Miért imádja mindenki a The Mandaloriant? - 3+1 ok, amiért a Disney+ sorozata szerethetőbb a filmeknél

November 12-én, az elsők között debütált a The Mandalorian című sorozat a Disney+ műsorán és szinte azonnal belopta magát a nézők szívébe. Alig fél órás epizódjai és nyolc részes első évada kevésnek tűnhet hozzá, hogy valódi elköteleződést alakítson ki, úgy tűnik, mégis mindenki imádja, ennek pedig nem “Baby Yoda” az egyetlen oka.

0
 

November 12-én, az elsők között debütált a The Mandalorian című sorozat a Disney+ műsorán és szinte azonnal belopta magát a nézők szívébe. Alig fél órás epizódjai és nyolc részes első évada kevésnek tűnhet hozzá, hogy valódi elköteleződést alakítson ki, úgy tűnik, mégis mindenki imádja, ennek pedig nem “Baby Yoda” az egyetlen oka.

A Skywalker-saga hivatalosan is lezárult a nemrég mozikba került kilencedik Star Wars epizóddal. A George Lucas által megálmodott messzi-messzi galaxis azonban jóval többet tartogat még a számunkra annál, amit az eddigi filmekben, vagy animációs sorozatokban láttunk. Ebbe enged egy kis bepillantást a Disney+ első élőszereplős Star Wars-szériája, a The Mandalorian is. A nyolc epizóddal készült első évad már eleve rövidnek tűnik az általában tizenkét, vagy huszonkét részes drámasorozatokhoz képest. Tovább csökkenti a műsoridőt az egyes részek hossza, ami nem nagyon haladja meg a fél órát.

Mandalorian

Kép forrása: media.com

Ezt nézői szemmel tekinthetjük kínzásnak is, hiszen mire elmerülnénk a sztoriban már csak azt vesszük észre, hogy vége is van. Alkotói szempontból is megnehezíti azonban a készítők dolgát, hiszen szigorú időbeosztáshoz kell tartaniuk magukat ahhoz, hogy minden szükséges információt belesűrítsenek egy epizódba. A The Mandalorian mégsem tűnik egyetlen pillanatra sem összecsapottnak és egy fél órás epizód alatt több együttérzést képes kiváltani a rajongókból, mint némelyik új generációs Star Wars mozi két óra alatt. Ha mindez nem lenne elég magyarázat rá, hogy miért imádja mindenki a Jon Favreau (Vasember, Az oroszlánkirály) pártfogásában, Pedro Pascal főszereplésével készül sorozatot, most összegyűjtöttünk még néhány indokot.

Nem egy szokványos Star Wars történet

A Jedik, Sith-ek és Skywalkerek körül forgó filmes és animációs univerzumok után igazi felüdülés megismerni a galaxis egy kevésbé ismert szegletét. Minderre pedig egy olyan főszereplő szemszögén keresztül nyílik lehetőségünk, aki szívből megveti az Erő mindkét oldalát. Nincsenek benne hercegnők, óriási űrflották és világmegmentő küldetések. Még a főhősről sem jelenthetjük ki, hogy egyértelműen a jófiúk közé tartozna, mert bőven van rá lehetőségünk, hogy bepillanthassunk a sötétebb pillanataiba is.

Mandalorian cast

Kép forrása: disneyplus.net

Mando nem egy tipikus antihős

Pedro Pascal karaktere, aki nemes egyszerűséggel csak a Mando nevet kapta nem egy egysíkú személyiség. Azt már az első részek világosan a néző tudomására hozzák, hogy a sorozat főszereplője a látszat ellenére bizony nem egy fényes páncélú lovag. A mandaloriaiak ugyanakkor szigorú becsületkódex szerint élnek, ami minden napjukat meghatározza. A múltjukba, a vallásuk részleteibe, a droidok és birodalmiak ellen érzett végtelen gyűlöletük miértjeibe többször is van alkalmunk belenézni, a visszatekintések azonban nem törik meg az események fonalát, inkább csak árnyalják azokat.

The Mandalorian

Kép forrása: starwars.com

Ezek segítségével ismerhetjük meg jobban a főhős mozgatórugóit és a cselekedetei mögött álló okokat. Az például már az első részből kiderül, hogy Mando messze nem bajtársai kedvence, ha a szükség úgy kívánja, mégis bármelyikük kész a világgal is szembefordulni, hogy segítsen neki, hiszen ezt diktálja a becsületük.

Valódi western sztori az űrben

A The Mandalorian első képkockái egyértelművé teszik a párhuzamokat a régi western filmekkel. Ahogy a hős megjelenik a kocsma ajtajában, mögötte a lemenő nap fénye, keze finoman a fegyvere felé mozdul az elhalkuló beszélgetés hatására. Ezt az érzést végig sikerül fenntartania a szériának még a látványos lézercsaták közepette is, amiben nagy szerepet játszik a zenei aláfestés.

https://www.youtube.com/watch?v=SiGd8k55mWk

A sorozat egyik legjobb eleme ugyanis a zene, amit nem John Williams írt ugyan, nem hasonlít a Star Wars filmek főcímére, mégis tökéletes összhangot alkot velük.

“Baby Yoda”

Mivel a The Mandalorian története öt évvel A Jedi visszatér eseményei, vagyis a Birodalom bukása és Yoda mester halála után játszódik, így nem beszélhetünk Yoda bébi verziójáról. Hacsak nem volt szerepe a klónozásnak is ennek az ötven éves csecsemőnek a megalkotásában. Információk hiányában arról, hogy mi is pontosan Yoda fajának megnevezése azonban egyszerűbb “Baby Yoda”-ként hivatkozni napjaink egyik legnagyobb internetes szenzációjára.

Baby Yoda and Mando

Kép forrása: vox.com

Az, hogy őt miért imádja mindenki egyszerű evolúciós okokkal magyarázható. A nagy szemek, pici orr és kerek arc egy ártatlan emberi csecsemőre emlékeztet minket, aki védelemre szorul. Ezt jól kiegészítik Yoda nagy fülei és a dráma középpontjában álló gyerek gügyögése, totyogó mozgása is, aminek hatására az egyik legaranyosabb karakternek kiálthatjuk ki.

Nem “Baby Yoda” tehát az egyetlen oka a The Mandaloriant körülvevő rajongásnak, de azért elég nagy szerepe van benne. Pusztán a cuki, zöld földönkívüli baba azonban nem lenne elég hozzá, hogy nézők ezreit ültesse le minden héten a képernyők elé, ha a történet, a színészi játék és a látványvilág nem olyan lenne, amilyen.

×