Egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelentenek az okostévék.

Napjainkra szinte teljesen eltűntek a hagyományos tévék, helyüket pedig az okostévék vették át, ami annak köszönhető, hogy megváltoztak a felhasználói szokások és a legtöbben már elvárják, hogy a tévéjük kapcsolódni tudjon az internethez. Ez viszont súlyos kockázatot is rejt magában, ugyanis az okos funkciókkal sokszor nemcsak a hackerek, de még a gyártók is visszaélnek.

Nem minden az, aminek látszik!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői mostanra olyan súlyosnak látták a helyzetet, hogy figyelmeztetést adtak ki az okostévé tulajdonosai számára. Az FBI szerint pár egyszerű lépéssel megelőzhetjük, hogy a tévénk adatot gyűjtsön rólunk:

  • Nézzük át a tévénk menüjében a titoktartás (privacy) részleget és kapcsoljunk ki minden opcionális adatküldést a gyártók részére
  • Amennyiben a tévét kamerával szerelték fel, kapcsoljuk ki azt a menüben. Az egyes alkalmazások ugyanis bármikor belenézhetnek. Ha esetleg nem lehet kikapcsolni, akkor használjuk a klasszikus ragasztószalagot.
  • Ellenőrizzük, hogy a tévénkhez elérhető-e frissítés, amennyiben igen, frissítsük rendszeresen az eszközt.

Mindezen felül pedig mindig ellenőrizzük, hogy milyen alkalmazást telepítünk a tévére és ne felejtsük el megnézni, hogy milyen jogokat kér az adott app. Ugyanis ezekhez a funkciókhoz bármikor hozzáférhet az adott alkalmazás a jövőben.

Teljes védelemben sajnos csak akkor tudhatjuk magunkat, ha egyáltalán nem megyünk fel az internetre, de ezzel el is veszíti az okostévé a varázsát.

Miért kell ennyire vigyázni?

Jogosan merül fel a kérdés, de a múltban már több alkalommal bebizonyosodott, hogy nem csupán a hackerek, de még a tévégyártók is visszaélnek a felhasználók adataival. Néhány éve maga a Samsung szólt, hogy kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik az általuk gyártott okostévével rendelkeznek, amennyiben az eszközön nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció, mivel a készülék mikrofonja folyamatosan figyeli a hangokat, hogy értse a tulajdonos parancsait. Ezeket a tévéket a hangvezérlő funkció miatt tervezték így, tehát a gyártó szerint  problémamentesen funkcionáltak. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a beszélgetéseket egy távoli szerverre továbbította az eszköz.

A Northeastern University és az Imperial College London nemrég leleplezte, hogy az olyan nagy gyártók, mint a Samsung, az LG és az Apple miután feltérképezték a  felhasználói szokásokat, eladják ezen adatokat, jellemzően a műsorszolgáltatók számára.

×