Doctor Who összefoglaló - Minden, amit a szériáról tudni érdemes az új évad megjelenése előtt

Mi olyan érdekes több, mint ötven éve ebben az ismeretterjesztő sorozatnak indult brit sci-fiben és mit érdemes tudni azoknak róla, akik csak most kapcsolódnak be a sztoriba? Összegyűjtöttük a Ki vagy, Doki? széria legfontosabb mérföldköveit és legemlékezetesebb pillanatait, hogy a 2020-ban érkező új évadra már ne maradjanak kérdések. Vágjunk is bele, Allons-y!

0
 

Mi olyan érdekes több, mint ötven éve ebben az ismeretterjesztő sorozatnak indult brit sci-fiben és mit érdemes tudni azoknak róla, akik csak most kapcsolódnak be a sztoriba? Összegyűjtöttük a Ki vagy, Doki? széria legfontosabb mérföldköveit és legemlékezetesebb pillanatait, hogy a 2020-ban érkező új évadra már ne maradjanak kérdések. Vágjunk is bele, Allons-y!

A kezdetek

A sorozat Doctor Who címmel indult 1963-ban a BBC műsorán, november 23-án épp ötvenhat éve. A produkció élén ekkor még Sydney Newman állt, aki az első epizód forgatókönyvének megírásában is részt vett Donald Wilson és C. E. Webber oldalán. A lázadó időlord (erre később még visszatérek) kalandjait elmesélő történet kezdetben családi közönségnek, ismeretterjesztő funkcióval indult. Érdekes visszanézni ezeket az első epizódokat, amennyiben megtalálja őket az ember, mert csak halványan emlékeztetnek a sorozat mai formájára.

Doctor Who first season

Kép forrása: Youtube

Az időutazásnak ekkor még nem a látványosság és az izgalom volt a szerepe, csupán arra használták, hogy történelmi és tudományos ismereteket osszanak meg vele érdekes formában. Azért már az első években feltűntek olyan karakterek, akik visszatérő szereplőkké váltak a későbbi évadokban is. Akinek nem teljesen ismeretlen a széria, az biztos látott már legalább egy-egy epizódot a kiborgokkal és a dalekekkel, de talán a Mester neve is ismerős lehet a számára.

A sorozat több producerrel, forgatókönyvíróval és rendezővel sikeresen futott a nyolcvanas évek végéig Nagy-Britanniában, ahol máig a legnépszerűbbek között tartják számon. A bukását végül az okozta, hogy megpróbált betörni az amerikai piacra is, ahol viszont nem sikerült olyan számokat elérnie, amiben reménykedtek a készítők. Ezután több éves szünet következett. Huszonhét év után megszűnt a Doctor Who, a BBC pedig csak ígérgette a folytatást.

Original 8 doctors - Doctor who

Kép forrása: bigblueboxpodcast.co.uk

Ez közel tizenöt év után érkezett csak meg és a kilencedik Doktor szerepében, de egy új első évadban köszönthettük először Christopher Ecclestont. A sorozat időszámítása innentől még a legavatottabb whovianak számára is zavaros olykor. A csatorna a néhány évente cserélődő főszereplő kérdését egy érdekes időlord-képességgel oldotta meg, a regenerációval. Erre először azért volt szükség, mert az első Doktor, William Hartnell egyszerűen kiöregedett a szerepből.

1966-ban érkezett meg az utódja Patrick Troughton személyében, akit újabb három év elteltével Jon Pertwee váltott. Ezután általánossá vált, hogy két-három évente új főszereplő érkezett a sorozatba. Olyan színészek tűntek tehát fel benne, mint Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy és Paul McGann. Utóbbi a nyolcadik Doktor szerepében csupán egy évig maradt 1996-ban, amikor először kísérelték meg újraindítani a szériát.

Az új korszak

2005-ben Christopher Eccleston, Billie Piper, John Barrowman és Noel Clarke főszereplésével sikerült az, ami korábban nem. Megújult formában, újra az első évadtól számítva, de a kilencedik Doktorral a középpontban indult újra a széria A próbababák támadása című epizóddal. Az új korszakkal új showrunnerek is érkeztek, akik komoly befolyással voltak a széria történetére. A kezdeti sikereket Russel T. Davies-nek köszönhetjük, aki az általa vezényelt hatvan epizódból harmincegyben írói kreditet is kapott. Őt követte 2010-től Stephen Moffatt (Sherlock), aki masszív, nyolcvannégy résznek volt a showrunnere és több, mint negyvenet írt ezek közül. Neki köszönhetjük a legszívszorítóbb pillanatokat a tizenkettes Doktorig bezárólag.

Na, de térjünk vissza az új első évadhoz! Míg Billie Piper karaktere, Rose sok rajongó kedvence lett, Eccleston Doktora nem mindenkinek maradt meg, pedig fantasztikus alakítást nyújtott.

