A földönkívüli élet jeleit kutató SETI programjába bezavartak az RX 5700-as videokártyák, valami típusspecifikus probléma lehet.

A SETI@home projekt lényege, hogy az interneten keresztül önkéntesek felajánlhatják a számítógépük kapacitását a földönkívüli élet kutatására. A SETI hatalmas tányérantennákkal fogja az űrből érkező mindenféle jeleket, és ezek értelmezéséhez van szükség a segítségre. Azonban most az AMD-féle RX 5700-as kártyák egy hibája téves eredményeket okoz.

OpenCL problémák

A redditre is továbbposztolt üzenetben a kísérletet folytató kaliforniai Berkeley egyetem kutatói arra kérik a felhasználókat, ne használják ezeket a kártyákat. Nem tudni pontosan, hogy szoftveres vagy hardveres hibáról van-e szó. Egyelőre csak annyi biztos, hogy sok esetben téves végeredményekre jut, vélhetően az OpenCL kapacitás hiányosságai miatt.

PSA: Please remove your AMD RX5700/XT from SETI@home now. from r/Amd

A kutatás fórumain annyi derül ki, hogy a probléma nem általános, csak erre a szériára vonatkozik, és a legbiztosabb megoldás az, ha egyszerűen letiltják a kártyákat, míg megoldás nem születik.

RX 5700

Kép forrása: gepigeny.hu

Ahogy azt a PCGamesN is megemlíti, az AMD már korábban reagált hasonló problémára. A cég egyik vezető menedzsere, Scott Wasson egy múlt heti interjúban beszélt az OpenCL problémákról.

„Még nem tudok pontosat mondani arról, mikor találunk megoldást, de már tudunk a problémáról. Tudjuk, hogy a felhasználók aggódnak miatta.”

Az RX 5700-as széria az első, amit az RDNA architektúra alapján építettek. Ez váltás volt a korábbi, számítási képességre fókuszáló GCN-re épülő Vega és Polaris szériáktól. Ezeket annak idején a kriptovaluta-bányászok részesítették előnyben, míg az új sorozatok inkább a gamerekre fókuszálnak.

Nektek már van ilyen új kártyátok? Ha nem, akkor nyugodtan szálljatok be a Seti projektjébe!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×