Izgalmak az év utolsó napján.

Most, hogy végre bejelentették az új Xboxot is a PlayStation 5 után, a legtöbben feltették a kérdést, hogy „mégis mi lapulhat a búra alatt?” Nos, ezeket a gyártók jó ideig biztosan titkolni fogják még, elvégre nem szeretik hangoztatni a pontos típusokat, másrészt, mivel mindkét konzol fő beszállítója az AMD, így hamar kiderülhetne, hogy melyik az erősebb, ez pedig az egyik gyártónak minimum kellemetlen lenne.

Úgy tűnik, a lepel máris lekerült az Eurogamernek köszönhetően, viszont külön felhívnánk a figyelmet, hogy mivel egyik konzol sincs véglegesítve, így az értékek, ha hitelesek, akkor is változhatnak, így messzemenő következtetéseket nem feltétlenül érdemes így egy évvel a start előtt levonni.

Na, de nézzük, mi van a motorháztető alatt!

A PS5 specifikációi / Kép: eurogamer.net

A Sony a Zen 2 architektúra mellett tette le voksát, azaz az AMD legfrissebb hardvereit választották.

Ennek köszönhetően a PlayStation 5  8 magos processzort kapott, de ezúttal már az SMT-vel is számolni kell,

aminek köszönhetően a (jól párhuzamosítható) alkalmazások jobban ki tudják majd használni a gép erejét, így a 8 mag mellett 16 szál áll majd rendelkezésre.

A videókártya részlegen is lecserélték a GCN architektúrát és 36 egyedi Navi számolóegység került a helyére, ami 2 000 MHz-en üzemel. Ez így sajnos túl sokat nem mond, hiszen egyedi fejlesztésről van szó, így hasonlót nem láthattunk még a piacon. Az viszont biztos, hogy a GDDR6 memóriáknak köszönhetően jóval nagyobb sávszélesség érhető majd el.

Az Xbox Series X specifikációi / Kép: eurogamer.com

Az új Xbox esetén is 8 magos Zen 2 architektúrájú processzorról beszélünk, amit szintén megtámogattak az SMT-vel, így itt is 16 szál áll rendelkezésre. Viszont a PS5-tel ellentétben itt már nem csupán 36 egyedi Navi számolóegység lapul a GPU-ban, hanem 56, amelyek némileg alacsonyabb órajelen futnak, de ettől függetlenül a számbéli előny a Microsoftnál van. Sajnos az Xbox Series X esetén sem tudjuk a memória pontos méretét, de az biztos, hogy ezúttal is GDDR6-os modulokról beszélünk, amelyek akár 560 GB/s -es sávszélességgel is üzemelhetnek.

Kíváncsian várjuk már, hogy élesben hogy fognak muzsikálni az új hardverek!

 

×