“Don’t skip nine” címszóval még mozgalom is indult arra, hogy a nézők ne ugorják át az első évadot és kezdjék rögtön a másodikkal, ahonnan David Tennant vette át a stafétát.

A skót színész impozáns filmográfiával rendelkezik és mielőtt hivatalosan is ő vált volna a Doktorrá, mellékszerepben már korábban is feltűnt egy 2003-as minisorozatban. Tennantet ismerhetjük továbbá a Harry Potter és a Tűz serlegéből is, ahol ő alakította az ifjabb Barty Kuport. Az utóbbi években olyan sikeres sorozatokban kapott főszerepet, mint a Broadchurch, a Jessica Jones vagy épp a Good Omens és rendszeresen szinkronizál is. A Star Wars rajongóknak például ismerős lehet a hangja A klónok háborújából, ahol ő szólaltatta meg Huyangot.

David Tennant 2010-ben búcsúzott a Doktor szerepétől, de máig ő az egyik legkedveltebb színész, aki életre keltette a karaktert. Matt Smith-nek nem volt könnyű dolga utána, elődjétől örökölt szakrazmusával és új, gyermeki lelkesedésével, ami mégis évszázados bölcsességgel párosul azonban sikerült megnyernie a rajongókat. Engem például az első Geronimo-nál.

Christopher Eccleston, Matt Smith, Jodie Whittaker, David Tennant, Peter Capaldi

Kép forrása: dads-space.com

A fiatal brit színésznek ez a sorozat hozta meg az áttörést a karrierjében. Mióta leadta a TARDIS kulcsát azonban igen érdekes szerepekben láthattuk. Ő alakította Alex-et a Terminator: Genisys-ben, valamint Fülöp, edinburgh-i herceg szerepében két évig szerepelt A korona című sorozatban. Arról is szóltak a pletykák, hogy a Star Wars: Skywalker korában is láthatjuk a fiatal Palpatine képében, ezt azonban még mindig nem erősítették meg hivatalos források. Ami biztos, hogy Jared Leto oldalán feltűnik majd a jövőre érkező Morbius-ban, mint Loxias Crown.

2014-ben a helyére érkezett meg Peter Capaldi, aki számára szintén nem volt ismeretlen már a széria. A színészt egy korábbi epizódban, még David Tennant oldalán láthattuk egy pompeii arisztokrata képében. Az egybeesést a készítők azzal magyarázták, hogy a Doktor regenerációja során visszatér az ismerős arcokhoz, a férfi pedig arra emlékeztette, hogy néha merni kell felrúgni a szabályokat. Őt a brilliáns színésznő, Jodie Whittaker váltotta 2018-ban.

Peter Capaldi & Michelle Gomez Doctor Who

Kép forrása: independent.co.uk

Mielőtt több, mint ötven évnyi hagyományt felrúgtak volna a készítők azzal, hogy női főszereplőre cserélték a Doktort, alaposan előkészítették neki a terepet. Az újrakezdett széria nyolcadik évadában, Peter Capaldi oldalán tűnt fel először Missy (Michelle Gomez). A karakter egy régi szereplő reinkarnálódott változataként csatlakozott a stábhoz, akiről csak évek múlva derült ki a valódi személyazonossága. Gomez nagyszerű munkát végzett a megformálásával és közkedvelt szereplőnek számított, ezzel nyitva meg az utat egy nagyobb ugrás megtételéhez.

Whittakerrel 2018-ban indult el a tizenegyedik évad, amit láthatóan nagy gonddal terveztek meg a készítők. Moffat után új showrunnert is kapott a széria Chris Chibnall képében, aki az eddig elkészült tizenegy részből hétben vállalt írói feladatokat is. A színésznő karaktere szerethető, időről időre tiszteleg elődei előtt. Még sokat kritizált ruhája is ezt a célt szolgálja a hosszú kabátjával (Tennant), a pólóján visszaköszönő színekkel (Baker), a bakancsaival és a nadrágtartóval (Smith), de még magas derekú nadrágjával (Troughton) is az előző Doktorok viseletét idézi.

Jodie Whittaker - Doctor Who

Kép forrása: nexter.org

Egyelőre nem minden rajongó szívébe sikerült azonban belopnia magát. A sorozat nézettsége a legutóbbi évadban kissé visszaesett, ez azonban szerencsére nem akadályozta meg a készítőket a folytatás elkészítésében. 2020 elején immár a tizenkettedik új évaddal tér majd vissza a Doctor Who a BBC műsorára, melynek főszereplője ismét Jodie Whittaker lesz.

Az időlordok

A sorozat főszereplője, ahogy azt már fentebb is említettük egy időlord. Ezek a földön kívüli lények bár külsejükben teljesen megegyeznek az emberekkel egy Gallifrey nevű bolygóról származnak. Jó néhány különleges képességgel is rendelkeznek, amivel mi, földi halandók nem, az időutazás pedig csak egy a sok közül.

