Egyre több jel mutat arra, hogy J. J. Abrams produkciós cége és a Valve közös munkája idén végre révbe ér, és hamarosan tényleg kapunk egy Half-Life filmet.

Elborult ötletnek hangzik, de mire a cikk végére értek, szerintem ti is meg lesztek győződve arról, hogy hamarosan tényleg érkezhet a Half-Life játékokból készült film. Mindenképp ki kell térnünk arra is, hogy ez a film valószínűleg nem olyan lesz, mint amit a legtöbbet várnak, de előbb kezdjük azzal, mire alapozom az állításaimat.

Titkos jelek egy szinkronszínésztől

A történet ott kezdődött, hogy meg lettem bízva azzal, hogy nézzek utána egy tweetnek. Ez a videó első ránézésre teljesen ártalmatlannak tűnik. Aki közzétette: Mike Shapiro, a Half-Life univerzum legendás G-manjének szinkronhangja. Kezdjük is ezzel:

A videót egyértelműen nem egy hivatalos marketinges csapat rakta össze. Az egész két állóképből áll, amibe lassan zoomolunk bele, miközben Shapiro a következőt mondja G-man hangján:

„Felednünk kéne a régi jó barátokat? Hát, ilyen sok… idő után, néhány dolgot … nehéz lehet felidézni. Találkozunk a jövő évben. És… készülj fel a… következményekre, hm?”

Na most bontsuk ki miről is van szó. Az első mondat az Auld lang syne dal első sorára utal, angolszász nyelvterületen ezzel a dallal szokás köszönteni az új évet. Magyarul a Régi-régi dalként lehet ismerős, többnyire ballagós dal, de minden szituációban működik, amikor valaminek a befejezéséről és egyúttal új kezdéséről van szó.

A videó lehetséges, hogy szimplán csak egy újévi köszöntő – a találkozunk az új évben mondat bevett szófordulat szilveszterkor. Viszont kétségkívül utalhat az új Half-Life: Alyx játékra is, mely szintén idén márciusban jelenik meg, és ahogy az előzetes utolsó képkockáiból is kiderül, biztosan helyet szorít G-mannek is.

 

Elsőre azt hittem, hogy kész, ennyi ez a történet, nincs mit elemezgetni rajta, de aztán valamin megakadt a szemem. Mike Shapiro még 2017-ben adott interjút a PC Gamernek, melyben elmondta „kétlem, hogy ne hallanánk még a Combine-ról. Hogy ez a a Bad Robot gyártotta film, vagy egy teljesen új játék formájában jön? Optimista vagyok ezzel kapcsolatban.”

Az interjú két éves, miért lenne ez fontos? Ami miatt igazán érdekes, hogy Shapiro twitteren újból megosztotta december 5-én, bő két héttel a Half-Life: Alyx bejelentése után. Miért emlegeti fel a filmet megint, ennyi idő után? Lehetséges, hogy tud valamit?

A produkció körülményei

Akinek esetleg nem lenne meg a sztori: még 2013-ban jelentette be Gabe Newell és J. J. Abrams a DICE 2013 csúcstalálkozón, hogy a két cég együtt dolgozik, és „vagy egy Portal vagy egy Half-Life filmet készítenek”.

A következő hír 2016 márciusában érkezett. J. J. Abrams a 10 Cloverfield Lane sajtókörútján kapta a kérdést, hogy még mindig készülnek-e a Valve játékaira alapozott filmek. Abrams csak annyit mondott, dolgoznak rajta az írók, és folyamatban van, de semmi izgalmasat nem tud megosztani. 2017 januárjában Gabe Newell egy Reddit AMA-ban (Ask Me Anything) válaszolt szűkszavúan arra a kérdésre, mi a helyzet a filmekkel: „jönnek.”

Mielőtt rátérnék, miért is gondolom, hogy most lehet itt az ideje a film készülésének, ki kell térnünk még egy részletre. Még 2011-ben készült egy rövidfilm Portal: No Escape címen.

 

Ha nincs időd most végignézni, akkor a SPOILERES sztorileírás: a filmben egy nő felébred egy csupasz szobában, ám hamar kiderül, hogy az Aperture Laboratories telephelyén van. Egy Portal Gun segítségével végül megszökik az üldöző biztonságiak elől, ám kiderül, hogy szabadulása is csak a teszt része volt.

