A The Sleep Judge kutatásában annak jártak utána, milyen hatással lehet a lefekvés elötti videojáték az alvási és intim szokásainkra.

A The Sleep Judge által készített tanulmányban a lefekvés előtti játék alvásra való hatását mérték fel. A kutatás kifejezetten időszerű, mivel az elmúlt években a videojáték-ipar lett a legnagyobb bevételű szórakoztatóipari ágazat. A kutatásban 982 embert kérdeztek meg, akik legalább havonta játszanak.

A tanulmány fókuszába a közvetlenül alvás előtti videojátékkal töltött idő került. A férfi válaszadók 41,6%-a, a nők 38,8% a játszik minden nap vagy gyakran ebben az időszakban. Az alábbi ábrán láthatjátok, hogy a fennmaradó alanyoknál is igen gyakori ez a cselekvés, bár 24% körüli a tesztalanyok azon része, akik ritkán vagy soha nem ezt az időt használják a játékra.

kép forrása: thesleepjudge.com

A kutatók ezután összevették ezeket az értékeket azzal, hogy mennyi időt szánnak alvásra és milyen minőségű éjszakákat tudnak maguk mögött a különböző kategóriában szereplők. Arra jutottak, hogy az alvás idejét csekélyen, de az alvás minőségét abszolút befolyásolja, hogy közvetlenül lefekvés elött játszik-e az ember. A gyakran, vagy mindennap játszók között 33,6% jelentette, hogy rosszul alszik, 24,9%-a, hogy több mint fél óra, amíg sikerül elaludnia és 28,5%-a azt, hogy gyakran felriad alvás közben.

Ezek szerint a közvetlenül lefekvés előtti játék és a rossz alvásminőség változói nagy mértékben összefüggenek egymással. Továbbá 84%-a válaszadókból már volt, hogy fennmaradt, és bevállalta az egészségesnél kevesebb alvást, csak hogy még játszhasson egy kicsit.

kép forrása: thesleepjudge.com

Ez az együttjárás feltehetően az agy melatonintermelésével függ össze. Ha arra kényszerítjük magunkat, hogy feladatokat oldjunk meg, gyors reakcióidővel egy világító kijelző előtt, az agyunk kevesebbet állít elő az alvást elősegítő hormonból.

A játékok fajtáit is összevetették a rossz alvási minőséggel, és azt találták, hogy messzemenően a szimulációs címek felhasználói tapasztalják a legnegatívabb hatásokat.

A teszt résztvevői arról is nyilatkoztak, hogy választották-e már a játékot partnerük szexuális kezdeményezése helyett, amire meglepően magas, 15%-os igenlő átlag válasz érkezett. A női játékosok körében ez kicsivel gyakrabban fordult elő, 16%-ban, míg a férfiaknál 13,9%-ban.

kép forrása: thesleepjudge.com

Persze a tanulmány készítői is leírják, hogy ez önmagában nem probléma, de érdemes odafigyelni milyen területekre van kihatással az életünkben a videojátékoknak. Most főképp, mivel az elmúlt évben minden vizsgált korosztályban nőtt a videojátékokkal töltött idő hossza.

Ti szoktatok lefekvés előtt játszani? Volt már belőle problémátok?

csoport_gamer_320x300

×