a játék több alkalommal vált olyan felületté, melyet pénzmosásra használtak. Akkor a Valve lépeseket tett és bejelentette, hogy megszünteti a ládakulcsok kereskedelmét.

„Régen minden ilyen adás-vétel jogszerűen zajlott. Ugyanakkor a közelmúltban felfedeztük, hogy világméretű hálózat működik a közösségi piacon, aminek célja a nyerészkedés. Jelenleg úgy látjuk, hogy a legtöbb kulcs, ami a piacon forgalomban van, csaló forrásból származik. Ennek eredményeképpen úgy döntöttünk, hogy a mostantól vásárolt kulcsokat már nem lehet eladni” – írta a Valve akkor.

Kép forrása: Dexerto

Azóta több kutató felismerte, hogy bizony a játékpiac fontos szegmense a pénzmosásnak szerte a világon – írja Financial Times friss cikkében.

„Döbbenetes volt számomra, amikor láttam, hogy milyen nyelvet használnak a csalók” – mondta Kayla Izenman, a RUSI (Royal United Services Institute), védelmi és biztonsági intézet kutató elemzője, aki a közelmúltban megjelent online játékok pénzmosásáról szóló tanulmány társszerzője.

A Valve lépése akkor erőteljesen rámutatott az online játékpiac sebezhetőségére, amit a bűnözők már évtizedek óta kihasználnak, például lopott hitelkártya-adatokkal, vagy más illegális tevékenységgel, nyerészkedésre.

Tavaly januárban a Sixgill nevű kiberbiztonsági kutatócég a Fortnite vizsgálatakor megállapította, hogy a V-bucks – a Fortnite játékon belüli valutája – a dark weben is értékesítésre került. A Sixgill arra is rájött, hogy több százezer dollár értékben adnak el különböző játékon belüli jutalmakat, itemeket az eBay-en. Mivel az ilyen virtuális cikkek eladása egyre nagyobb üzletté válik, a tevékenység gyakori célpontja lesz a csalók számára is. Az utóbbi időben az online multiplayer játékok mögött álló multimilliárdos cégek igyekeznek pénzmosás elleni szabályokat hozni. Ezt persze nem minden játékfejlesztő teszi meg, így sok online áruház válhat a pénzmosás melegágyává. Több ezer dollár értékű digitális eszköz kerül az online térbe anélkül, hogy ellenőrzésen esne át.

„Miközben a jogrendszer alapvetően a fizikai vagyontárgyak köré épül, a fogyasztó számára egy adott termék értéke nem az atomokban, hanem az önkifejezésben nyilvánul meg” – mondja Nicholas Lovell, az Electric Square fejlesztőcsapat game directora, aki sok esetben írt olyan free-to-play játékokról, amelyek bevételeit gyakran virtuális elemek értékesítése adja.

Az önkifejezés tehát a kutatók szerint különösen fontos egy olyan játékban, mint például a Fortnite, ahol a játékosok V-buckot fizetnek egy új „emote-ért” vagy győzelmi táncért. A playerek valóban hajlandók valódi pénzt fizetni ezért, néha csak néhány centet, néha sokkal többet. A Steam Közösségi Piac, amelyen a játékosok tárgyakat árusíthatnak, több száz CS:GO fegyverskint kínál, amelyek akár több száz dollárba is kerülhetnek. A legdrágább tételek között van például a „Bright Water” flip kés. Az AWP | Dragon Lore több mint 3 ezer dollárba is kerülhet.

Kép forrása: Steam

Az ilyen virtuális tételek értéke számos másodlagos piacot hozott létre, ami kifejezetten erről az adás-vételről szól. Ilyen webhelyek a G2G, a PlayerAuctions vagy a PlayerUp. Lovell úr azonban úgy véli, hogy a Valve játékai, amelyek gyakran a játékon belüli piacokra támaszkodnak, különösen vonzók a pénzmosók számára.

„A Valve-nál az a probléma kulcsa, hogy nagyon sok játékuk központi eleme a kereskedelem. Amikor hagyják, hogy az emberek a szabadpiacon bármit megtegyenek, kiderül, hogy azt a színteret a rossz fiúk veszik át” – mondta.

„A pozitív játékélmény biztosítása alapvető fontosságú az iparág számára, ám harmadik felek aláássák ezt, amikor jogosulatlan és illegális célokra használják a játékon belüli rendszereket” – mondta a játékfejlesztőket képviselő Entertainment Software Association szóvivője.

Azzal, hogy a Valve leállította a kulcsok kereskedelmét, maga is lépéseket tett a pénzmosás leállítására, ugyanakkor a kutatók szerint, mivel az online rendszer nyomonkövethető, talán érdemees lenne ellenőrizni azt, hogy milyen módon cserél gazdát egy-egy játékelem.

„A játékszolgáltató társaságoknak látniuk kell, amikor furcsa dolgok történnek. A Valve beismerése annak a jele volt számunkra, hogy valahogy észlelték a pénzmosást – mondta Kayla Izenman.

Szerinted hogyan lehetne visszaszorítani a pénzmosást az online játékokban?

×