Elindult az új évad, az Operation Shifting Tides indulásával pedig számos frissítést kapott a játék, beleértve az operátorok képességeit is. Vajon mely támadó operátorok kerülhetnek most a metába?

Nem csak a Theme Park változott meg, de a Rainbow Six Siege Y4S4 évad bevezetésével a Ubisoft számos egyéb változást eszközölt a játékon, ami jelentősen befolyásolta az operátorok használatát. Ezzel kapcsolatban a hivatalos patch notes-ban lehet bővebben olvasni, de mi is írtunk a legfontosabb változásokról, melyek az új évadot érintik.

Mindeközben a Dot Esport csapata összeült és közösen megszavazták, hogy jelenleg melyik az az 5 operátor, aki jelenleg a legjobb választásnak tűnhet a játék során. Persze teljesen szubjektív, hogy kinek mi tetszik, illetve kinek mit jelent a meta, mindenesetre mindenki eldöntheti, mennyire ért egyet a döntéssel. Érvek és ellenérvek során várjuk a komment szekcióban.

Buck

Ha valaki nagyon unja, hogy a legtöbb esetben minden ajtó, ablak, egy-egy gipszkarton fal útját állja, akkor Buck jó választás lehet. Persze hasonlóan jó lehet Sledge is ebben, de például az új operátor Kali és Buck jó párost alkothatnak együtt. Kali fegyvere képes átlőni akár több átlőhető falon, kiegészítve Buck képességével még nagyobb pusztítás végezhető.

A gond persze akkor van, ha megerősített fallal találkozik, főleg akkor, ha annak áttörését még elektromos, vagy mute gadget akadályozza. Buck inkább azoknak ajánlott, akik szeretnek közelharcban résztvenni, vagy elég bátrak ahhoz, hogy gyorsan behatoljanak a területre.

A fegyver funkcióinak váltogatása ellenben szintén gondot okozhat. Ha épp megtámadnak és váltani kéne, értékes másodperceket veszthetünk és bumm. Dead.

Hibana

Hibana különösen fontos szereplő, hiszen Thermite-hoz hasonlóan képes átlyukasztani a megerősített falakat. Legalábbis akkor, amikor a fal nincs mute eszközzel, vagy elektromos eszközzel védve. Ahogy Thermite esetében is, Hibana mellé is nagyon jól jön egy EMP gránáttal rendelkező Thatcher.

Thermite-tal szemben iszonyatosan nagy előnye, hogy jó messziről is lehet vele falat, vagy hatch-et nyitni, ugyanakkor hátránya, hogy a már kinyitott falon nem mindig fogunk tudni bejutni a pontra. Ez pedig fontos lehet akkor, amikor le kéne rakni a defusert.

Hibana képességét sokan a falak helyett inkább a kisebb szögek betekintésére használják. Lyukakat ütnek egyes falak szélein, plafonon, ahonnan rálátnak a gyanútlan védőkre. Nem árt azonban a Type-89-es fegyverrel vigyázni, ugyanis egy régebbi frissítés óta nem csak nagyobb a visszarúgása, de a tárból igen hamar kifogy a lőszer is. Nem egyszer kerültem olyan szituációba, hogy lőszerhiány miatt vesztettem el egy előnyös helyzetet Hibanával.

Gridlock

Sokszor elhangzik az, hogy Gridlock képessége az egyik leghaszontalanabb a játékban. Ritkán persze lehet olyan látni, hogy a csapdái megölnek valakit, ráadásul többnyire olyankor használják őket a játékosok, amikor simán ki lehet lőni azokat a védőoldalról. Ha viszont jó időben vetjük be, előnyös lehet. Gridlock-nak inkább a fegyvere az, ami előnyösség teszi.

Thatcher

Tatcher az utóbbi idők egyik legkedveltebb operátora, különösen a ranked meccseken, vagy azokon, ahol hasznos tud lenni Thermite vagy Hibana. Bár itt is nagyon fontos a kiváló időzítés, de EMP gránátja segítéségével olyan falak nyithatók meg, melyek eldönthetik az egész meccset. Mondhatjuk, hogy Thatcher a legjobb támogató operátor a játékban. Nem csak a gadgetetk hatástalanításában jó, de még az ellenfél játékosának célkeresztjét is eltünteti egy időre.

Van az ellenfelek közt Bandit, Kaid? Thatcher! Ha jól megtanuljuk használni, tényleg hasznos lehet. Csak akkor fog utálni a csapat többi tagja, ha Thatcher-ként a két alapvető dolgunkat nem teljesítjük. Tehát nem hallhatunk meg idő előtt, és jókor kell használunk a gránátot.

Ha nincs Thatcher, Thermite talán sosem tudja kirobbantani a falat. Ha viszont együtt vannak és megoldják: „hello bitches”!

Jackal

Érdekes, hogy a Dot Esport szerkesztőségének tagjai belevették a legjobb támadó operátorok közé azt a karaktert, akit az utóbbi időben szinte a legtöbbször banoltak a ranked meccseken. Jackal közben éppen ezért számos változáson ment keresztül, az új évad óta már egészen új rendszer él arra, hogy hogyan tudja beszkennelni a védők lábnyomait. Nem biztos, hogy ez nerfnek nevezhető, mindenesetre már a metódus. A Ubisoft ezzel próbálta elkerülni, hogy Jackal ennyire utált operátor legyen rankeden, de úgy látom még nem teljes a siker: még most előszeretettel tiltják ki.

Az viszont igaz, hogy ha bent marad, kritikus pillanatokban tud trackelni olyan védő operátort, akinek megtalálása kulcsfontosságú. Amikor már nem ép egyetlen kamera sem, amikor minden drón elfogyott, Jackal az utolsó esély. Különösen hasznos a roamerek ellen, akik körbe-körbe szaladgálnak a mapon.

Ami azt illeti, a fenti öt választás valóban érdekes, és talán sok szempontból vitatható, de vegyük figyelembe, hogy mindenkinek más a kedvence a játékban. Az operátorválasztás teljesen szubjektív, mindenki más fegyverrel, más képesség használatával érzi komfortosan magát.

Én magam például az utóbbi évadban Thermite-tal és Frostal játszottam a legtöbbet. Thermite ugyan képes falakat nyitni, de fegyverének stabilitása kedvez annyira, hogy távoli és közelharcra is alkalmas legyen. Frost fegyvere, a 9mm C1 hangtompítóval is kiválóan használható, a csapdába esett ellenfeleket pedig rendszeresen elintézi valamelyik csapattárs, ha épp nem vagyunk a közelben.

Szerintetek melyik a legjobb 5 támadó operátor most? Egyetértetek a Dot Esport csapatának döntésével?

×