Tech/Tudomány

Több fps-től jobb játékosok leszünk az Nvidia tanulmánya szerint

Az Nvidia ezúttal egy újabb tanulmánnyal próbálja meggyőzni a játékosokat arról, hogy érdemesebb minél erősebb konfigot összerakni. Ez már jóval hitelesebb a korábbi kutatásuktól, aminek a lényege az volt, hogy „az RTX-től jobb játékos leszel”. Mindenek előtt próbáljunk elvonatkoztatni attól, hogy pont az Nvidia készítette eme szösszenetet, hiszen nyilván elegánsabb lett volna egy független csapattal elkészíteni az egészet, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy valótlanok a benne szereplő állítások.

Épp ezért, nézzük csak meg közelebbről!

 

Manapság már bárki számára elérhetőek a 240 Hz-es monitorok, így a tesztelők a 3 legnépszerűbb frissítési frekvencián szemléltették a különbséget. Fontos kiemelni, hogy a frissítési frekvenciának megfelelően fixálták az fps-t is, így a 60 Hz-es monitoron fix 60 fps-sel futott a játék, míg mondjuk a 240 Hz-es monitor mellett már 240 fps-sel futott a játék. Ez azért volt fontos, mert ha egy 240 Hz-es monitor mellett nem lenne meg a 240 fps, akkor már oda a 240 Hz előnye, épp ezért érdemes megfontolni vásárlás előtt, hogy milyen monitort választunk, a legtöbb játékból pedig biztos nem fogunk 240 fps-t kisajtolni még a legbrutálabb RTX 2080 Ti-jal sem.

A fentebbi animáción is jól látszik, hogy a magasabb frissítési frekvenciájú monitorokon folyékonyabbnak, simábbnak látszik a karakterek mozgása, aminek nem csak az az előnye, hogy jobban néz ki a játékban, hanem a szemünk is kevésbé terhelődik.

A ghosting sajnos minden kijelzőn előfordulhat, viszont egyes típusú paneleken sokkal könnyebben jelentkezik. Sokan szeretik a VA paneleket például, mert a TN-nél sokkal színesebb, mindeközben nem kell olyan óriási válaszidőtől tartani, mint az IPS-ek esetén, viszont ezeknél sokkal gyakrabban előjön a ghosting jelenség, ami fentebbi animáción is remekül látszik. Az Nvidia tanulmánya szerint a magasabb frissítési frekvencia esetén a ghosting is jelentősen csökken, míg mondjuk a 60 Hz-es panel esetén láthatóan elég zavaró a jelenség.

Mi a helyzet a válaszidővel?

Sokan úgy tartják, hogy teljesen mindegy egy monitornál, hogy 1 ms vagy 10 ms-os válaszidőre képes, hiszen olyan apró értékekről beszélünk, hogy ez nem tűnik fel. Ez sajnos egyáltalán nem így van, ugyanis a képlet így néz ki:

a gépünk válaszideje + a mi reakcióidőnk = kapott reakcióidő.

Azaz, ha egy 10 ms-os monitorral rendelkezünk, míg az ellenfelünk 1 ms-ossal, és a gépünk alkatrészei is pontosan ugyanabból állnak és még a pingünk is egyezik, és az ellenfél reakcióideje is hajszálra megegyezik, akkor bizony az ellenfelünk fogja hamarabb meghúzni a ravaszt, ami egy 1v1 esetén könnyedén eldöntheti a párharc végeredményét. Épp ezért vásárolnak az esportolók minél drágább videókártyákat és monitort mert azok válaszideje általában jobb, mint a középkategóriás társaié.

Na de, hogy mekkora a különbség egy 60 fps/Hz és egy 240 fps/Hz rendszer között? A felmérések szerint a 240 fps/Hz rendszeren játszó játékos harmadannyi idő alatt érzékelheti az ellenfelét.

Több fps= jobb K/D?

Ezek után talán nem annyira meglepő, hogy az, aki a játékot csupán 60 fps-sel  futtatja, akár 90%-os plusz teljesítményre is képes, amennyiben olyan gépre vált, ami képes kisajtolni magából 180 fps-t. Ezek a statisztikák egyébként a játékosok PUBG, illetve Fortnite teljesítményén alapszik, viszont fontos kihangsúlyozni, hogy egy kezdő játékos nem feltétlenül profitál ennyit a jobb rendszerből, viszont aki már évek óta gyenge gépen játszik és azon is képes sikereket elérni, az jó eséllyel fog még jobban lőni egy erősebb konfiguráción.

 

Ha már a cikk elején független felmérésről írtunk, akkor mindenképp érdemes megemlíteni Linus Tech Tips csatornáját, akik júniusban foglalkoztak a témával, az Nvidiához hasonló alapossággal. Mindenképp érdemes megnézni ezt a videót is a témával kapcsolatban, hiszen a saját szemünkkel is láthatjuk a különbséget:

 

A fentebbi tesztet egyébként ők is igazolták és állításuk szerint főként a skillesebb játékosok profitálnak többet a magas frissítési frekvenciával rendelkező monitorokból. Tehát az Nvidia állítása valóban igaz, de fontos kiemelnünk, hogy nagyban függ az adott alany képességeitől is.

Ha pedig a legjobbak akarunk lenni, akkor nincs mese, be kell tárazni a 240 Hz-es monitorokból és a hozzá tartozó brutál konfigot is a kosárba kell tenni, hiszen a 240 fps-t valaminek elő is kell állítania!

Forrás: Nvidia

DV

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

5 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

7 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

7 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

7 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

7 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

7 óra telt el azóta...