Életének 86. évében elhunyt Sydney Jay Mead, aki a Szárnyas fejvadász, a Star Trek, vagy az Aliens filmek látványvilágáért felelt.

Sydney Jay Mead (1933. július 18. – 2019. december 30.) amerikai tervező és neofuturisztikus koncepcióművész volt, aki széles körben ismert a sci-fi filmek látványvilágának megalkotásáról. Többek között a Szárnyas fejvadász, az Bolygó neve: Halál, a Star Trek, vagy a Tron kapcsán említhetjük a nevét. Korunk egyik legbefolyásosabb koncepcióművészének és tervezőjének tartják.

 

Kezdetben a Fordnak és a Philipsnek tervezett, majd olyan cégek új technológiáinak és dizájnjának a kialakításában vett részt, mint a Sony, a Chrysler vagy a Playboy. Formatervezőként került a sci-fi filmek közelébe, amikor az 1979-es Star Trek film idegen űrhajóinak és belső tereinek kialakítására, pontosabban megálmodására kérték fel. Ezek után került az 1982-es Szárnyas Fejvadász stábjába, hogy a kultfim ikonikus járművein, városképi elemein dolgozzon.

 

Ezután már sorra kapta a felkéréseket a filmesektől, soron következő emlékezetes munkája a Tron járműveinek megtervezése, köztük a legendás fénymotorok megalkotása volt, de A bolygó neve: Halál Sulaco űrhajóját, vagy a Rövidzárlat című családi sci-fi kedves robotját is ő tervezte – írja az Index.hu.

A legutóbb 2017-ben megjelent Szárnyas fejvadász 2049 látványvilágáért szintén ő felelt.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×