Az AMD vs Intel vita ismét fellángolt.

Közeleg a karácsony, ennek örömére ismét rengetegen fejlesztik a PC-jüket. Szokás szerint ezúttal is előjött az AMD vs Intel vita, mint gyakorlatilag minden évben. Mi nem szeretjük a hitvitákat, így objektíven megvizsgáltuk a kérdést, egész pontosan a AMD Ryzen 7 3700X-et és a Intel Core-i7 9700k-t vettük górcső alá.

Intel Core-i7 9700k AMD Ryzen 7 3700X
8/8 Magok/szálak száma 8/16
3,6 GHz/4,9 GHz Órajelek (alap/boost) 3,6 GHz/4,4 GHz
14 nm Gyártástechnológia 7 nm
95 W Max. fogyasztás (TDP) 65 W
115 000 Ft Ár 103 000 Ft

A két processzor között óriási technikai különbségek vannak, viszont ez a legtöbb játékost nem érdekli, hiszen mindenkit a végeredmény érdekel: mennyi fps-t tud kisajtolni az adott játékból. Az biztos, hogy nem szabad lenézni az Intelt a lemaradt gyártástechnológia miatt, hiszen ők az évek során már nagyjából a maximumra járatták az architektúrát, ellenben az AMD még csupán a 2. generációs ZEN-ekkel állt elő, ami bár rengeteget javult az első generációhoz képest szál/szál teljesítményben, de azért még van hova fejlődniük.

Az összehasonlításhoz a Techpowerup oldalát, illetve a Testing Games YouTube csatornáját vettük segítségül, amelyek a processzorok és az alaplapok kivételével ugyanolyan teszt konfigurációban mérték össze a processzorok teljesítményét.  A különböző összehasonlító benchmark oldalakat érdemes kerülni, ugyanis ezek esetén semmi garancia sincs arra, hogy a tesztkörülmények adottak.

Játéktesztek

A végeredmény sokakat meglephet / Forrás: Techpowerup

A Techpowerup 10 játékos tesztje alapján az Intel i7 9700K-ja bizonyult erősebbnek, egész pontosan 5,2%-ot vert a Ryzen 7 3700X-re, ami bizony azt jelenti, hogy az Intel még mindig jobb játékokban, viszont a különbség nem túl nagy. Az viszont nem mondható el, hogy az i7 9700K mindenben jobb a Ryzen 7 3700X-hez viszonyítva, hiszen ha hozzávesszük a processzor nyers erejét, amit az alkalmazások sokkal jobban kihasználnak, akkor már fordul a kocka.

A CPU nyers ereje

Így már más a helyzet / Forrás: Techpowerup

Amennyiben munkára is, azaz videóvágásra, streamelésre, illetve renderelésre is használnánk a gépünket, úgy egyből átrendeződnek az erőviszonyok. A Ryzen 7 3700X így már inkább az i9 9900K-val van egy súlycsoportban és 9,4%-ot ver az i7-9700K-ra.

Amennyiben az adott alkalmazás tehát nem csupán 6-8 szálat használ ki, hanem adott esetben 16-ot vagy akár 32-t is, úgy már semmi szégyenkezni valója nincs a Ryzennek.  Tekintve, hogy alacsonyabb árért cserébe nem csupán 8 magot, hanem 16 szálat is adnak, így egyértelműen jobb vételnek bizonyul abban az esetben, ha valaki nem kizárólag játékra használja a gépét..

Videóteszt

 

Manapság egyre népszerűbbek a YouTube videótesztek, amelyek minden sallangtól mentesek. Én őszintén nem vagyok nagy hívük, mert a készítőik sokszor kihagynak lényeges dolgokat is a leírásból, viszont szerencsére a Testing Games csatorna pont nem ezek közé tartozik.

Ők 10 játék alatt tesztelték a két processzort úgy, hogy nem nyúltak az órajelekhez. Itt játékonként átlagban 10 %-os eltérés volt a két hardver között, természetesen az i7 9700K javára. A régebbi motorral szerelt játékokban az Intel jobban el tudott húzni, az újabbak esetén viszont már közelebb került egymáshoz a két processzor.

Melyik a jobb vétel?

Amennyiben nem érdekel semmi más a játékbeli teljesítményen kívül, akkor egyértelműen az Intel a nyerő. Viszont, ha számít az árcédula is, akkor nem biztos, hogy megéri megvenni az i7-9700K-t, hiszen a Techpowerup tesztje szerint az i-9600K is hasonlóan teljesít a játékok alatt, csak 67 ezer forintért megkapjuk.

Amennyiben kizárólag játékra kell, az Intel a nyerő

Amennyiben nem kizárólag a játékbeli teljesítmény érdekel, hanem néhanapján vágnánk/szerkesztenénk is a gépen, esetleg streamelésre adnánk a fejünket, úgy már inkább érdemes a Ryzen 7 3700X-et választani. Az Intelhez képest 8-cal több szálat rejt, ezen felül pedig csupán hab a tortán, hogy olcsóbb is konkurensénél, méghozzá 12 ezer forinttal.

Összességében az AMD az erősebb

Mindenkinek el kell döntenie, hogy mire használja leginkább a gépét, de az biztos, hogy mindkét processzor kellőképp erős, így rosszul biztosan nem fogunk járni.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

Összefoglalás

Ryzen 7 3700X vs i7 9700k? – Nézzük, melyik az erősebb?!


Szerzői értékelés

0

Olvasói értékelés

0

×