Ezt a filmet Dan Trachtenberg rendezte. Az a Dan Trachtenberg, aki később épp emiatt a film miatt kapta meg a 10 Cloverfield Lane rendezői feladatait, és jó kapcsolatot ápol Abrams-szal és a Bad Robottal.

Mindenki épp ráér

J. J. Abrams már lezárta és maga mögött hagyta a Star Wars univerzumot a 9. epizóddal (kritinkánk itt). Jelenleg épp jövőbeli munkáiról nincs sok hír, annyit tudni csak, hogy a Mission: Impossible 7. és 8. részének munkálataiban vesz részt producerként, valamint az Infinity Blade sorozatot fejlesztő ChAIR-rel közösen készít egy kémes játékot Spyjinx néven. Ez utóbbin már 2015 óta dolgoznak, szóval valószínű, hogy az ő szerepe már véget ért.

Szintén lehetséges a rendezői székbe az előbb említett Dan Trachtenberg is. Ő tavaly a The Boys pilot epizódján dolgozott, IMDB-n az egyetlen futó projektje a Portal film, ahol „állítólag” ő lesz a forgatókönyvíró. 2019 januárjában merült fel, hogy ő rendezheti majd a hányattatott sorsú Uncharted mozit, ám végül 2019 augusztusában mégis otthagyta a projektet.

Viszont szeretnék mindenkit emlékeztetni a 10 Cloverfield Lane-re. 2014-től kezdve lehetett tudni, hogy felkaptak egy forgatókönyvet egy listáról, és olyan neveket vontak be, mint John Goodman, Mary-Elizabeth Winstead, de 2016 január 15-éig nem lehetett tudni a címét. Ekkor jelentették be, hogy a Cloverfield film kvázi folytatásáról van szó, és három hónapra rá már érkezett is a film. (Hadd jegyezzem meg: ezen a forgatókönyvlistán épp idén szerepel egy alkotás, melyben két ember megtudja, hogy kísérleti alanyok egy őrült kísérletben, és szökni próbálnak… Portal, valaki?)

Kép forrása: bloody-disgusting.com

Mindezek alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valahol már készül, sőt, akár kész is van egy Half-Life/Portal film, amit bármelyik pillanatban ránk zúdíthat a Valve. A Half-Life: Alyx VR-játék idén márciusban lesz elérhető – lehet, hogy ezzel együtt kapjuk meg a film bejelentését?

Mégis ki nézne meg egy filmet néma főhőssel?

Valljuk be, elég fura lenne a Half-Life történetének film feldolgozása. A játék nagy részében Gordon Freemant látjuk, ahogy a szörnyekkel harcol – mindeközben pedig egyetlen szót sem szól. Biztos, hogy ezt nagyképernyőn akarjuk nézni? Tény, hogy a sztori még mindig elképesztően jó, de épp azért működik, mert végig a főhős bőrébe bújva élhetjük át, és nem csak kívülről nézzük.

Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a Half-Life és a Portal film egy és ugyanaz a film lesz. Valahol ebben a világban játszódik majd, érinti valahogy az Aperture Laboratories és a Black Mesa kísérleteit, találkozunk a Combine-nal, és, ha hihetünk Mike Shapironak, G-man is felbukkan.

Half

Kép forrása: metro.co.uk

Elvégre a Half-Life 2 Episode One és Episode Two egyértelművé tette a Borealis hajóval, hogy a két játéksorozat közös univerzumban játszódik. Lehetséges, hogy egy filmben fonódik majd össze hivatalosan a két történet?

Természetesen ahhoz, hogy a film valóban idén jelenjen meg, a produkciónak valamikor 2017 környékén kellett elkezdődnie, ha például a 10 Cloverfield Lane-ből indulunk ki. Könnyen lehet, hogy az alkotók már alig várják, hogy megosszanak valamit erről a filmről, de a Bad Robot marketingstratégiája miatt még várnak.

Az is lehet, hogy még tényleg nem kezdték el a filmet. és Shapiro videója tényleg nem több, mint egy újévi köszöntés.

Mindenesetre, ha tényleg berobban hirtelen majd a film híre idén, emlékezzetek: mi szóltunk.

×