Gallifrey

Kép forrása: syfy.com

Rendkívüli az intelligenciájuk, két szívük van, jóval hosszabb ideig élnek, mint az emberek és nem utolsó sorban képesek a regenerációra. Utóbbinak az első Doktor leváltásakor volt nagy szerepe, később azonban beépítették a széria történetébe is. A rajongók, akik whoviannek is nevezik magukat Peter Capaldi érkezése előtt már azt vitatták, hány regenerációja lehet még a Doktornak.

A sztori szerint tizenkettőnél többször egyetlen időlord sem születhet újjá, és már a skót színész is a tizenharmadik volt a sorban John Hurt War Doktorát is számolva. Azóta megérkezett Jodie Whittaker is, a legenda ezen szála pedig mintha feledésbe merült volna.

A Doktoron kívül nem sok időlordot láthatunk a sorozatban, közülük is csak egy, a Mester az, aki visszatérő szereplő. Ennek az úgynevezett időháború az oka, amibe a 2013-ban megjelent ötvenedik évfordulós epizód nyújt nagyobb bepillantást. Ebben Matt Smith és David Tennant változatai mellett John Hurt (Harry Potter, 1984 és V, mint vérbosszú) War Doktora kap nagy szerepet. Minden korábbi Doktor kap azonban egy kis kitekintőt a részben és itt jelenik meg először Peter Capaldi is, aki ekkor még csak készült rá, hogy átvegye a stafétát Matt Smith-től.

Peter Capaldi Christmas Special

Kép forrása: whobackwhen.com

Igazi csemege ez a rész a rajongók számára, számos rég nem látott karakter és színész tűnik fel benne, ráadásul a sokat emlegetett Gallifrey-re is eljuthatunk, ami az időlordok szülőbolygója.

A T.A.R.D.I.S.

Térben A Relatív Dimenzió és Idő Sík. Valahogy így hangzik magyarul a Doktor időgépének a neve, ami röviden csak TARDIS, vagy angolul Time And Relative Dimension In Space. Ez a gyakran csak kék rendőrségi telefonfülkeként ábrázolt űrhajó belül sokkal nagyobb, mint kívül. Ezt a tulajdonságát képviseli a nevében lévő relatív dimenzió is. Valódi formáját sosem látni, ugyanis meghibásodott Kaméleon áramköre miatt egy ötvenes évekbeli telefonfülke formájában ragadt.

Nem a kinézete azonban a legmeghatározóbb tulajdonsága, hanem a hangja, amit minden rajongó használt már legalább egyszer csengőhangként.

“Az a hang, ami reményt hoz, bárhová is megy. Bárkinek, aki hallja, bármennyire is legyen elveszve.”

Az összes tulajdonságát nehéz lenne felsorolni, sokszor ugyanis még maguk az alkotók sincsenek tisztában vele. A TARDIS az elmúlt évtizedek során váltott már színt és méretet is, de egy dolog megmaradt, mindig arra képes, amire szükség van.

Visszatérő ellenségek

A közel hatvan év alatt jó néhány földönkívüli fajjal ismerkedhettek már meg a nézők, akik közül nem egy volt ellenséges. A síró angyalok a leghátborzongatóbbak, de rajongóként előfordulhat, hogy a saját árnyékától is megijed az ember, a Csendről már nem is beszélve.

A dalekek és a kiborgok örök klasszikusnak számítanak. A Doktor nem egyszer párhuzamosan is össze kellett, hogy csapjon velük, de ők egymás ellenségei is.

Eleventh Doctor vs Daleks

Kép forrása: comicvine.com

A dalekek olyan lények, akik mindenkinél felsőbbrendűnek tartják magukat, így bárki mást készek elpusztítani, aki nem olyan, mint ők. Náluk nincs középút.

A kiborgok kicsit mások, az ő céljuk mindenkit olyanná formálni, mint ők, felsőbbrendűvé. Ez a gyengeségek kiiktatását jelenti, ami a legtöbb esetben az emberi agy, mint idegrendszer megtartásán kívül minden mást jelent.

Cyberman- Doctor who

Kép forrása: comicvine.com

Nemcsak más földönkívüli lényekkel kell szembenéznie a Doktornak, hanem időnként a saját múltjával is. Ezt jelképezi a Mester, aki több évadban is fontos szerepet játszott. Egyszerre a Doktor legádázabb ellenfele és legjobb barátja, aki már az első évektől jelen van a szériában.

Összességében azt tudom ajánlani mindenkinek, aki még nem kezdte el, hogy vesse bele magát a sorozatba, mert sokkal több van benne, mint amit itt leírtam. Úgy, hogy több, mint tíz éve rajongónak tartom magam is vannak olyan pillanatok, amik még mindig meg tudnak lepni és olyanok, amik sokadszor újranézve is képesek elvarázsolni. 

×